Víte co je keratóza pilaris?

2. 1. 2020 · 2 minuty čtení
Máte drsnou, suchou pokožku? Víte co je keratóza pilaris, jak se projevuje a jak se jí zbavit? Keratóza pilaris (známá také jako keratosis follicularis a folikulární keratóza) je neinfekční kožní onemocnění. Jedná se o neškodný, ale také neestetický stav kůže.

Charakteristickým znakem jsou suché, zhrublé lokality na pleti a drobné pupínky, které se nejčastěji objevují na zadní straně paží, stehnech, hýždích či lících. Pokud se příznaky objeví na viditelných partiích těla, může keratóza pilaris způsobovat nepříjemné pocity a problém, který začal jako kosmetický, může přejít také do psychologických obtíží. Keratin (součást kůže) ucpává vlasové folikuly a tvoří tak drobné pupínky. V důsledku toho dochází k zesilování vrchních vrstev kůže, ta je na dotek hrubá a nerovná proto je označení „kuřecí kůže“.

Keratoza pilaris

Přestože na kuřecí kůži neexistuje žádný lék, její příznaky lze zmírňovat vhodnou pravidelnou kosmetickou péčí. Je třeba podpořit přirozenou exfoliaci pleti, vhodné jsou například kyselina salicylová nebo LHA, které pomáhají odstranit odumřelé buňky a vyhlazují pokožku.

Zásadní roli hraje také intenzivní a dlouhodobá hydratace. Zejména tělové přípravky s ureou (přirozená hydratační složka) jsou vhodná pro každodenní péči o pokožku. Urea v pokožce uzamyká a váže vodu, a také zabraňuje keratinizaci. Přípravky s obsahem ceramidů nebo kyseliny hylarunové zajišťují kromě výživy a hydratace také vyšší odolnost ochranné kožní bariéry.

Keratoza pilaris

Pro nejlepší výsledky používejte tělová mléka nebo krémy, které jsou bez obsahu parfémů a barviv. Vybírejte tzv. nekomedogenní produkty, ty neucpávají póry a dávejte přednost texturám, které se dobře vstřebávají bez zatížení pokožky. Důležité jsou také přípravky na mytí. Ty by neměly vysušovat, podpořit jemné olupování a vyhlazení pokožky.

Krém nebo mléko pak nanášejte několikrát denně na postiženou oblast těla. O nejvhodnější péči se neváhejte poradit s lékařem nebo dermatologem.
 

Články k tématu Víte co je keratóza pilaris?

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Kolagen

    Kolagen

    · 7 minut čtení
    Kolagen výrazně ovlivňuje vzhled naší pokožky. S postupem věku produkce naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže a vznikem vrásek. Proti úbytku kolagenu lze však bojovat pomocí kolagenových pleťových krémů a přípravků.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.