Co je to SPF a jak si vybrat ten správný?

1. 4. 2024 · 6 minut čtení

Při výběru opalovacího přípravku se všichni automaticky řídíme údajem SPF na obalu. Čím víc, tím líp. Je to opravdu tak? Co tato zkratka a za ní uvedená číslice přesně znamená? Přečtěte si náš článek k tomuto tématu a vybírejte si opalovací přípravky tak, aby poskytovaly dostatečnou ochranu a přesně odpovídaly vašim potřebám.

Co je to SPF a jak si vybrat ten správný?

Co je to SPF?

Sluneční ochranný faktor (SPF = Sun Protective Factor) vyjadřuje u opalovacích prostředků úroveň ochrany proti slunečnímu záření. Číslice před zkratkou SPF označuje, jak dlouho může člověk po aplikaci opalovacího prostředku zůstat na slunci, aniž by došlo k popálení kůže, ve srovnání s tím, jak dlouho by mohl zůstat na slunci bez ochrany. Například opalovací prostředek se SPF 30 by měl teoreticky umožnit osobě, která ho použije, zůstat na slunci 30krát déle, aniž by se spálila.

Je důležité vědět, že SPF se týká pouze ochrany proti UVB záření a neochraňuje před UVA zářením, které může také přispět k poškození kůže a riziku vzniku rakoviny kůže. Proto je ideální volit opalovací prostředky s označením „broad spectrum“ (širokospektrální), které poskytují ochranu jak proti UVB, tak proti UVA záření.

Kromě UVA a UVB existuje také UVC záření. Toto záření nás však neohrožuje, je totiž pohlcováno ozónovou vrstvou.

Co je to UVB záření?

Ultrafialové záření typu B (UVB) je typ záření ze slunečního spektra, které proniká do atmosféry a má významný vliv na kůži a zdraví člověka. UVB záření má kratší vlnovou délku než UVA záření a je částečně absorbováno ozonovou vrstvou atmosféry. UVB záření hraje klíčovou roli při syntéze vitaminu D v kůži. Vitamin D je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému, nicméně nadměrná expozice UVB záření má na kůži negativní vliv. Je hlavní příčinou popálení sluncem, které se projevuje zarudnutím kůže, bolestí a  vznikem puchýřů, dále poškozuje DNA v buňkách kůže, což souvisí se zvýšením rizika vzniku rakoviny kůže. UVB může způsobit tzv. fotosenzibilizaci, tedy zvýšenou citlivost kůže na světlo a možné alergické reakce.

Jak se chránit před UVB zářením?
K ochraně proti účinkům UVB záření se doporučuje používat sluneční opalovací prostředky s vysokým SPF (30+), nošení ochranného oblečení a vyhýbání se přímému slunečnímu záření v době největší intenzity, tj. od 10 do 16 hodin.
UVA a UVB záření bez a s aplikací ochranného faktoru

Co je to UVA záření?

Ultrafialové záření typu A (UVA) je další typ záření ze slunečního spektra, které proniká atmosférou. UVA záření má delší vlnovou délku než UVB záření a proniká do hlubších vrstev kůže, než je tomu u UVB záření. UVA se proto významně podílí na stárnutí pokožky – poškozuje kolagen a elastin v kůži, a to vede ke vzniku vrásek, nežádoucí pigmentaci, ztrátě elasticity a dalším příznakům stárnutí kůže. UVA záření může také přispívat ke vzniku rakoviny kůže, zejména k malignímu melanomu, nejzávažnější formě rakoviny kůže. UVA je zrádné v tom, že je přítomno po celý den a proniká přes mraky i sklo. Proto je důležité chránit se proti němu i v oblačných dnech.

Účinnost aktivních složek opalovacího krému může být snížena při vystavení extrémnímu horku. Opalovací krém proto nenechávejte ležet na přímém slunci.

Rozdíl mezi SPF a výběr opalovacích přípravků

Jak už jsme si řekli, úroveň ochrany, kterou poskytuje konkrétní opalovací prostředek, udává tzv. SPF, který najdete na obalu. Čím vyšší ochranný faktor, tím vyšší úroveň ochrany proti UVB záření, které způsobuje spálení pokožky. Standardem pro efektivní ochranu je SPF 30, které blokuje asi 97 % UVB záření. Přípravky se SPF 50+ blokují asi 98 % záření a jsou určeny pro osoby s citlivou pokožkou, pro děti, na začátku sezóny, na horách nebo u moře

K dokonalé ochraně proti účinkům UV záření je důležité používat sluneční opalovací prostředky označené jako „broad spectrum“ (širokospektrální), které poskytují ochranu jak proti UVB, tak UVA záření.

Sluneční ochranný faktor podle fototypu

Jaký opalovací krém vybrat podle fototypu?

Při výběru opalovacího krému je důležité vzít v úvahu, jaký jste fototyp, resp. jaká je citlivost vaší pokožky na sluneční záření, a tedy i vaše schopnost se opálit či spálit.

Fototyp 1– velmi světlá pleť
Fototyp 2 – světlá pleť
Fototyp 3 – světle hnědá pleť
Fototyp 4 – středně tmavá pleť
Fototyp 5 – tmavě hnědá pleť
Fototyp 6 – tmavě hnědá až černá pleť

SPF na obličej

Na obličej se doporučuje používat opalovací krém s vysokým faktorem ochrany SPF 30+ nebo SPF 50+.  Krém byste měli nanést na obličej alespoň 15 až 30 minut před pobytem na slunci. Měl by být rovnoměrně rozetřený po celém obličeji včetně krku a jeho aplikace by se měla opakovat každé dvě hodiny, po plavání nebo silném pocení.

Lze používat přípravky s SPF celoročně?
Ano, použití SPF je důležité nejen v letních měsících, ale po celý rok, protože sluneční záření může poškodit pokožku i v oblačných dnech a během zimního období. Aplikujte ochranný krém se SPF jako součást vaší každodenní péče, a to i když neplánujete pobyt na přímém slunci.

Jak jsme právě uvedli, na obličej se obecně doporučují opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a takové, které chrání proti UVB i UVA záření.  U fototypu 1 a 2 (velmi světlá pokožka, zrzavé nebo světlé vlasy, oči modré, zelené, šedé, opaluje se do červena) lze doporučit spíše přípravky se SPF 50+, u fototypů 3 a vyšších alespoň SPF 30+. Vhodné jsou opalovací prostředky s minerálními filtry, které zajišťují vysokou ochranu před slunečním zářením.

Mám používat SPF pod makeup?
Ano, používání ochranného faktoru (SPF) pod make-up je možné. Make-up obsahující SPF sice poskytuje ochranu proti UV paprskům, ta ale nemusí být v některých situacích dostatečná. Pokud jste vystaveni slunečnímu záření po delší dobu, doporučuje se použít pod make-up i samostatný ochranný krém s vysokým SPF (30+).

Opalovací krém na obličej a typ pleti

Opalovací přípravek na obličej byste měli vybírat také podle konkrétních vlastností vaší pokožky, odlišný typ opalovacího krému na obličej bude vyžadovat např. pokožka se sklony k akné, s pigmentovými skvrnami nebo výrazně suchá či mastná pokožka.

Pokožka s akné
Pokožka s pigmentovými skvrnami
Mastná pokožka
Suchá pokožka
Existuje make-up s SPF?
Ano, existuje mnoho druhů make-upů, které mají SPF. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby poskytovaly jak dokonalé krytí, tak ochranu před slunečním zářením. Kromě klasického make-upu mají SPF i pudry, pleťové krémy, rtěnky, tvářenky a další produkty dekorativní kosmetiky. Při výběru make-upu se SPF zvažte potřeby své pleti a životní styl.

Články k tématu Co je to SPF a jak si vybrat ten správný?

  • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    · 8 minut čtení
    S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
  • Betakaroten jako sluneční štít

    Betakaroten jako sluneční štít

    · 5 minut čtení
    Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení.
  • Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    · 8 minut čtení
    Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké. Úpal nás však může potkat nejen v létě, ale také při dlouhé cestě v dusném autobuse nebo při pobytu v místnosti, kde je horko.