Slinivka a její funkce

9. 3. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 5 minut čtení

Slinivka břišní (pankreas) je orgán, který je součástí hormonálního a trávicího systému našeho těla. Je uložen za žaludkem u zadní stěny břišní dutiny a měří 12–15 centimetrů. Slinivka plní v organismu různé nesmírně důležité funkce.


Slinivka a její funkce

Hormonální funkce

Velice malou část slinivky (asi 1,5 %) tvoří Langerhansovy ostrůvky. Jedná se o shluky buněk, které vytvářejí hormony vylučované do krevního oběhu. V Langerhansových ostrůvcích nacházíme více typů buněk, přičemž každý z nich je zodpovědný za produkci jiného hormonu.

Přibližně tři čtvrtiny Langerhansových ostrůvků představují β-buňky, které produkují hormon inzulin. Inzulin je pro svalové, jaterní a tukové buňky signálem, aby z krve vychytávaly glukózu (cukr) a snižovaly tak její krevní hladinu.

Pokud je zvýší hladina glukózy v krvi (např. po jídle), dochází k vyplavování vyššího množství inzulinu do krve, aby se hladina cukru v krvi vrátila do původního stavu. Částečná nebo úplná porucha sekrece inzulinu vede k nadměrné hladině cukru v krvi (hyperglykémii) a k rozvoji diabetu. Pokud je tento stav navozen zničením β-buněk vlastním imunitním systémem a poklesem tvorby inzulinu, hovoříme o diabetu 1. typu. Pokud je nadměrná hladina cukru v krvi způsobena primárně nedostatečnou odpovědí buněk na přítomný inzulin, mluvíme o diabetu 2. typu.


Méně často se setkáváme s nadměrnou produkcí inzulinu, která je následována sníženou hladinou cukru v krvi. Ta se projevuje bolestí hlavy, sníženou koncentrací, zhoršeným viděním, poruchami řeči a vědomí. 
Přibližně pětinu buněk v Langerhansových ostrůvcích tvoří α-buňky, které produkují hormon glukagon. Ten při poklesu hladiny cukru v krvi dává buňkám signál ke štěpení zásobních látek, aby se hladina cukru v krvi vrátila na optimální úroveň a byla zabezpečena neustálá výživa životně důležitých orgánů (především mozku). V mnoha ohledech tedy působí glukagon opačně než inzulin. Poruchy sekrece glukagonu jsou poměrně vzácné.
Zbylou část Langerhansových ostrůvků tvoří dva typy buněk. δ-buňky produkují hormon somatostatin, který reguluje vyplavování řady hormonů včetně glukagonu a inzulinu. PP buňky vytvářejí pankreatický polypeptid, jenž tlumí vyplavování žaludečních šťáv a aktivitu žaludku.


Trávicí funkce

Převážná většina slinivky je zodpovědná za tvorbu pankreatické šťávy, která obsahuje trávicí enzymy. Ty jsou ze slinivky vylučovány systémem kanálků na počátek tlustého střeva (do dvanáctníku), kde se podílí na trávení přijaté potravy na důležité živiny (cukry, tuky, bílkoviny). 
Nemoci se mohou týkat nejen Langerhansových ostrůvků, ale přirozeně také celé slinivky.

Akutní zánět slinivky může být způsoben dietní chybou, infekcí, žlučovými kameny, konzumací drog nebo nadměrného množství alkoholu. Bývá charakterizován krutou bolestí břicha, která se často šíří z břicha do zad.

Chronický zánět slinivku trvale poškozuje. Může se projevovat akutními záchvaty a různou intenzitou bolesti – od občasných po trvalé. Bývá způsoben opakováním akutních zánětů, a především dlouhodobou nadměrnou konzumací alkoholu. Slinivka může být postižena také nádorovým onemocněním. Záněty a nádory mohou postihnout jak trávicí, tak hormonální funkce slinivky.

Slinivka a její funkce 2

Chraňte svoji slinivku

  • Vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu.
  • Omezte příjem polotovarů, tučných a smažených jídel i sladkostí. Zařaďte do svého jídelníčku pravidelný přísun čerstvého ovoce a zeleniny, ořechů a ryb.
  • Dostatečně pijte.
  • Pravidelně se hýbejte.
  • Při silných nebo jakýchkoliv opakovaných břišních potížích se obraťte na lékaře. 

Články k tématu Slinivka a její funkce

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora