Bolest zad, zubů nebo hlavy při kojení

15. 7. 2022 · Mgr. Radka Grec · 6 minut čtení

Bolest je nepříjemný pocit, kterým nás tělo obvykle varuje před možným nebo skutečným poškozením tkání. Hormonální změny v šestinedělí a po porodu, stres a mininum odpočinku, ale i poporodní kila navíc bohužel často nahrávají nepříjemnostem, jako je bolest zad, kazivost zubů či migréna. Jak bolest v období kojení utišit a které přípravky na bolest můžete bez obav použít, vám poradíme v našem článku.


Bolest zad, zubů nebo hlavy při kojení
Bolest zad, hlavy, migréna či zvýšená citlivost a kazivost zubů jsou při kojení častými problémy.

Bolesti zad při kojení a při péči o malé dítě může mít hned několik příčin. Mohou to být kila navíc, která si s sebou nesete ještě z těhotenství a také další změny, které těhotenství rozvolněním vazivových struktur a oslabením břišních svalů způsobilo. V tomto případě bolí záda převážně v bederní oblasti, tzv. bolest zad v kříži. Naopak za bolestí v oblasti hrudní páteře a za lopatkami, stojí každodenní péče o Vaše děťátko - to, jak se nad ním neustále skláníte, zvedáte jej, nosíte v náručí a kojíte.

Co se týká bolesti zubů, je prokázáno, že zvýšené hladiny ženských hormonů způsobují při kojení vyšší náchylnost k tvorbě zubního plaku, jenž způsobuje zánět dásní a zubní kaz. Častá je i zvýšená citlivost zubů při kojení. V případě zubařského zákroku se bát nemusíte, lokální anestezii (umrtvení) je při kojení možné podat. Naopak se nedoporučuje bělení zubů, které je lepší odložit na později.

Příčinou bolesti hlavy a migrény po porodu a v šestinedělí jsou především hormonální změny. Dále to může být i stres z péče o miminko, nedostatek spánku, vyčerpání či nedostatečný pitný režim. Velmi často je příčina bolesti hlavy při kojení ukryta v zádech a v krční páteři, v jejich ztuhnutí díky nevhodné poloze při kojení, či přetížení při nošení miminka.


Co na bolest zad při kojení

Při tlumení bolesti zad jsou první volbou přípravky s místním účinkem, tj, krémy, gely a náplasti. Účinné látky v nich obsažené přechází do mateřského mléka jen minimálně, přesto je vhodné se před použitím mastí a gelů poradit s lékařem a nanášet je jen na malé plochy a krátkodobě. Bez porady s lékařem můžete použít léčivou náplast na bolest zad obsahující diclofenac nebo mast na bolest zad s kostivalem lékařským. Obsahuje látky podporující prokrvení a mírnící zánět, čímž pomáhá i při bolesti kloubů po porodu. Vhodná je i jemná masáž pomocí masážních olejů, volte ale raději čisté oleje, bez silně aromatických éterických olejů.

Při silné bolesti zad lze krátkodobě podat i tablety na bolest zad obsahující paracetamol. Lékař Vám může krátkodobě předepsat i léky na uvolnění zádových svalů. Při jejich užívání se nenamáhejte a svaly nijak nepřepínejte. Léčbu vhodně doplní hořčík, který přispívá k normální činnosti svalů a nervové soustavy a hodí se tak při bolestivém zatuhnutí svalstva.

K uvolnění zad přispívá i jejich prohřátí. Využít můžete například nahřívací gelový polštářek nebo hřejivé náplasti na záda.


Režimová a preventivní opatření

Při bolesti zad je nezbytné správné protahování a cvičení. S tím Vám poradí nejlépe fyzioterapeut pod jehož dohledem se naučíte správnému držení těla a cvikům, které pomohou od bolesti zad. Se cvičením můžete opatrně začít již v šestinedělí. Nezapomínejte, že důležité je nejen posílení zádových svalů, ale i svalů pánevního dna a břišních svalů. Bolest zad může zmírnit i výběr správné kojící podprsenky.

Najděte si také vhodnou polohu ke kojení, tak abyste při ní nepřetěžovala ruce ani záda, aby Vám byla příjemná, byla jste v ní uvolněná a pohodlně jste v ní vydržela tak dlouho, jak Vaše miminko ke krmení potřebuje. Nezapomínejte držet záda v teple a vyvarujte se prochladnutí a ofouknutí. Důležitý je i správný výběr obuvi, vyhněte se raději botám na vysokém podpatku.


Co na bolest zubů při kojení

Ne všechny léky na bolest zubů při kojení můžete užívat. Bezpečné jsou léky od bolesti obsahující paracetamol, který do mateřského mléka proniká jen minimálně. Nicméně se doporučuje podávat co nejnižší možnou dávku po co nejkratší dobu a dávkování by nemělo překročit 4 gramy denně. Při silné bolesti nebo při otoku přidejte také chladivý gelový obklad, který vychladíte v mrazáku a zabalený do ručníku či utěrky přiložíte na tvář.


Bolest zubů při kojení
I když vám při péči o miminko nezbývá příliš času, nezapomeňte na návštěvu zubaře a dentální hygieny.

Režimová a preventivní opatření

Během dne pijte nejlépe jen čistou vodu či nedoslazované čaje – dostatečný příjem tekutin napomáhá produkci slin, které čistí ústní dutinu. Po kyselém jídle (po ovoci či ovocném džusu) vyčkejte 10-15 minut, dokud se nevyváží kyselost působením slin a teprve potom zuby vyčistěte, jinak by mohlo dojít k poškození zubní skloviny. Opatrně na potraviny, které se lepí na zuby – například karamelové bonbóny, sušené ovoce, oříšky, či chipsy – po jejich konzumaci si raději vyčistěte i mezizubní prostory.

Preventivní prohlídky a dentální hygiena

Nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky 2x ročně. Vhodné je také navštívit dentálního hygienistu, který Vám poradí se správnou technikou čištění zubů i vhodnými pomůckami dentální hygieny. Pravidelná návštěva dentální hygieny je vhodná alespoň 1x ročně, v případě zvýšené pigmentace zubů je ideální frekvence návštěv 2x za rok. Před samotnou návštěvou si můžete zjistit, zda není možné získat příspěvek na tento typ ošetření u vaší zdravotní pojišťovny, přesto i investice z vaší kapsy se v tomto případě dlouhodobě vyplatí.


Co na bolest hlavy při kojení

Pozor, ne každý prášek na bolest hlavy můžete při kojení užívat. Přesto se použití léků na bolest hlavy při kojení obávat nemusíte. Vhodné jsou léky obsahující paracetamol, který do mateřského mléka proniká jen minimálně. Stejně jako v předchozím případě i tady se doporučuje podávat co nejnižší možnou dávku po co nejkratší dobu a dávkování by nemělo překročit 4 gramy denně. Také se doporučuje dodávat tělu více hořčíku, který je důležitý pro normální činnost nervové soustavy, pro psychickou činnost a zmírňuje stavy únavy a vyčerpání. Zmírnit napětí pomůže také meduňkový čaj.

Opatrně s kofeinem. Přechází do mateřského mléka a může u miminka vyvolat podrážděnost, neklid či zhoršení spánku. Pokud Vám káva při bolesti hlavy pomáhá, zcela se jí vzdávat nemusíte. Jen si ji raději dopřejte po kojení.


Režimová a preventivní opatření

Dalšími metodami, jak na bolest hlavy při kojení, jsou různé relaxační techniky, masáže, procházka na čerstvém vzduchu či intenzivní větrání, studené obklady hlavy a šíje, a především dostatečný pitný režim spolu s dostatkem spánku a odpočinku. Proto odpočívejte, jak to jen jde. Jakmile Vaše děťátko usne, Vy odpočívejte také. Dopřejte si ticho a klid, zatemněte místnost.

Pijte dostatek tekutin. V době kojení Vás žízeň nabádá pít mnohem více, jen opatrně na kofeinové a doslazované nápoje. Pokud zjistíte, co u Vás bolest hlavy či migrénu vyvolává, důsledně se tomuto spouštěcímu faktoru vyhýbejte. Může se jednat o některé potraviny či potravinářské přísady, přílišný hluk, či některé činnosti a nadměrný stres. Také si najděte vhodnou polohu ke kojení, tak abyste při ní nepřetěžovala ruce ani záda, aby Vám byla příjemná a byla jste v ní uvolněná.



Články k tématu Bolest zad, zubů nebo hlavy při kojení

  • Připravili jsme pro vás stručný přehled všech základních vyšetření, která vás během celého těhotenství čekají. Přečtěte si, co vás čeká v jednotlivých trimestrech a jaká vyšetření mohou předejít genetickým a vývojovým vadám plodu.
  • Vitaminy v těhotenství

    Vitaminy v těhotenství

    · 7 minut čtení
    V prvním trimestru se doporučuje užívat kyselinu listovou ve formě tabletek, ale co dál? Jaké vitaminové doplňky stravy v těhotenství zvolit, kdy je brát a jsou vůbec zapotřebí? Lékárníci z Dr. Max pro vás připravili malé shrnutí.
  • Těhotenské nevolnosti, zácpa, pálení žáhy, nadýmání a otoky. Pětice zdravotních obtíží, které jsou sice v těhotenství obvyklé, ale nemusíte se s nimi smířit. Jak jim předcházet a jak je zmírnit, si můžete přečíst v novém článku na Dr. Max BABY.
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora