Borelióza u psa: diagnostika a příznaky

3. 6. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 9 minut čtení

Borelióza je bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty. Nakazit se mohou jak lidé, tak i domácí mazlíčci. Jak poznáte boreliózu u psa, jakým způsobem se léčí a má u vašeho čtyřnohého kamaráda smysl prevence? Více si přečtěte v našem novém článku.



Borelióza u psa: diagnostika a příznaky
Lymská borelióza patří mezi nejčastější onemocnění přenášená z klíštěte na psa.

Co je to borelióza?

Borelióza, známá také jako lymská borelióza nebo lymská nemoc, je bakteriální onemocnění, které na člověka, psy a další zvířata přenášejí klíšťata. Původcem je spirálovitá bakterie (spirochéta) Borrelia burgdorferi. Klíšťata čekají na stéblech trávy a větvičkách keřů, až kolem nich projde člověk nebo zvíře. Když se zachytí na těle hostitele, snaží se najít nejlepší místo pro přisátí. Infikovaná klíšťata mohou přenášet bakterie do krevního oběhu hostitele a následně do různých částí těla, kde způsobují klinické příznaky. Postiženy jsoubuď jednotlivé části těla, např. klouby, onemocnění ale může být i celkové. K přenosu boreliózy na psa dochází přibližně za 24 až 48 hodin po přisátí. Riziko nákazy je nejvyšší v jarním a podzimním období.

Příznaky boreliózy u psa

Příznaky boreliózy u psa jsou různé. Zvíře může být infikováno, ale nemusí vykazovat žádné příznaky. Asi pouze 510 % psů nakažených boreliózou vykazuje klinické příznaky. Mezi ty nejčastější u psů patří horečka, nechutenství a letargie (pasivita, ospalost). Objevuje se také otok lymfatických uzlin a kulhání v důsledku bolesti a otoku kloubů tyto příznaky se obvykle objevují v chronické fázi onemocnění, tj. 25 měsíců po infekci, ale i mnohem později. Pokud se borelióza neléčí, může vést k poškození ledvin, nervového systému nebo srdce.


Diagnostika boreliózy u psa

Pokud se u psa objeví výše uvedené příznaky, je možné, že se nakazil boreliózou. Může se však jednat i o jiné onemocnění, velmi často je zde koinfekce s jinými infekcemi přenášenými klíšťaty. Diagnóza se stanoví na základě klíčových kritérií, kterými jsou přetrvávající příznaky, přítomnost klíštěte nebo vysoká pravděpodobnost expozice následovaná pozitivním testem na boreliózu. Nejčastěji používaným testem je test hladiny protilátek. Pozitivita protilátek IgM ukazuje na probíhající (akutní) infekci. Přítomnost IgG protilátek bez klinických příznaků se považuje za prodělanou infekci. Tyto testy však mohou být falešně negativní, protože tělo nakaženého psa nemusí mít v době testu ještě vytvořeny protilátky nebo nemusí mít vytvořeno dostatečné množství protilátek, které by způsobilo pozitivní reakci testu. Testy jsou průkazné nejdříve 4 týdny po expozici. Mezi další testy na zjištění boreliózy patří PCR test (polymerázová řetězová reakce), který určuje přítomnost DNA borelií. K doplnění vyšetření se často provádějí celkové testy krve a moči pro posouzení celkového stavu organismu.


Prevence boreliózy u psů

Borelióze lze předcházet zejména pravidelnou kontrolou psa po každé procházce. Zvláštní pozornost věnujte místům, jako jsou tlapky (včetně míst mezi prsty), okolí očí, nosu, uší, řitního otvoru a pod ocasem. Čím rychleji klíště najdete a odstraníte, tím menší je pravděpodobnost, že se pes boreliózou nakazí.

Na trhu jsou k dispozici preventivní přípravky, které psa ochrání před klíšťaty nebo ho klíštěte včas zbaví, aby se nenakazil boreliózou. Přípravky ve formě kapek (spot-on) se aplikují na kůži mezi lopatky. Jsou účinné po dobu 3 až 12 týdnů. Mezi efektivní antiparazitika patří také tablety, které zabíjejí klíšťata po přisátí na kůži. Antiparazitární obojky působí pouze na kůži psa a nedostávají se do krevního oběhu. Mohou však způsobit podráždění pokožky a při velké expozici klíšťatům nemusí přisátí zabránit.


Lymská borelióza: pro psy narozdíl od lidí existuje možnost očkování.
Nejlepší dobou pro očkování vašeho psa proti borelióze jsou zimní měsíce.

Očkování proti borelióze

Pokud žijete v oblasti, kde se vyskytují infikovaná klíšťata, nebo je pravidelně navštěvujete, je po dohodě s veterinárním lékařem možné očkování proti borelióze. Očkování je vhodné provést v předjaří, tedy dříve, než klíšťata začnou být aktivní. Dva až tři týdny po prvním očkování je nutné provést přeočkování. K udržení trvalé imunity se doporučuje každoroční revakcinace. Stejně jako všechny vakcíny není ani vakcína proti borelióze stoprocentně účinná. Vyvolává však tvorbu protilátek, a pokud se pes nakazí, je průběh onemocnění mírný nebo zcela bezpříznakový.

Léčba boreliózy u psa

Úspěšná léčba boreliózy u psa závisí především na včasném stanovení diagnózy a závažnosti příznaků. Pokud má pes pozitivní výsledek, ale je bez klinických příznaků, léčba zpravidla není indikována. V opačném případě se borelióza stejně jako jiná bakteriální onemocnění léčí antibiotiky. Lékem volby je doxycyklin, případně amoxicilin nebo azitromycin, a léčba obvykle trvá minimálně 4 týdny. Ke zlepšení akutních potíží by mělo dojít po 35 dnech antibiotické léčby. Po prodělání boreliózy nevzniká imunita, nemoc se může příležitostně opakovat nebo se pes může znovu nakazit od jiného infikovaného klíštěte.


  • 5.0
    (5)
    Účinný proti blechám a napadení klíštětem. Chrání společnou domácnost.
  • 5.0
    (2)
    Léčba a prevence napadnutí psů klíšťaty a blechami. Působí až 7 měsíců.
  • Vhodné i pro březí feny a štěňata a zvířata s alergií na běžné repelenty.
  • Pet health care MATTEO

    antiparazitární šampon pro psy 200 ml
    Dokonalá péče o srst a kůži Vašich psích miláčků.


    Články k tématu Borelióza u psa: diagnostika a příznaky

    • Psincový kašel - příznaky a léčba

      Psincový kašel - příznaky a léčba

      · 6 minut čtení
      Psincový kašel je vysoce nakažlivé respirační onemocnění projevující se záchvatovitým suchým kašlem. Psincový kašel se přenáší kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem mezi psy. Ideální pro šíření jsou místa s vysokou koncentrací psů.
    • Kočičí rýma

      Kočičí rýma

      · 6 minut čtení
      Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
    • Barfování - jak začít a výhody

      Barfování - jak začít a výhody

      · 5 minut čtení
      Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora