Tříselná kýla – příznaky a léčba

16. 9. 2022 · Mgr. Lukáš Novotný · 7 minut čtení

Zvedání nečekaně těžké zátěže, dlouhodobá zácpa nebo vrozená predispozice. To jsou některé z příčin, které mohou stát za rozvojem kýly. Jedná se o vypuklinu, nejčastěji v oblasti třísel, která vznikla vysunutím orgánu z vnitřku těla směrem do podkoží. Zpočátku nemusí vůbec bolet, časem však může způsobit závažné zdravotní potíže. Jak tříselnou kýlu poznat a proč je častější u mužů? Jaká jsou její rizika a jak se léčí? Vše se dozvíte v tomto článku.

Tříselná kýla postihuje daleko častěji muže než ženy, a to kvůli odlišné anatomii tříselného kanálu.
Tříselná kýla postihuje častěji muže než ženy, větší pravděpodobnost je její výskyt na pravé straně těla.

Co je tříselná kýla

Kýla, latinsky hernie, označuje výduť v oslabené svalovině břišní stěny, kam vyčnívá část vnitřních orgánů. Může vzniknout u malých dětí nebo se rozvine v pozdějším věku působením rizikových faktorů.

Tříselná kýla se projevuje častěji u mužů, protože mají oslabenou tříselnou oblast. Třísly během vývoje sestupují varlata z břišní dutiny do šourku. Poté se oblast uzavře, v dospělosti tudy procházejí důležité cévy přivádějící k varlatům okysličenou krev. V případě, že uzavření neproběhne správně, zůstávají třísla oslabena. U žen je tříselný kanál mnohem užší a oblast je zpevněná vazy, které pomáhají udržet dělohu. Nebezpečí kýly se proto snižuje, výjimku představuje těhotenství a předčasný porod.

Mezi faktory přispívající k rozvoji tříselné kýly patří vrozené predispozice, zvedání těžkých břemen, dlouhodobá zácpa (namáhavé vyprazdňování) či prodělání kýly v minulosti. Přispět k ní mohou také nadváha a obezita, chronický kašel, těhotenství a předčasný porod a v neposlední řadě namáhavé močení při benigní hyperplazii prostaty.


Tříselná kýla a její příznaky

Pacient si obvykle nahmatá nebolestivou bulku v třísle, která se zmenšuje v poloze vleže na zádech. Naopak při stání, kašli a kýchaní se zpravidla zvětšuje. Vleže lze kýlu většinou jemně zatlačit dovnitř do břišní dutiny. Pacient může pociťovat pálení, tlak nebo mírnou bolest v třísle po námaze, při delším stání nebo chůzi. Pokud tříselná kýla u mužů vystupuje na povrch v oblasti šourku, může se projevit i otokem v oblasti varlat. Mezi příznaky tříselné kýly u žen patří vyboulení v oblasti stydké kosti, pálení a bolest ve výduti.

Při opakovaném vtlačováním obsahu kýly zpět dochází k rozšiřování defektu ve stěně břišní a ke zvětšování kýly. Nejzávažnějším projevem tříselné kýly je její uskřinutí. Jedná se o vážnou situaci, kdy není obsah kýly možné vrátit zpět. Do uvíznuté tkáně neproudí krev a hrozí její odumření. Pacient pociťuje náhlou, výraznou bolest, může se objevit nevolnost, zvracení, horečka a bušení srdce. Pokud zpozorujete některý z uvedených příznaků, vyhledejte proto okamžitou lékařskou pomoc.


Jak se léčí tříselná kýla?

Přestože zpočátku není tříselná kýla bolestivá, její přehlížení může vést ke zmíněnému uskřinutí a život ohrožujícím komplikacím. Při potvrzení diagnózy je řešením chirurgický zákrok, který je jediným účinným způsobem léčby. V poslední době se často provádí tzv. laparoskopická operace, která je ve srovnání s klasickou operací šetrnější. Jedná se o zákrok, provedený několika malými otvory v břišní stěně, kdy se kýla vtáhne zpátky do břicha a otvor v břišní stěně se překryje síťkou, která brání návratu kýly. Po zákroku zůstávají pouze malé jizvy. Výhodou je i kratší doba rekonvalescence. Pokud není chirurgický zákrok z určitých důvodů možný, pak se k léčbě mohou využít i tzv. kýlní pásy, které sice neřeší podstatu onemocnění, ale alespoň brání dalšímu vyklenování kýly.


Tříselná kýla v těhotenství
Operační řešení tříselné kýly u těhotných žen se obvykle provádí až s časovým odstupem po porodu.

Tříselná kýla v těhotenství

Kýla může vzniknout oslabením svalů břišní stěny vlivem rostoucí dělohy nebo při porodu, kdy žena silně tlačí. Operace se obvykle odkládá na období po porodu, výjimkou je uskřinutí kýly, kdy se musí kýla operovat ihned. Pomoci může nošení podpůrného prádla a ortopedické pomůcky podle doporučení lékaře. Těhotné ženě se doporučuje vyhýbat se větší fyzické námaze. Přestože kýla v těhotenství může vyvolat při porodu určité komplikace (žena nemůže naplno využít břišní lis), porodníci se s ní často setkávají a sama o sobě nebrání přirozenému porodu. Po porodu se u žen vyskytuje kýla spíše vzácně.

Tříselná kýla u dětí

Někdy se může projevit tříselná kýla i u malých dětí. Nejčastěji se jedná o novorozence a děti v prvních měsících života, u nichž je oslabení břišní stěny vrozené. Potíže se u nich nejčastěji projevují, když miminko dlouho pláče, zakašle anebo také během namáhavého vyprazdňování. U chlapečků může tříselná kýla navíc zasahovat až do oblasti šourku. Stejně jako u dospělých je vhodné kýlu operovat co nejdříve.


Jak kýle předejít?

Vrozenému oslabení tříselného kanálu nijak nezabráníme. Můžeme však omezit namáhání břišních tkání, a riziko kýly tím snížit.

  • Udržujte optimální hmotnost, předcházejte nadváze.
  • Pravidelně se hýbejte.
  • Posilujte břišní stěnu. O vhodných cvicích se poraďte s lékařem nebo fyzioterapeutem.
  • Předcházejte zácpě. Dávejte důraz na zdravou stravou bohatou na vlákninu, dostatečně pijte.
  • Nezvedejte těžké věci, především ne z předklonu.
  • Nekuřte. Kouření kromě jiných závažných poškození zdraví způsobuje chronický kašel, který namáhá tříselnou oblast.

Ačkoliv kýla nemusí zpočátku nijak obtěžovat, sama nikdy nezmizí. I tu nejméně nápadnou kýlu vždy konzultujte se svým lékařem. Pamatujte, čím menší bude vaše kýla, tím větší bude pravděpodobnost, že nedojde k jejímu uskřinutí a také že se bude lépe léčit.



O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora