Probiotika pro psa a zdravá střevní flóra

21. 4. 2023 · Mgr. Barbora Jedličková · 10 minut čtení

Probiotika se stala mezi lidmi běžnou záležitostí. Věděli jste ale, že probiotické doplňky mohou prospět i vašemu domácímu mazlíčkovi? V jakých situacích mohou být probiotika pro psy užitečná, v jaké formě je dávkovat a zda jsou vhodná i pro štěňata, se dozvíte v našem článku.

Probiotika u psů slouží k podpoře zdravého trávicího systému a udržení rovnováhy střevní mikroflóry. Stres, změny ve stravování nebo užívání antibiotik mohou tuto mikrobiální rovnováhu ve střevech narušit, což může vést ke zdravotním problémům včetně zažívacích potíží.

Jaké jsou druhy probiotik pro psy?
Probiotika pro psy jsou k dostání ve formě kapslí, prášků nebo tekutých přípravků, které lze přidat do krmení.

Co jsou probiotika pro psy?

Ve střevech vašeho psa se nacházejí miliardy „přátelských“ mikrobů, kteří zastávají důležité funkce při trávení potravy, produkci některých vitaminů a udržování silného imunitního systému. Někdy je však rovnováha mikrobů narušena a škodlivé bakterie se množí na úkor těch prospěšných. V důsledku narušení střevní flóry tlusté střevo nefunguje tak, jak by mělo, což může vyvolat např. poruchy trávení. 

Probiotika pro psy jsou živé mikroorganismy, které mohou obnovit zdravou rovnováhu střevní mikroflóry (též mikrobioty). Bylo dokonce prokázáno, že zdravá střevní flóra ovlivňuje i duševní a emocionální zdraví psa, tedy náladu a chování.

Zdravá střevní mikroflóra psa

Zdravá střevní mikrobiota psa v téměř deset metrů dlouhém střevě obsahuje velké množství bakterií z rozsáhlé čeledi Enterobacteriaceae (enterobakterie, např. Escherichia coli). Tyto bakterie plní mimo jiné následující úkoly:

  • jsou důležitou součástí imunitního systému a bojují proti patogenům,
  • produkují také důležité vitaminy (např. vitaminy B2, B12, K), které se pak mohou vstřebávat přes střevní sliznici,
  • štěpí komplexní sacharidy a vytváří mastné kyseliny s krátkým řetězcem,

  • podílí se na metabolismu některých léčiv, aby se dosáhlo požadovaných účinků,

  • některé střevní bakterie mohou omezit účinnost karcinogenních a toxických látek.

K čemu slouží probiotika pro psa a jak mohou pomoct?

Probiotika podávaná psovi buď jako krmivo, nebo jako veterinární přípravek dodávají prospěšné bakterie do střev. Obnovují rovnováhu bakterií v trávicím systému a zároveň přispívají ke štěpení a uvolňování důležitých živin, vitaminů a minerálů z potravy, kterou pes přijímá. 

Zajištěním vyvážené flóry trávicího traktu probiotika pomáhají:

Zlepšit trávení psa – pokud pes trpí průjmem nebo jinými zažívacími problémy, mohou probiotika pomoci. Prospěšné bakterie chrání vašeho mazlíčka před viry, které by mu mohly způsobit trávicí obtíže. Probiotika udržují zdravou střevní flóru také tím, že mění kyselost trávicího traktu.

Při kožních problémech a alergiích – zdravá střevní flóra pomáhá zmírnit příznaky spojené s potravinovými a sezónními alergiemi, jako je průjem, podráždění a svědění kůže, atopická dermatitida nebo kýchání a kašel. Pomáhají také udržovat lesklou a hebkou srst.

Při léčbě infekcí – probiotika uvolňují protizánětlivé látky a zmírňují svědění u psů. Probiotika jsou prospěšná též při antibiotické léčbě. Antibiotika narušují rovnováhu střevní mikrobioty, ale podávání probiotik rychle pomáhá střevní bakterie obnovit.

Posílit imunitní systém psa – probiotika mají vlastnosti posilující imunitu. Pomáhají tak budovat imunitu mnoha psů proti alergenům a zlepšují jejich celkový zdravotní stav. Ve střevech se nachází až 80 % buněk imunitního systému. Proto je důležité udržovat střeva zdravá a chráněná.

Kdy podávat psovi probiotika?

Probiotika můžete psovi podávat, pokud chcete podpořit jeho celkové zdraví a imunitu. Jsou však také dobrou volbou v těchto situacích:

  • zažívací problémy, jako je opakovaný průjem nebo zácpa, plynatost,
  • úzkost, stresové zážitky,
  • léčba antibiotiky, virové a parazitární infekce,
  • změna krmiva,
  • alergie a dermatitida
  • po používání odčervovacích přípravků,
  • špatně se hojící rány.

Toto jsou některé z nejčastějších důvodů, proč začít uvažovat o podávání probiotik. Před přidáním probiotického přípravku do stravy psa je však důležité poradit se s veterinárním lékařem.

Jaký druh probiotik mohu dát svému psovi?

Zdrojem přírodních probiotik pro psy je jogurt nebo kefír s živými kulturami. Vybírejte výrobky bez umělých sladidel a příchutí, které mohou být pro psy nebezpečné. U mléčných výrobků je vždy nutné vzít v úvahu, zda pes netrpí nesnášenlivostí mléka nebo alergií. Pokud s tím zvíře nemá problém, můžete mu bez obav podávat 1-2 lžičky bílého jogurtu nebo kefíru denně.

Jeden z nejjednodušších způsobů podávání probiotik představují krmiva pro psy obsahující probiotika. Probiotika v prášku lze přimíchat do vody nebo krmiva. K dispozici jsou také probiotické kapsle nebo tablety, ale jejich podávání bývá obtížnější. Kapsli nebo tabletu lze schovat do pamlsku nebo ji položit na kořen jazyka, aby ji pes nemohl vyplivnout. Probiotikum ve formě pasty se jednoduše pomocí aplikátoru vytlačí přímo na stranu jazyka psa.

Probiotika a prebiotika pro psy
Lidský a střevní mikrobiom je odlišný, proto se probiotika určená pro lidi podávat psům nedoporučují.

Probiotika a prebiotika pro psy

Aby byla probiotika účinnější, lze je kombinovat s prebiotiky. Prebiotika jsou vlastně potravou pro probiotika. Jedná se o nestravitelné části sacharidů (např. laktulóza, inulin nebo fruktooligosacharidy). Kombinace prebiotik a probiotik se nazývá synbiotikum. Kombinuje pozitivní vlastnosti různých látek na stav střev zvířete. Často je doporučeno používat právě tuto kombinaci, protože aktivní složky se obvykle vzájemně doplňují.

Psi mohou užívat i probiotika určená lidem – ta nejsou pro domácí zvířata škodlivá. Nemusí však poskytovat stejné výhody jako probiotický přípravek pro psy, protože psi mají jiný střevní mikrobiom než lidé.

Jaké typy probiotických bakterií mají psi ve střevech?

Psi mají ve střevech obvykle určité typy přátelských bakterií. Jsou to:

  • Laktobacily přeměňují mléčný cukr na kyselinu mléčnou, čímž brání množení škodlivých bakterií ve střevech psa. Mohou zvýšit vstřebávání živin a pomáhají mírnit žaludeční nevolnost, zvracení a průjem.
  • Bifidobakterie také produkují kyselinu mléčnou, ale nejsou považovány za bakterie mléčného kvašení. Žijí v tlustém střevě a interagují s imunitními buňkami, eliminují škodlivé bakterie a zároveň podporují imunitní systém psa. Pomáhají zvládat akutní průjmy, úzkost, stres a jsou také prospěšné při léčbě potravinových alergií.
  • Enterococcus faecium je jiný typ probiotika, ale funguje podobně jako ostatní dva. Není vhodný k užívání u lidí.
  • Saccharomyces boulardii není bakterie jako většina probiotik – lze ji přirovnat ke zdravému kvásku. Používá se k léčbě chronického a akutního průjmu u lidí a vědci nedávno zjistili, že stejné výhody poskytuje i psům. Pomáhá při léčbě kvasinkových infekcí a zánětů.
  • Bacillus coagulans je bakterie, která produkuje kyselinu mléčnou. Má také protizánětlivé vlastnosti a pozitivní vliv na trávicí systém psa.
  • Bacillus indicus produkuje karotenoidy, vitamin K2 a různé vitaminy skupiny B.
  • Bacillus subtilis má silný vliv na imunitní systém psa tím, že produkuje protilátky IgA a vitamin K. Pomáhá při léčbě infekcí močových cest u psů.

Mohou štěňata užívat probiotika?

Ano, štěňata mohou užívat probiotika určená pro psy. Ta jim mohou pomoci udržet nebo zlepšit rovnováhu střevní mikrobioty a podpořit zdravý imunitní systém. Štěňata se rodí s velmi nezralou imunitou. Protilátky získané z mleziva částečně chrání před patogeny z vnějšího prostředí, ale postupně mizí, přibližně do 6 týdnů věku štěněte. Toto období, kdy štěně již není chráněno mateřskými protilátkami, ale zároveň ještě nemá dostatečně vyvinutou vlastní imunitu, se nazývá imunologické okno. Podávání probiotik ve 3. a 4. týdnu věku, kdy štěně začíná být krmeno granulemi, pomáhá toto imunitní okno překlenout a podpořit imunitu štěněte. Tímto způsobem probiotika pomáhají snižovat výskyt průjmů, zácpy a gastrointestinálních infekcí. Před zavedením probiotik je ale vždy vhodné poradit se s veterinárním lékařem.

Mají probiotika pro psy vedlejší účinky?

Při správném dávkování je užívání probiotik bezpečné a obvykle nemá vedlejší účinky. Při nadměrné konzumaci se u psa může objevit nevolnost, zvracení, plynatost nebo zácpa či naopak průjem. Proto je vhodné podávat probiotika určená pro psy v dávce doporučené výrobcem (pokud veterinář neurčí jinak) a jejich užívání předem konzultovat s veterinářem.



Články k tématu Probiotika pro psa a zdravá střevní flóra

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Začal se váš pejsek nebo kočka častěji drbat nebo si olizovat určité místo na kůži? Pokud ano, měli byste danou část těla pečlivě zkontrolovat. Příčinou by mohla být dermatitida neboli zánět kůže. Co všechno může kožní záněty u zvířat vyvolat, jak se léčí a jak jim předcházet?
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora