Žlučníkový záchvat – příznaky a léčba

28. 2. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Člověk si často poprvé uvědomí, že má žlučník, až když ho začne zlobit. Problém se žlučníkem zažije během života snad skoro každý člověk. To zejména platí u žen, které jsou k těmto problémům náchylnější, především během těhotenství nebo těsně po porodu. Co vlastně dělat, pokud nás žlučníkový záchvat zastihne?

Co je to žlučníkový záchvat?

Žlučníkový záchvat neboli žlučníková kolika (biliární kolika) je akutní, velice silná bolest břicha, která vznikla náhle bez předchozích náznaků.

Co je to žlučníkový záchvat?
Žlučníkový záchvat vzniká náhle a projevuje se intenzivní až nesnesitelnou bolestí.

Záchvat je způsoben ucpáním vývodu žluče do střeva. Většinou k němu dochází po dietní chybě, ve stresové situaci nebo po fyzické námaze. Kolika patří také mezi nejčastější formu projevů žlučníkových kamenů, o nichž se můžete dočíst více v našem článku.

Rizikové faktory žlučníkového záchvatu

Mezi rizikové faktory žlučníkového záchvatu patří přítomnost již vzniklých žlučníkových kamenů, tučná jídla, alkohol, sedavý životní styl nebo hormon estrogen. Proto jsou ke žlučníkovým kolikám náchylnější ženy.

Související kategorie produktů:

Příznaky žlučníkového záchvatu

Mezi první příznaky záchvatu patří zvláštní pocit pod pravým žebrem, který je vyvolán stahováním a uvolňováním svaloviny žlučových cest. Přítomný může být i pocit plnosti, nafouklého břicha, škytání, říhání a pocit žluče v ústech. Pokud dojde k propuknutí záchvatu, zvláštní pocit pod žebrem se mění v krutou intenzivní bolest, která směřuje do pravého podžebří, někdy vystřeluje pod pravou lopatku a do oblasti páteře. Tyto projevy mohou imitovat ledvinovou koliku nebo dráždění slepého střeva. Bolest může být tak nesnesitelná, že se nemocný svíjí. Během záchvatu je člověk bledý, potí se a může zvracet. U těžších případů je viditelná nažloutlá pokožka a zažloutlé oční bělmo jako při žloutence, což je způsobeno hromaděním žlučového barviva v těle. A jak dlouho žlučníkový záchvat trvá? Žlučníkový záchvat může trvat několik minut až několik hodin.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu

Při žlučníkovém záchvatu s velkými bolestmi se na nic nečeká a volá se záchranná služba (155). Během záchvatu se doporučuje nic nejíst a nepít. Na bolestivé místo lze přiložit studený obklad a zvolit úlevovou polohu, nejčastěji schoulení do klubíčka. Lze užít léky na uvolnění hladké svaloviny, popřípadě léky na bolest.

 

Prevence žlučníkového záchvatu

Prevence zahrnuje čtyři základní pilíře. Jsou to: dostatečný pitný režim, kdy bychom měli vypít dva litry tekutin denně a vyhnout se alkoholu, žlučníková dieta, dostatek vitaminů (hlavně vitamin C, který brání tvorbě kamenů) a pravidelný pohyb.

Léčba žlučníkového záchvatu

U žlučníkové koliky se podávají léky tlumící bolest (analgetika) a uvolňující stahy žlučníku (spasmolytika). Pokud lékaři diagnostikují zánět, přidají se také antibiotika. Někdy je jediným řešením žlučníkových záchvatů operace, při níž je žlučník úplně odstraněn z těla. Jde o jednoduchý zákrok prováděný laparoskopicky.

Žlučníkový záchvat  prevence a dieta
Pro prevenci žlučníkového záchvatu je kromě zdravého jídelníčku důležitý také dostatečný pitný režim a pravidelný pohyb.

Žlučníková dieta

Při podráždění žlučníku je důležité dodržování žlučníkové diety. Člověk by se měl vyvarovat mastných, grilovaných a kořeněných jídel, tučného masa a uzenin, čokolády, šlehačky, ořechů, alkoholu, vajec apod. Jídlo je vhodné upravovat dušením a pečením (ne smažením a uzením). Doporučuje se jíst častěji a po menších porcích. Více informací o žlučníkové dietě najdete v našem dalším článku.

Žlučníkový záchvat bez žlučníku?

Existuje tzv. postcholecystektomický syndrom, což je odborný termín pro žlučníkové problémy, ale již bez žlučníku. Obtíže po chirurgickém odstranění žlučníku (cholecystektomii) jsou často podobné, jako ty před operací (např. bolesti břicha, trávicí potíže, kolika, nadýmání, nevolnost a zvracení). Těmito obtížemi trpí až 40 % pacientů po odstranění žlučníku. Většinou se jedná o přechodné potíže nevelké intenzity. Asi u 10 % pacientů jsou potíže intenzivní.

Pečujte o svůj žlučník

Pro podporu žlučníku při dlouhodobých obtížích lze po poradě s lékařem před jídlem pravidelně užívat volně prodejný lék ze skupiny choleretik, které zvyšují vylučování žluče z jater do tenkého střeva, čímž zmírňují trávicí obtíže. Vhodným doplňkem péče o citlivé žlučové cesty jsou také bylinné čaje (žlučníkové směsi).

Bolesti v oblasti žlučníku se nevyplácí podceňovat. Pokud trpíte po jídle problémy se zažíváním, je na čase být na pozoru. Pokud dojde i přes veškerou péči a prevenci ke žlučníkovému záchvatu, je nutná návštěva lékaře.



Články k tématu Žlučníkový záchvat – příznaky a léčba

  • Jak na nevolnost při cestování?

    Jak na nevolnost při cestování?

    · 4 minuty čtení
    Chystáte se cestovat autem, letadlem nebo vlakem? Pokud patříte mezi ty, kterým se dělá při cestování špatně, trpíte takzvanou kinetózou. Ta dokáže cestování velmi znepříjemnit. Navíc často postihuje děti, takže rodinný výlet se mnohdy změní ve strastiplnou cestu. Jak cestovní nevolnosti předcházet a lépe se jí bránit?
  • Zažívací a střevní potíže dětí bývají častým tématem diskuzí mezi maminkami a také návštěv u pediatra. Důvodem bolení bříška a pláče u miminek může být kojenecká kolika, u větších dětí způsobuje problémy nevhodný jídelníček. Jak nadýmání u dětí řešit?
  • Až 80 % imunitních buněk se nachází ve střevech, proto je vhodné o ně pečovat už po narození. Dětem je vhodné za tímto účelem podávat probiotika. Která probiotika jsou pro děti nejvhodnější a proč je nejlepší začít s jejich podáváním již od narození?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora