Jak se zbavit vší?

5. 8. 2019 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

Veš dětská se v posledních letech stala nevítaným návštěvníkem dětských kolektivů. Během školního roku si vaše dítě tohoto nechtěného společníka může přinést ze školky, školy nebo školní družiny, prázdniny jsou zase ve znamení letních táborů a soustředění, ze kterých si nejeden účastník přiveze nechtěnou památku v podobě tohoto parazita. Co jsou tito vši vlastně zač a jak se jich účinně zbavit? 


Vši mohou přežít pouze v lidských vlasech, mimo ně vydrží pouze dva dny.
Na přítomnost vší ve vlasech nejčastěji upozorní časté svědění pokožky hlavy.

Jak poznáte veš dětskou?

Veš dětská (Pediculus capitis) je drobný bezkřídlý hmyz, který parazituje ve vlasech lidí, zejména v oblasti spánku, záhlaví a za ušima, kde bodá a saje krev. Dospělá veš je 2 3,5 mm velká. Má 3 páry nohou s drápky, kterými se přidržuje vlasu. Dospělé samičky se dožívají 35 týdnů a každá je schopna za svůj život naklást až 150 vajíček, známé pod názvem hnidy drobné bílé váčky, které jsou přilepené pevně na vlasech těsně u pokožky hlavy. 

Přítomnost živých vší na lidských vlasech se odborně nazývá pedikulóza. Nejčastěji jsou postiženy děti ve věku od 3 do 11 let, vši ale mohou postihnout každého, kdo má vlasy. Šíří se přímým kontaktem s infikovanými vlasy, například společně užívanými hřebeny, čepicemi, klobouky nebo šálami. Veš dětská jsou proto velmi častým problémem ve školkách a školách, kde si děti společně hrají nebo jsou v blízkém kontaktu.

Odvšivování dětí je téměř vždy na rodičích. Nesprávná aplikace odvšivovacích přípravků může ohrožovat zdraví dětí. Proto jsou kladeny zvýšené nároky na bezpečnost odvšivovacích přípravků. Nikdy nepoužívejte k odstranění vší jiné přípravky než ty, které jsou k tomuto účelu určené. 


Jaké jsou příznaky napadení vší dětskou?

  • Svědění pokožky hlavy, které způsobuje kousnutí a sání krve
  • Lechtání pokožky hlavy způsobené prolézáním vší mezi vlasy, zejména v noci, což způsobuje nevyspání a neklid
  • Výskyt hnid zejména v místě za ušima, na spáncích a v záhlaví
  • Ve výjimečných případech zvětšené uzliny v týlu a na krku a zvýšená teplota
  • Drobné škrábance na pokožce hlavy

Vývojový cyklus vši dětské

Vývojový cyklus vši probíhá ve třech fázích a trvá přibližně 17 25 dní v závislosti na teplotě (čím tepleji, tím rychleji se vyvíjí)

  • vajíčko (hnida) bílá kapička přilepená těsně u pokožky hlavy
  • larva (nymfa) líhne se z vajíčka za 7 10 dní, je drobná asi 1 mm, průsvitná, a tím pádem lehce přehlédnutelná, pro svůj vývoj potřebuje krev bodá a saje
  • dospělá veš (samička)  - z nymfy se vyvine dospělá veš přibližně za dalších 7 10 dní a dožívá se pak dalších cca 30 dní

Jak postupovat při odstraňování vší a hnid?

Mytím hlavy běžnými šampóny a česáním běžným hřebenem nikdy veš dětskou ani hnidy z vlasů neodstraníme k jejich odstranění vždy používejte pouze přípravky k tomu určené! Chemicky působící insekticidní přípravky, které se běžně používaly v minulosti jsou však dnes již zcela zbytečné, jelikož v důsledku genetické mutace DNA si veš dětská vybudovala vůči těmto přípravkům rezistenci. V dnešní době se doporučují přírodní přípravky na bázi olejů, jež způsobují ucpání dýchacích cest vší a jejich udušení tyto přípravky jsou šetrné k vlasům i pokožce hlavy a lze je používat i u malých dětí.  Na trhu je celá řada šampónů a roztoků. Aplikaci opakujte po jednom týdnu. I po aplikaci přípravku na odvšivení nezapomínejte na každodenní kontrolu vlasů a při výskytu hnid vždy hnidu mechanicky odstraňte. Nezapomeňte prohlédnout všechny členy rodiny, eventuálně osoby, které se vyskytovali v bezprostřední blízkosti.

Nejjednodušším způsobem je ostříhání vlasů na délku 1cm -  v takto krátkých vlasech vši nedokáží žít tohoto lze využít zejména u chlapců. Jiným způsobem odstranění živých vší a hnid je jejich vyčesávání. K tomuto úkonu se používá hustý kovový hřebínek označovaný též všiváček, který dokáže zachytit veš a hnidu a stáhnout ji z vlasu. Účinným pomocníkem dokáže být i elektrický hřeben na vši, který vytváří neškodný elektrický impuls, jenž vši bezpečně zahubí.

Hnidy nelze odstranit žádným přípravkem, ale pouze mechanickým odstraněním buď hřebínkem nebo pomocí nehtu, kdy hnidu z vlasu stáhnete. Dejte si pozor, abyste ji stáhli až do konce a nezůstala někde na vlasu. Jinou možností je také vystříhat jednotlivé vlasy napadené hnidy. Živé hnidy rozeznáte tak, že staženou hnidu položíte na tvrdou podložku a rozmáčknete pokud uslyšíte lupnutí, jednalo se o živou hnidu, pokud ne, jednalo se o vylíhlou hnidu, tedy prázdný obal.


Co možná nevíte?

  1. Přenos vzduchem není možný - veš dětská neskáče z hlavy na hlavu, ale přelézá.
  2. Veš zůstává v přímém kontaktu s vlasy a samovolně je neopouští, jelikož pro svůj život potřebuje zdroj krve pokud ztratí zdroj obživy, tak se dehydratuje, vyčerpá, ztratí schopnost sání a pohybu a do 24hod od posledního sání uhyne.
  3. Kromě přímého kontaktu vlasů, je přenos vší pravděpodobný pomocí tkanin (čepice, ručníky, povlečení, ale i čalouněný nábytek), ve kterých se vši zachytí a snáze přenesou na jiného hostitele.
  4. Vajíčka hnidy poznáte tak, že je nelze odfouknout ani vytřepat z hlavy jsou pevně přilepené na vlasu a lze je odstranit pouze mechanicky.
  5. Hnidy vzdálené od pokožky hlavy více jak 1 cm jsou mrtvé hnidy prázdné obaly po vylíhnutí larv.
  6. Veš dětská nepřenáší žádné infekční onemocnění.
  7. Nikdy nepoužívejte petrolej a veterinární přípravky můžete tak uškodit dítěti!
  8. Barvení vlasů, laky na vlasy a trvalé veš dětskou neodpuzují!
  9. V období zvýšeného rizika (výskyt vší v dětském kolektivu, letní tábory) doporučujeme použít preventivní přípravky

  • Bioaquanol Kúra proti vším

    šampon, balzám a hřeben 250+250 ml
    Ošetření zavšivených vlasů a omezení výskytu vší ve vlasech.
  • Působí preventivně proti výskytu vší a zajišťuje účinnou celodenní ochranu.
  • 5.0
    (2)
    Roztok NYDA® plus bojuje proti vším, jejich hnidám a larvám. Má speciální aplikátor pro husté a dlouhé vlasy.
  • Pomocí elektrického impulsu bezpečně odstraní vši a hnidy nejen u dětí.



    Články k tématu Jak se zbavit vší?

    • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
    • Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se nedostatkem empatie, špatnou orientací ve společenských situacích, nechápáním humoru nebo tělesnou neobratností, přičemž tyto nedostatky mohou být často vyváženy výjimečným intelektem. Přečtěte si o něm více.
    • Jak správně léčit kašel u dětí?

      Jak správně léčit kašel u dětí?

      · 5 minut čtení
      U dětí patří kašel společně s rýmou k nejčastějším projevům nachlazení a infekce dýchacích cest, zejména v předškolním věku. Jak kašel u dětí léčit, aby se mohly opět co nejdříve vrátit za kamarády do školky nebo do školy? Poradíme v našem článku.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora