Pupeční kýla – příznaky a léčba

26. 2. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 8 minut čtení

První dny života, opakované těhotenství, chronický kašel. To jsou tři z obvyklých situací, při kterých se může rozvinout pupeční kýla. Pupeční kýla novorozenců je nejčastější, ale může se projevit i u dospělých. Jak ji poznat a co ji může způsobit? Jaké jsou možnosti léčby a zda lze pupeční kýle předcházet, vysvětlíme v našem článku.

Co je to pupeční kýla?

Pupeční kýla (umbilikální hernie) je stav, při kterém dochází k vytlačení tkání z břišní dutiny mimo jejich přirozené místo. Kvůli poškození svalů a vazů dochází k vyklenutí tukové tkáně nebo střeva do podkoží. Děje se tak v oblasti pupku, kde je břišní stěna oslabená

Pupeční kýla u dětí
S chirurgickým zákrokem není třeba u dětí spěchat, obvykle se řeší, pokud kýla neustoupí do 4. roku věku.

Příčiny pupeční kýly

U dětí se pupeční kýla objevuje nejčastěji hned po porodu, případně do 1. roku života. K vyklenutí může dojít v důsledku neúplného zacelení rozestouplých břišních svalů při zvýšení nitrobřišního tlaku, například při pláči. Stane se tak v místě, kam vstupovala pupeční šňůra.

U dospělých patří k nejčastějším příčinám pupeční kýly kombinace nadměrného nitrobřišního tlaku a ochablých břišních svalů. Pupeční kýla nepředstavuje pouze estetický problém. Většinou se sice nejedná o vážný stav, přesto by neměl být podceňován, protože ve výjimečných případech je nutný okamžitý lékařský zákrok, např. při uskřinutí.

Související kategorie produktů:

K rizikovým faktorům patří:

  • nadváha
  • těhotenství (opakovaná těhotenství nebo těhotenství s vícerčaty)
  • chronický kašel
  • zvedání těžkých břemen
  • břišní operace
  • nadbytek tekutiny v břišní dutině

Jak poznat pupeční kýlu?

Pupeční kýla vypadá jako bulka v pupku. Především u dětí může být patrnější při pláči, smíchu, vykonávání potřeby nebo při kašli. Naopak ve chvíli uvolnění a vleže se může bulka zmenšit nebo úplně zmizet. Z počátku bývá bulka měkká na dotek a lze ji mírným tlakem zatlačit zpět. Později však bývá vyklenutí trvalé, nejvíce patrné ve stoji. Zatímco u dětí se v naprosté většině případů obejde kýla bez bolesti, u dospělých se jedná mnohem častěji o nepříjemný stav.

K dalším příznakům patří:

  • pocit plnosti nebo tíhy v břiše
  • nevolnost, nucení na zvracení
  • bolest břicha při kašlání, při zvedání těžkých předmětů, v předklonu
  • nadýmání
  •  zácpa

Pupeční kýla a její rizika

Ačkoliv se v naprosté většině případů nejedná o závažný problém, neměl by se v žádném případě podceňovat. Rizikem jsou srůsty nebo městnání střevního obsahu. Vážnou komplikací je pak uvíznutí tkáně ve výduti bez přístupu krve, tzv. uskřinutí. V takovém případě nelze obsah kýly vrátit zpět, do uskřinuté tkáně neproudí krev a hrozí její odumření (gangréna a následný rozvoj sepse).

V případě náhlé a stupňující se bolesti, změny barvy v postižené oblasti, horečky nebo náhlého zvracení vyhledejte lékaře neprodleně.

Léčba a operace pupeční kýly

V případě nekomplikované kýly, která nezpůsobuje akutní zdravotní problémy, se někdy uplatňují techniky využívající břišní kýlní pásy nebo kinesiotejpy. Především u malých dětí je jemná masáž v kombinaci s kinesiotejpy velmi účinná. Kinesiotejpy často urychlí korekci problému bez nutnosti dalšího zákroku.

U dospělých pacientů pupeční kýla bohužel zpravidla spontánně nezmizí a konzervativní terapie se využívá jen v případě, že z nejrůznějších důvodů nelze provést operaci tzv. hernioplastiku. Jak dlouho trvá operace pupeční kýly? Chirurgický zákrok je krátký, trvá 20-30 minut a probíhá v narkóze. Pomocí malého řezu se vrátí vytlačený obsah zpět do dutiny břišní a otvor se uzavře buď přišitím svalů k sobě nebo pomocí speciální síťky. V závislosti na rozsahu se přistupuje buď k laparoskopii nebo ke klasické operaci. Při nekomplikovaném průběhu lze zákrok podstoupit v režimu jednodenní chirurgie. Rekonvalescence po operaci pupeční kýly trvá zhruba 2 týdny. Dalších 4 až 6 týdnů se však nedoporučuje zvedání těžkých předmětů. Po operaci je důležité přijímat dostatek tekutin a předcházet zácpě.

Léčba pupeční kýly

Pupeční kýla u miminka

Pupeční kýla se objevuje až u 80 % předčasně narozených dětí nebo miminek s velmi nízkou porodní váhou. Ve většině případů se kýla sama ztratí v důsledku přirozeného posilování břišních svalů obvykle do 2 let života, a léčba tak není nutná. V každém případě je nutná prohlídka u dětského lékaře, který pupeční kýlu zhodnotí a doporučí případný další postup. Doporučuje se polohování miminka na bříško, aby se zpevnily břišní svaly, nebo jemná masáž a kinesiotejpy, které působí podpůrně. Operace přichází v úvahu většinou v situacích, pokud je bulka větší než 1,5 cm a dítě je starší jak 2 roky, pokud je ve vypouklině uzavřeno střevo, a dochází tak k ovlivnění střevních pohybů. Operace je namístě i v situacích, když je kýla bolestivá nebo když dojde ke změně zabarvení bulky.

Pupeční kýla v těhotenství

Pupeční kýla v těhotenství vzniká nejčastěji v průběhu druhého trimestru. Zvětšující se děloha tlačí na střeva, a může tak dojít k jejich vyklenutí, především v případě výskytu níže uvedených rizikových faktorů:

  • pupeční kýla v dětství
  • ochablé břišní svalstvo
  • břišní operace
  • nadváha

Ve většině případů se těhotenská pupeční kýla pouze sleduje, případně se využívá konzervativních přístupů s využitím kinesiotejpů. Pokud je průběh závažnější, přistoupí se k operaci. Pupeční kýla může představovat komplikaci v průběhu 2. doby porodní, kdy žena zapojuje k tlačení tzv. břišní lis. Proto bývá přítomnost výraznější pupeční kýly důvodem k provedení císařského řezu.

Lze předcházet vzniku pupeční kýly?

V některých případech kýle zabránit nemůžeme. V jiných případech to možné je, a to dodržováním opatření, které zamezují přílišnému zvýšování nitrobřišního tlaku. 

  • Udržujte správnou tělesnou hmotnost, řešte případnou nadváhu.
  • Posilujte svalstvo vhodnými cviky (např. jóga, pilates, chůze, cyklistika)
  • Zařaďte do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina na sebe ve střevě váže vodu a bobtná, zvětšuje objem stolice, čímž pomáhá snadnému vyprazdňování.
  • Pohodlnou možností, jak přijmout dostatek vlákniny, je užívání psyllia. Můžete jej vmíchat do sklenice s vodou nebo třeba do jogurtu.
  • Předcházet zácpě je vhodné i dostatečným příjmem tekutin.
  • Vyvarujte se zvedání těžkých břemen, a především je nezvedejte z předklonu.
  • Nekuřte. Kouření kromě jiných závažných poškození zdraví způsobuje chronický kašel, který namáhá břišní oblast.

I tu nejméně nápadnou kýlu vždy konzultujte s lékařem. Pamatujte, čím menší bude vaše kýla, tím větší bude pravděpodobnost, že nedojde k jejímu uskřinutí a také že se bude lépe léčit.



Články k tématu Pupeční kýla – příznaky a léčba

  • Kreatin

    Kreatin

    · 7 minut čtení
    Kreatin patří mezi nejoblíbenější přípravky z kategorie sportovní výživy. Pomáhá zlepšit výkon a napumpovat svaly. Je určen všem, kdo se rozhodli, že své cvičební úsilí podpoří vhodným doplňkem stravy. Jak kreatin užívat a je určen pouze pro sportovce?
  • Jak na nevolnost při cestování?

    Jak na nevolnost při cestování?

    · 4 minuty čtení
    Chystáte se cestovat autem, letadlem nebo vlakem? Pokud patříte mezi ty, kterým se dělá při cestování špatně, trpíte takzvanou kinetózou. Ta dokáže cestování velmi znepříjemnit. Navíc často postihuje děti, takže rodinný výlet se mnohdy změní ve strastiplnou cestu. Jak cestovní nevolnosti předcházet a lépe se jí bránit?
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora