Záněty žaludku (gastritida) – příznaky, diagnostika a léčba

16. 10. 2023 · 8 minut čtení

Záněty žaludku, odborně gastritida, označují širokou skupinu zánětlivých nemocí žaludeční sliznice, při nichž mohou (ale nemusí) být přítomny nepříjemné projevy jako bolest břicha, nevolnost či zvracení. Jaké typy žaludečních zánětů nás ohrožují, co obvykle bývá jejich příčinou i jak se při potížích stravovat a gastritidu léčit, vám vysvětlíme v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Záněty žaludku (gastritida) – příznaky, diagnostika a léčba

Co to je gastritida?

Při gastritidě dochází k narušení hlenové vrstvy žaludku, která jej za normálních okolností chrání před působením žaludečních šťáv, enzymů a mikroorganismů. Míra postižení se pohybuje od pouhého lokálního překrvení po porušení struktury žaludeční sliznice a tvorbu erozí nebo žaludečních vředů.

Související kategorie produktů:

Typy žaludečních zánětů

Žaludeční záněty můžeme rozdělit do dvou velkých skupin:

  • Akutní gastritida
    je zánětlivý proces, který přichází náhle a má přechodný charakter. Může proběhnout dokonce bez příznaků a spontánně vymizet. Při hluboké erozi žaludeční sliznice se však může rozvinout krvácení do žaludku. Komplikovanému průběhu akutního žaludečního zánětu jsme svědky především u osob závislých na alkoholu.

  • Chronická gastritida
    označuje dlouhodobé zánětlivé změny sliznice a v porovnání s akutními žaludečními záněty je častější. Rozvíjí se postupně, probíhat může bez povšimnutí nebo s mírnými příznaky. Při chronickém zánětu žaludku hrozí vznik žaludečních vředů. Na těch se zásadně podílí činnost bakterie Helicobacter pylori, která je přítomna v žaludku třetiny až poloviny populace. Podrobnosti se dozvíte v našem samostatném článku o žaludečních vředech.
    Pokud na chronické gastritidě měla podíl zmíněná bakterie, zánět často zasáhne kromě těla žaludku i jeho  spodní část, kterou nazýváme antrum. Z tohoto důvodu se tento typ zánětu někdy označuje jako antrální gastritida. Odlišnou, vzácnější příčinou chronické gastritidy je autoimunní reakce.


    Kromě žaludečních vředů je komplikací chronického žaludečního zánětu úbytek slizničních buněk (atrofická gastritida) nebo náhrada přirozeně se vyskytujících žaludečních buněk buňkami, které jsou přirozené pro střevo (intestinální metaplazie). „Střevní“ buňky vyskytující se v žaludku významně zvyšují riziko rozvoje adenokarcinomu žaludku.

Faktory ovlivňující rozvoj gastritidy

Jídelníček
Jídelní zvyklosti
Působení stresu
Konzumace alkoholu a kouření
Dlouhodobé užívání některých léků proti bolesti
Bakteriální či virová infekce
Autoimunní reakce
Poruchy trávení či jiné zánětlivé nemoci
Příznaky gastritidy

Příznaky gastritidy

Mezi běžné projevy zánětů žaludku patří:

  • nevolnost až zvracení
  • bolest nebo pálení horní části břicha
  • křeče v žaludku
  • pocit plnosti, nadmutí
  • ztráta chuti k jídlu
  • potíže s polykáním
  • úbytek hmotnosti
  • zvýšená teplota

Zánět žaludku může taktéž probíhat bez subjektivně pociťovaných příznaků. Vážné případy eroze žaludku, vyžadující neodkladnou lékařskou pomoc, se projevují zvracením krve nebo odchodem stolice černé barvy.

Kdy k lékaři?
Vyhledejte lékaře, jestliže příznaky trvají déle než 14 dní a nereagují na léčbu, nebo pokud se vracejí každý týden. Návštěvu lékaře neodkládejte také v případě, pokud se rozvinou silnější bolesti břicha, křeče, opakované zvracení atd.

Jak se léčí gastritida?

Terapie gastritidy se odvíjí od vyvolávající příčiny onemocnění. Mírná akutní gastritida způsobená dietní chybou, užitím potenciálně dráždivých léků (především nalačno) nebo konzumací alkoholu může snadno ustoupit i pouhým ukončením příjmu potravin či látek, jež potíže vyvolaly. U náhle vzniklých nezávažných stavů je základem léčby klidový a dietní režim. První dny pijte raději nesycené tekutiny a přijímejte nedráždivou stravu a pouze pozvolna se vracejte k jídelníčku, na který jste zvyklí (viz dále).

K léčbě žaludečních poruch se používají léčivé přípravky, které snižují žaludeční kyselost nebo jiným způsobem zmírňují nepříjemné žaludeční symptomy.

Léčba závažných akutních gastritid nebo chronických žaludečních zánětů spadá do rukou lékaře. Velmi často se přistupuje k dlouhodobějšímu podávání léčiv, které zmírňují tvorbu žaludeční kyseliny, čímž se mírní probíhající zánět. Zpravidla se používá omeprazol, pantoprazol, lansoprazol nebo rabeprazol (inhibitory protonové pumpy) nebo famotidin (antagonista H2 receptoru). Ke krátkodobé úlevě od nepříjemných příznaků pálení, nevolnosti a plnosti se používají léčiva s obsahem antacid, tj. látek rychle neutralizujících žaludeční kyselinu. V případě průkazu žaludečních vředů a infekce bakterií Helicobacter pylori se přistupuje k odstranění bakterie ze žaludku. Léčba spočívá v současném podávání dvou druhů antibiotik a inhibitoru protonové pumpy.

Strava při zánětu žaludku

V případě akutních potíží si dopřejte klidový režim a postupně zařazujte do svého jídelníčku suchary, piškoty, rýži, banány, vařenou kořenovou zeleninu nebo čiré vývary. Vhodný je příjem bylinných čajů, které příznivě ovlivňují trávení, např. nálevy z heřmánku, řepíku nebo meduňky. Postupné obnovení normální výživy trvá přibližně týden.

Při chronických potížích se zaměřte na zásady vyváženého, šetrného stravování.

  • Omezte tučná, smažená, přesolená, příliš kořeněná jídla, nevhodné jsou průmyslově zpracované potraviny (uzeniny, fast food).
  • Žaludeční potíže může způsobit i bílé a kynuté pečivo, tepelně neupravená cibule, česnek, čokoláda aj.
  • Jezte pravidelně, častěji a po menších porcích, nelehejte si po jídle a nepřejídejte se na noc.
  • Jezte v klidu, nehltejte, nespěchejte a důkladně žvýkejte.
  • Dbejte na dostatečný příjem vitaminů a minerálů. K normální funkci trávicích enzymů přispívá vápník.
  • Omezte kávu, černý a zelený čaj a sycené a energetické nápoje.
  • Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost, předcházejte nadváze.

Další praktické tipy

  • Dostatečně spěte a vyvarujte se nadměrnému stresu. Vedle pracovních a domácích povinností zařazujte do svého týdenního plánu čas na odpočinek a vaše koníčky.
  • Pravidelně se hýbejte – pro fungování celé trávicí soustavy je fyzická aktivita velmi vhodná.
  • Nekuřte.
  • Zánět žaludku a alkohol spolu souvisí velmi úzce. Nadměrná konzumace alkoholu žaludeční sliznici dráždí a přispívá k akutní i chronické gastritidě.
  • Nenoste oděvy těsné v pase a pásky příliš neutahujte.

Zánět žaludku u dětí

Gastritida může postihnout kohokoli. Náchylnější k ní jsou obecně lidé ve vyšším věku, jejichž žaludeční výstelka se s věkem přirozeně ztenčuje. To však neznamená, že se žaludeční záněty nemohou objevit i u malých dětí.

U dětí mladších 3 let se setkáváme s akutní gastroenteritidou, kdy je zánětem postižen žaludek i tenké střevo. Nejčastěji bývá způsobena rotaviry. Proti těmto virům je dostupné nepovinné očkování, které se podává kojencům v období mezi 6. týdnem a 8. měsícem věku.

Zánět sliznice žaludku se u dětí nejčastěji projevuje tlakem v nadbřišku, nechutenstvím, nevolností, zvracením, kolikovými bolestmi či průjmem. Ve většině případů má nemoc krátké trvání s postupným odezníváním příznaků. Základem léčby je klid, dietní režim a důsledná rehydratace. Zapište si všechna jídla, léky nebo události, které mohly způsobit žaludeční nevolnost, seznamte s nimi pediatra a řiďte se jeho radami.

 

Dobré fungování žaludku je velmi úzce spojeno s vyváženým stravováním a psychickou pohodou. Častý příjem nekvalitních potravin, konzumace ve spěchu a všudypřítomný stres, to jsou jen některé faktory, které mohou vyvolat akutní nebo chronický žaludeční zánět. Nepřehlížejte, když vás žaludek žádá o pomoc a věnujte mu pozornost a péči, kterou si zaslouží.

 


Články k tématu Záněty žaludku (gastritida) – příznaky, diagnostika a léčba

  • Crohnova choroba – příznaky a léčba

    Crohnova choroba – příznaky a léčba

    · 10 minut čtení
    Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev s příznaky jako bolest břicha, silné průjmy, krev ve stolici, únava či ubývání na váze. Crohnova nemoc není bohužel zatím vyléčitelná, moderní léky a dodržování stravovacích pravidel však umožňují vést pacientům plnohodnotný život.
  • Kurkuma

    Kurkuma

    · 6 minut čtení
    Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.
  • Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    · 12 minut čtení
    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám prozradíme v našem článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora