Bolest žaludku – příčiny, diagnostika a léčba

16. 3. 2024 · 6 minut čtení

Zažíváte někdy bolesti žaludku a nejste si jisti, co je způsobuje? Problémy se žaludkem mohou být způsobeny mnoha faktory, včetně životního stylu, stravovacích návyků, stresu i genetických predispozic. Příznaky se navíc v některých případech překrývají s jinými zdravotními problémy. Jaké jsou příčiny bolesti žaludku a jak postupovat, pokud vás žaludek bolí? Odpovědi na tyto otázky a mnohem více naleznete v následujícím článku.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Bolest žaludku – příčiny, diagnostika a léčba

Co je to bolest žaludku? Kde a jak bolí?

Bolest žaludku je obvykle lokalizována v horní polovině dutiny břišní, nad pupkem. Velmi často je doprovázena pálením žáhy či plynatostí. Bolest žaludku se může objevit kdykoliv během dne, ale i v noci.

Související kategorie produktů:

Jak funguje žaludek?

Žaludek je vakovitý orgán, který je nedílnou součástí trávící soustavy. Funguje jako zásobník, ve kterém dochází k enzymatickému a mechanickému štěpení potravy, z níž tak vzniká trávenina. Ta je následně po částech posouvána dále do střev. Vnitřek žaludku je tvořen žaludeční sliznicí, pod kterou se nachází podslizniční vazivo, svalová vrstva a membrána. Součástí žaludeční sliznice jsou také žlázy. Právě ty slouží k produkci žaludeční šťávy. Ta obsahuje enzymy a také kyselinu chlorovodíkovou, kvůli které má značně kyselý charakter. Slouží jednak k již zmiňovanému trávení potravy a jednak k ochraně organismu před některými mikroorganismy obsaženými v potravě.

Jaké typy bolesti břicha a žaludku jsou nejčastější?

Bolest žaludku se objevuje nejčastěji v několika situacích. Velmi běžná je bolest žaludku po jídle. Relativně běžná je také bolest žaludku v těhotenství, obvykle spojená s pálením žáhy – v tomto případě jsou obtíže spojeny s útlakem žaludku rostoucí dělohou, uvolněním hladkého svalstva v důsledku působení hormonů a nezřídka také s těhotenským mlsáním. Citlivější jedinci mnohdy pociťují bolest žaludku ze stresu.

Možné příčiny bolesti žaludku

Bolest žaludku může mít celou řadu příčin a to od méně závažných až po život ohrožující. Mezi ty nejčastější se řadí:

  • dietní chyby (příliš mnoho přijaté potravy v krátkém časovém úseku nebo naopak delší úseky lačnění)
  • žaludeční vředy
  • onkologické onemocnění
  • poruchy tvorby žaludeční šťávy
  • trávící obtíže (dyspepsie)
  • gastroezofageální reflux
  • záněty, infekce (zánět žaludku, tzv. gastritida, je tématem našeho samostatného článku)
Co je to funkční dyspepsie?
Velmi často je příčinou bolesti či žaludečního diskomfortu tzv. funkční dyspepsie. Jedná se o poměrně častou poruchu, kterou není možné odhalit pomocí běžných vyšetření. Jde v podstatě o pocit nepohodlí ve vašem žaludku, aniž by byla jasná příčina. Postihuje až 25 % populace, častěji ženy než muže.

Diagnostika a léčba bolesti žaludku

V první řadě je nutné rozlišovat akutní a dlouhodobou bolest. Akutní bolest žaludku má obvykle nezávažnou příčinu, jako je například dietní chyba. Pokud po krátké době sama neodezní, je vhodné navštívit praktického lékaře, který provede základní vyšetření, a dále určí, zda je nutná návštěva specializovaného oddělení (gastroenterologie).

Dlouhodobá bolest žaludku

V případě, že je bolest dlouhodobá, je nutné navštívit lékaře specialistu (gastroenterologa), který provede další vyšetření například pomocí tzv. gastroskopu, tedy zařízení, kterým je možné vyšetřit vnitřní struktury jícnu, žaludku a části tenkého střeva. Vyšetření není třeba se obávat, lékař může provést buď místní znecitlivění hltanu či krátkodobou anestezii a následně zavede gastroskop ústy do žaludku.

Užívání léků a bolest žaludku
Pozor na nadužívání protizánětlivých léků na bolest, může mít za následek poškození žaludeční sliznice. Pokud je potřebujete užít, zapijte je vždy dostatečným množstvím vody.

Léčba bolesti žaludku

Základem každé léčby bolesti žaludku jsou režimová opatření, která mohou být doplněna farmakoterapií či chirurgickým zákrokem. Pacienty, které trápí bolest žaludku, často postihuje také pálení žáhy. V takovém případě je možné užívat léčiva, která neutralizují žaludeční kyselinu (antacida), či přímo léčiva, která tlumí tvorbu žaludeční kyseliny (inhibitory protonové pumpy). Poslední zmiňovaná léčiva se užívají i v případě, kdy je žádoucí tlumit tvorbu žaludeční kyseliny kvůli ochraně poškozené žaludeční sliznice. Ta je před negativními vlivy kyseliny chráněna hustým hlenem a různými dalšími mechanismy, například fyziologicky se tvořícím enzymem cyklooxigenázou. Některá léčiva či bakterie (helicobacter pylori) mohou tyto ochranné mechanismy narušit, a tím dojde k přímému ohrožení žaludeční sliznice, která může být poškozena a to pak pacientům způsobuje diskomfort a bolesti. Mezi léčiva, která mohou ochranné mechanismy poškodit, patří především nesteroidní antiflogistika (ibuprofen) či některá expektorancia (ambroxol). Při léčbě bolesti žaludku je tedy nutné se zejména nesteroidním antiflogistikům vyhýbat.

Režimová opatření a tipy pro správné trávení

Mezi režimová opatření se řadí zejména dieta, která je založena na  správném výběru potravin, které pacientovi nezpůsobují potíže. Vhodné je z jídelníčku vyřadit příliš ostrá či kořeněná jídla, nepít velké množství tekutin najednou, porce jídla by neměly být příliš velké a pacient by se měl stravovat v pravidelných intervalech cca 6 až 8x denně. Pokrmy by také neměly být příliš teplé či naopak příliš studené. Dále je možné užívat některé bylinky, které přispívají ke správnému trávení. Často jsou součástí různých čajových směsí a patří mezi ně například zázvor, meduňka, skořice, lékořice či heřmánek.

Často kladené otázky

Co dělat při akutní bolesti žaludku?
Co způsobuje bolest břicha a průjem?
Může se objevit bolest žaludku po gastroskopii?
Proč je častá bolest žaludku v těhotenství?
Je obvyklá bolest žaludku po kávě/ alkoholu?
Může bolest žaludku vzniknout od páteře?

Články k tématu Bolest žaludku – příčiny, diagnostika a léčba

  • Crohnova choroba – příznaky a léčba

    Crohnova choroba – příznaky a léčba

    · 10 minut čtení
    Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev s příznaky jako bolest břicha, silné průjmy, krev ve stolici, únava či ubývání na váze. Crohnova nemoc není bohužel zatím vyléčitelná, moderní léky a dodržování stravovacích pravidel však umožňují vést pacientům plnohodnotný život.
  • Kurkuma

    Kurkuma

    · 6 minut čtení
    Co na té kurkumě všichni mají? Každý známe kurkumu z indické a čínské kuchyně, ale o jejím vlivu na lidský organismus se začalo mluvit teprve nedávno. Možná budete překvapeni širokým využitím extraktů získaných z této krásné asijské rostliny.
  • Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    Salmonelóza: projevy, příznaky a léčba

    · 12 minut čtení
    Salmonelóza je průjmové onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu Salmonella. Jde vlastně o otravu jídlem, k nákaze dochází ve většině případů při konzumaci kontaminovaných potravin, nejčastěji masa nebo vajec. Koho salmonelóza nejvíce ohrožuje, jak dlouho trvá a jak se léčí, vám prozradíme v našem článku.
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora