Senná rýma – příznaky a léčba

2. 6. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Ne každý z nás si může s radostí přičichnout ke krásné květině, těšit se z rozkvetlých stromů a prohánět se po loukách. Důvodem je senná rýma. Ta patří mezi nejrozšířenější typy alergie a v České republice jí trpí asi pětina populace. O jaký problém se v případě senné rýmy vlastně jedná a jak se léčí, se dozvíte se v našem článku.


Užívání léků na alergickou rýmu se nebraňte, při správně nastavené léčbě jsou bezpečné a efektivně mírní nepříjemné příznaky.
Senná rýma není sice nebezpečná nemoc, ale dokáže velmi znepříjemnit život.

Co je to senná rýma?

Senná rýma, jinak řečeno pylová alergie, je zánět sliznice nosu, očí a dýchacích cest vyvolaný reakcí imunitního systému, který přehnaně reaguje na pyl různých rostlin. Lidové, tradiční a vžité označení „senná rýma“ není teda zcela správné, neboť se nejedná v pravém slova smyslu o alergii na seno, ale na pyly (i když ty jsou i v seně hojně přítomné).

Senná rýma se vyskytuje v pravidelných pylových sezónách, proto se označuje také jako sezónní alergická rýma. Pylová sezóna trvá přibližně od března do září. Senná rýma je považována za nejrozšířenější typ alergie. Může být částečně dědičná. Děti alergických rodičů mají 30-60% šanci, že se u nich alergie projeví. Za imunitní odpověď na alergeny mohou protilátky IgE, které jsou běžnou součástí těla. Při styku protilátky IgE s alergenem dochází k mobilizaci zásob mediátoru histaminu, který může za příznaky, jako je kýchání, smrkání, zarudnutí a pálení očí či vyrážka.


Prevence senné rýmy

Základem prevence je omezit kontakt s alergeny (nezdržovat se v přírodě v období kvetení). V noci je vhodné nevětrat, aby se pyl nedostal do pokoje. Nošení slunečních brýlí omezí vlétnutí pylu do očí. Pravidelné sprchování pomůže ke smytí pylových zrn, které se zachytí na kůži, ve vlasech či ve vousech. Alergikům se také doporučuje pobyt u moře, neboť slaný vzduch má blahodárný účinek na dýchací cesty. Známou prevencí je aplikace vakcín s ochranou na celou sezónu.


Příznaky senné rýmy

Senná rýma má celou řadu příznaků, od mírných projevů odpovídajících rýmě až po těžký, život ohrožující stav v podobě astmatu nebo anafylaktického šoku. Senná rýma se projevuje dráždivým a opakovaným kýcháním (i 20 kýchnutí za sebou), ucpaným nosem (může vyústit v bolesti hlavy) a vodnatým výtokem z nosu. V případě, že se alergeny dostanou z nosní dutiny přes nosohltan do úst, může nastat svědění v puse, bolest v krku i problémy s polykáním. 

Alergikům neustále „teče z nosu“ – je to z důvodu zvýšené produkce tekutého hlenu zduřelé sliznice nosohltanu. Pokud se alergeny dostanou do očí, nastává zarudnutí, slzení, pálení a otok očí. Tyto projevy mohou trvat týdny i měsíce podle alergenů a citlivosti jedince. Další informace naleznete v našem článku o alergické rýmě.


Rizikové faktory senné rýmy

Hlavním rizikovým faktorem je roční období. Vrcholem pylové sezóny je přelom jara-léta. Nejobávanějším měsícem je červen. Mezi hlavní zdroje pylových alergenů patří trávy, stromy a plevele. Mezi alergenní luční druhy lze zařadit jílek, bojínek nebo srhu. Nejznámějšími stromovými producenty pylu jsou břízy, lísky, jasany, duby, platany a jilmy. Plísně a houby jsou též původci sezónních alergií, především na konci léta a na začátku podzimu.


Diagnostika senné rýmy pomocí prick testu.
Diagnostika senné rýmy se provádí pomocí tzv. vpichového testu (prick test).

Diagnostika senné rýmy

První vyšetření musí provést praktický lékař. Při podezření na alergii dochází k odeslání pacienta na alergologické kožní testy. Alergen je aplikován do kůže na vnitřní stranu předloktí vpichem jehlou (v takovém případě se jedná o tzv. „intradermální testy“), nebo speciálním kopím („prick testy“= bodnutí). Při alergii se do 15 minut v místě vpichu objeví nateklý pupenec. Pokud alergie není, kůže zůstane klidná a bez odezvy.

Léčba senné rýmy

K léčbě senné rýmy a tlumení zduřelé sliznice se používají antialergické léky ve formě sprejů a nosních kapek. Tyto přípravky jsou spíše úlevové, neboť zmírňují následky alergické reakce, ale působí krátkou dobu. Na těžší případy předepisují lékaři kortikosteroidy. Dlouhodobou léčbu alergií představuje tzv. hyposenzibilizace, postupné aplikování malé dávky alergenu za účelem vytvoření odolnosti vůči konkrétnímu alergenu (účinnost je až 80%) – vakcíny se aplikují např. ve formě kapek či tabletek.


Senný rýma a léky

Užívání léků na alergickou rýmu se nebraňte, při správně nastavené léčbě jsou bezpečné a efektivně mírní nepříjemné příznaky, které značně snižují kvalitu života pacientů. Navíc neléčená senná rýma může mít negativní dopad na dýchání a vyústit v rozvinutí astmatu. Z tohoto důvodu se  toto onemocnění nevyplácí podceňovat a je důležité včas vyhledat lékařskou pomoc.



Senná rýma u dětí

Alergická rýma patří k nejčastějším chronickým onemocněním dětských pacientů školního věku. Léčba dětí je v podstatě stejná jako u dospělých, liší se dávkováním. U dětí se používají spíše tekuté formy místo tablet. Nosní steroidy se podávají dlouhodobě, v co nejnižší dávce, systémové steroidy nejsou doporučovány.



Články k tématu Senná rýma – příznaky a léčba

  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Kopřívka - co ji způsobuje?

    Kopřívka - co ji způsobuje?

    · 4 minuty čtení
    Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.
  • Alergie na slunce

    Alergie na slunce

    · 3 minuty čtení
    Všichni dobře víme, že s opalováním to není dobré přehánět a že nadměrné slunění zvyšuje riziko rakoviny kůže. Méně už se ale mluví o jiném problému – alergii na sluneční záření. Přitom podle některých zdrojů tato alergie znepříjemňuje slunné letní dny až každému pátému z nás. Nejčastěji postihuje ženy a děti.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora