Těhotenská cukrovka - diagnóza a vyšetření

17. 1. 2021 · 7 minut čtení

Obecné povědomí o těhotenské cukrovce obvykle končí u povinného testu ve 24. tt nebo u obav z nadměrné porodní hmotnosti dítěte. Jaké riziko přináší těhotenská cukrovka, jak se léčí a zda jí lze vůbec předcházet, se dozvíte v novém článku na Dr. Max BABY.



Diagnóza: těhotenská cukrovka

Každá těhotná žena v Česku dostane od svého gynekologa doporučení k vyšetření na těhotenskou cukrovku, známému také pod zkratkou OGTT. Jedná se orální glukózový toleranční test, který spočívá v měření vývoje hladiny glukózy v krvi v průběhu určeného času a poměrně spolehlivě těhotenskou cukrovku odhalí. Provádí se obvykle kolem 24. až 28. týdne těhotenství na specializovaném pracovišti po předchozím objednání, většinou na základě žádanky od ošetřujícího gynekologa. Na OGTT se chodí ráno, protože před vyšetřením se nesmí nejméně 8 hodin jíst.

I když samotné vyšetření patří mezi ty méně příjemné (glukózový roztok je záměrně sladký a počítejte s tím, že vám zrovna dvakrát chutnat nebude), podstoupit test se určitě vyplatí. V případě diagnostikované těhotenské cukrovky ochráníte především vaše nenarozené dítě. Glukóza se totiž z matčiny krve dostává přes placentu k dítěti. Zvýšená hladina inzulínu udržuje cukr sice v normě, ale cukr je zdrojem energie a inzulín růstový hormon, takže dítě rychle roste a přibírá. Jeho porodní váha pak často přesahuje 4000 gramů, což komplikuje porod, navíc vnitřní orgány mohou ve vývoji zaostávat. U takto postižených dětí navíc existuje i vyšší riziko mozkové dysfunkce, syndromu poruchy osobnosti, hyperaktivity, dětské obezity a v neposlední řadě i cukrovky druhého typu.


Jak probíhá vyšetření na těhotenskou cukrovku

  1. Sestra nebo pracovník laboratoře odeberou vzorek krve nalačno.
  2. Základní hladina cukru v krvi buď umožní, nebo znemožní provedení testu. Dál se pokračuje pouze tehdy, pokud je základní hladina cukru v normě, tzn. < 5,1 mmol/l.
  3. Hladina cukru v normě, tzn. < 5,1 mmol/l. Vypije se roztok glukózy v daném časovém intervalu.
  4. Přesně po hodině sestra nebo pracovník laboratoře odeberou vzorek krve.
  5. Přesně za další hodinu, tj. 2 hodiny od vypití glukózy, sestra nebo pracovník laboratoře odeberou další vzorek krve.

Jaký je rozdíl mezi těhotenskou a „běžnou“ cukrovkou

Na rozdíl od diabetu 1. a 2. typu je těhotenská cukrovka (nazývaná také jako gestační diabetes) pouze přechodným stavem, který po porodu odezní. Během těhotenství dochází ke změnám v metabolismu glukózy přirozeně a zejména během 2. a 3. trimestru těhotenství začínají být tkáně tuků a svalů méně citlivé k působení inzulinu. V krvi se tak zvyšuje koncentrace glukózy, jež je přesměrována přes placentu k plodu, který v tomto období rychle roste. Proto se provádí OGTT v tomto období. Více o rozdílech mezi cukrovkou 1. a 2. typu a těhotenskou cukrovkou najdete v našem článku na Dr. Max DIA.

Rizikové faktory rozvoje gestačního diabetu

  • Genetické predispozice k diabetu (tj. diabetes se objevuje v rodinné anamnéze)
  • Vyšší věk rodičky
  • Dlouhodobá nevhodná životospráva
  • Nadváha a obezita
  • časté užívání alkoholu a tabákových výrobků
  • Sedavý způsob života bez pohybových aktivit

Jak se těhotenská cukrovka léčí

Pouze ve vzácnějších případech jsou zapotřebí léky, u většiny případů gestačního diabetu stačí řádná úprava jídelníčku s významným omezením tzv. rychlých cukrů, které se objevují v cukrovinkách. S ohledem na těhotenství je také potřeba se pravidelně věnovat pohybovým aktivitám, stačí
i obyčejná chůze.

Samotný gestační diabetes pak obvykle odeznívá během šestinedělí. Pokud přetrvává, jedná se zpravidla nikoliv o těhotenskou cukrovku, ale o diabetes 1. nebo 2. typu, který se projevil během těhotenství.

Je možné těhotenské cukrovce předcházet?

Do jisté míry je těhotenská cukrovka podmíněna geneticky, a proto se může stát, že i žena se vzorným životním stylem v těhotenství bude mít gestační diabetes. Je to však spíše výjimka a ve většině případů se genetické predispozice k diabetu setkávají také s dlouhodobě nevhodnou skladbou jídelníčku, sedavým způsobem života, nadváhou i s užíváním alkoholu či tabáku.


Kolik procent žen má těhotenskou cukrovku?

Pravděpodobnost, že těhotenská cukrovka postihne právě vás, je do jisté míry závislá na vašem věku. Riziko onemocnění stoupá se vzrůstajícím věkem rodičky.

  • U žen do 25 let bez rizikových faktorů je pravděpodobnost gestačního diabetu přibližně 1 %.
  • U žen nad 30 let bez rizikových faktorů už kolem 8 %.
  • U žen nad 30 let potom každý rizikový faktor, jako je genetická predispozice (diabetes v rodině), nadváha, kouření, absence pohybu, zvyšuje pravděpodobnost gestačního diabetu o další procentní body. 
  • Co představuje těhotenská cukrovka pro zdraví ženy

Co představuje těhotenská cukrovka pro zdraví ženy

Těhotenská cukrovka je také varovným signálem. Ženy, které měly během těhotenství gestační diabetes, mají až o 30 % vyšší pravděpodobnost pozdějšího rozvoje diabetu 2. typu. Proto je namístě důrazné doporučení ke zdravému životnímu stylu, který může nástup cukrovky zbrzdit:

  • Racionální, vyvážený a rozmanitý jídelníček
  • Pravidelný pohyb
  • Normální tělesná hmotnost
  • Minimum alkoholu a tabákových výrobků

Dodržování zdravého životního stylu je prevencí celé řady dalších chorob, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, hypertenze (vysoký tlak), onkologická onemocnění, ale i psychická onemocnění, jako například deprese, únavový syndrom, syndrom vyhoření nebo Alzheimerova choroba.

Články k tématu Těhotenská cukrovka - diagnóza a vyšetření

  • Jak se mění pleť v těhotenství

    Jak se mění pleť v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Kolísání hladiny hormonů v těle během těhotenství ovlivňuje kondici vaší pleti. Jak se vaše pokožka promění a co s tím? Zjistěte, kam můžete zajít na bezplatnou diagnostiku pleti a jak vám to může pomoci.
  • Jak na bolesti v těhotenství

    Jak na bolesti v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Ačkoliv je těhotenství krásnou etapou v životě ženy, může s sebou přinášet i řadu velmi nepříjemných okamžiků, jako například bolesti zad, únavu nebo svalové napětí. Připravte se předem a zařiďte si během těhotenství co možná největší pohodlí.
  • Všeobecně známé je doporučení zcela se vyvarovat kouření, alkoholu a syrovému masu, ale jsou nějaké další skryté hrozby pro zdravý průběh těhotenství?