Grilování a diabetes – co dát na gril?

4. 7. 2023 · 6 minut čtení

Léto je v plném proudu a nejeden z nás se těší, až si s rodinou nebo přáteli dá něco dobrého na gril. Jíst venku je velkou radostí dlouhých prázdninových dnů. Můžete si grilování užít naplno, pokud se léčíte s diabetem a potřebujete udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou? Které potraviny můžete bez obav sníst a které je lepší přenechat ostatním? Dočtete se v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Grilování a diabetes – co dát na gril?

Grilované pokrmy a cukrovka

K teplým letním večerům grilování patří a lidé s diabetem se mu vyhýbat nemusejí. Protože však grilování nepatří mezi nejzdravější způsoby přípravy jídla, neměl by se z něj stát pravidelný rituál. Je dobré vědět o výše uvedených rizicích a zaměřit se na výběr vhodnějších potravin. Letní grilování pak může být lehké, chutné i zdravější.

Související kategorie produktů:

Vhodné potraviny na gril pro diabetika

Každý z nás jistě tuší, že bezbřehá hostina nebude pro diabetika nijak ideální. Vedle množství snězeného jídla je zásadní i výběr potravin. Uzené potraviny a cukrovka spolu například nikdy nebudou přátelé. Podobně to platí pro slazené limonády a alkoholické nápoje, které se během teplých letních večerů k jídlům často podávají. Které potraviny si můžete pro posezení na terase či zahradě s čistým svědomím připravit?

  • Maso
    Na gril je vhodné bílé maso s nižším obsahem tuku, jako je kuřecí a krůtí. Cukrovka a ryby, to je sázka na jistotu. Ryby jsou bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D. Jak jde dohromady cukrovka a červené maso? Z vepřového masa můžete upřednostnit kýtu či panenku, z hovězího masa si neváhejte připravit mleté kuličky.

     

  • Marinády
    Vsaďte na jednoduchost a s marinádami to nepřehánějte. Maso ochuťte raději bylinkami a citronem. Solte nejlépe až po tepelné úpravě.

     

  • Přílohy
    Vhodnou, méně kalorickou přílohou k masu jsou vařené nebo pečené brambory. A co cukrovka a pečivo? Bílé pečivo nechte ostatním stolovníkům a k masu si přikusujte celozrnné a žitné výrobky.

  • Zelenina
    Zeleniny nikdy není dost a u grilování to platí dvojnásob. Na gril je výborná cuketa, lilek, paprika, rajče, kukuřice nebo cibule. Perfektní jsou i čerstvé zeleninové saláty, které hravě zastoupí přílohu a mají méně kalorií. Vláknina v zelenině navíc zasycuje, váže na sebe cholesterol (snižuje tedy jeho vstřebávání) a zpomaluje vstřebání současně podaných „rychlých“ cukrů, čímž pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi.

  • Nápoje
    Správným výběrem nápoje ušetříte nemalé množství kalorií. Velmi osvěžující je voda s mátou a citronem či domácí ledový čaj bez cukru. Vyzkoušet můžete i zeleninové smoothie. Z alkoholických nápojů lze v menším množství sáhnout po suchém bílém nebo červeném víně nebo lehkém pivu.
Zeleninové špízy jsou pro diabetiky zdravým pokrmem na gril.
Pro diabetiky se skvěle hodí grilovaná zelenina připravená např. formou špízů.

Nevhodné potraviny na gril pro diabetika

A teď se podívejme opačným směrem. Méně vhodné nebo zcela nevhodné potraviny jsou během letního grilování všude a často může být těžké jim odolat. Kterým potravinám je vhodnější se při diabetu vyhýbat?

  • tučná masa (krkovice, kotlety, vepřový bůček)
  • uzeniny (špekáčky, klobásky)
  • tučné sýry (hermelín)
  • kupované marinády a omáčky
  • přesolené kořenící směsi
  • hranolky
  • bílé pečivo
  • slazené limonády a džusy
  • tvrdý alkohol a vyšší množství vína a piva

Podrobnější informace o diabetu a rizikových potravinách jsme pro vás připravili samostatném článku.

Riziko spojené s konzumací masa

Při klasickém grilování na dřevěném uhlí vznikají škodlivé látky, které mohou mít až karcinogenní účinky. Nežádoucí látky vznikají mimo jiné rozkladem tuku, který odkapává z masa na žhnoucí uhlíky a přepaluje se. Vzniklé spaliny se následně kouřem dostávají zpět do grilovaného masa. Tomu můžete z větší míry zabránit použitím jednorázových grilovacích tácků. Ty zadržují kapající tuk z masa a zároveň umožňují průchod kouře, tudíž zůstane zachována charakteristická chuť grilování.

Méně se mluví o tom, že grilované potraviny mohou ovlivnit i hladinu některých užívaných léků. Mohou za to polyaromatické látky přítomné v kouři, které mohou zvýšit rychlost odbourávání léků játry, a snížit tak jejich účinnost. Grilovaná jídla by i proto neměla být na talíři pravidelně. Pozornost je potřeba věnovat také úpravě masa. Grilování je z hlediska bezpečnosti potravin poměrně rizikový způsob přípravy. Nedostatečnou tepelnou úpravou mohou v mase zůstat choroboplodné mikroorganismy. Maso proto grilujte ve formě menších kousků nebo kuliček. Snadněji se propeče a zároveň nebude muset být příliš dlouho v kouři. Kvůli riziku mikrobiálního znečištění nikdy nepokládejte grilované jídlo do mísy, ve které předtím bylo syrové maso. Na grilované jídlo nebo zeleninu nepoužívejte příbor, který jste používali při manipulaci se syrovým masem.

Marinády a diabetes

Pokud si budete chtít grilované maso dochutit marinádou, připravte si svou vlastní. Bude zdravější a mnohdy i chutnější. Skvěle poslouží bílý jogurt dochucený čerstvými bylinkami, česnekem, citronem, cibulí či chilli papričkou. Jako základ marinády můžete použít olivový nebo řepkový olej, vinný ocet, případně limetkovou šťávu. Nebo si připravte vlastní domácí dip. S masem skvěle chutná avokádové guacamole nebo rajčatová salsa. Ke grilované zelenině se báječně hodí cizrnový hummus.

Tipy na grilování (nejen) pro diabetiky

  • Grilujte méně tučná masa nebo ryby – jsou lépe stravitelné a odkapává z nich méně tuku.
  • Vsaďte na menší kousky masa – rychleji se opečou a nebudou tak dlouho v kontaktu s kouřem.
  • Udělejte si domácí marinádu – kapka kvalitního oleje, citronu či vinného octa s bylinkami dokáže divy.
  • Připravte si vlastní směs koření – smíchejte různá koření podle vaší a se solí zacházejte střídmě.
  • Odlehčete maso zeleninou – snížíte kalorickou nálož, doplníte důležité látky pro tělo a také si skvěle pochutnáte.
  • Zkuste jinou grilovací techniku – zdravější pokrmy připravíte na lávovém kameni či kontaktním grilu.
  • Opatrně s alkoholem – místo druhé sklenice piva nebo vína si dejte osvěžující domácí limonádu.

Články k tématu Grilování a diabetes – co dát na gril?

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora