Jak vybrat kojenecké mléko?

2. 3. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 10 minut čtení
Jak vybrat mléčnou výživu. Kojenecké mléko - rozdělení a příprava

Kojení je bezpochyby nejvhodnější formou výživy kojence, ale v případě, že není možné, je třeba nahradit mateřské mléko umělou kojeneckou výživou. Výběr vhodné kojenecké výživy vás čeká také po ukončení kojení. Na trhu je velké množství kojeneckých mlék, a proto jsme se rozhodli vám s orientací pomoci. V našem článku vám podáme stručný přehled jednotlivých typů přípravků tak, abyste pro své děťátko mohli vybírat co nejlépe, protože spokojené miminko znamená i spokojené rodiče. Podíváme se také na správný postup přípravy kojeneckého mléka.

Co obsahuje kojenecké mléko?

Kojenecké mléko (odborníky označované slovem formule z anglického výrazu formula) se vyrábí z mléka kravského, které je složením nejblíže mateřskému. I přesto se však musí pro potřeby nejmenších dětí upravit. Upravuje se poměr bílkovin kravského mléka (syrovátka, kasein), množství laktózy a mléčný tuk bývá částečně nahrazován rostlinnými tuky, které jsou bohaté na důležité mastné kyseliny (LA, ALA, DHA, ARA).

Často se přidávají také probiotika a prebiotika. Probiotika jsou prospěšné bakterie, které osidlují trávicí trakt miminka a brání přemnožení škodlivých bakterií, nejčastěji se jedná o laktobacily či bifidobakterie. Jako prebiotika je označována rozpustná vláknina, která slouží jako živná půda pro prospěšné bakterie. Prebiotika ve složení kojeneckého mléka se označují zkratkou (GOS/FOS).

Jak vybrat kojenecké mléko?

Dále se doplňují vitaminy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, nukleotidy a další látky, které buď v kravském mléku chybí, nebo jsou obsaženy jen v malém množství, ale přitom jsou pro vývoj dítěte důležité.

Kojenecké mléko pro své miminko vybírejte podle jeho věku a konkrétních potřeb, viz dále. Před nákupem si pečlivě prostudujte složení.

Na výběr je celá řada přípravků mimo jiné v BIO kvalitě. Zvolit můžete také formu. Pro pravidelné podávání jsou standardem kojenecká mléka v prášku, praktickou variantu nabízejí mléka v tekuté formě připravená k okamžitému podávání (lahvičky).


Kojení je nejlepší způsob výživy kojenců, ale v případě, že není možné, je třeba nahradit mateřské mléko umělou kojeneckou výživou. *

Přehled základních skupin kojeneckých mlék

Přípravky kojenecké výživy lze rozdělit na několik základních skupin, které zohledňují, pro jaké děti jsou určeny.

  • Standardní kojenecká mléka

    Standardní kojenecká mléka jsou určena pro zdravé děti a jejich složení se snaží co nejvíce přibliž mateřskému mlék.

    Mezi standardní kojenecká mléka se řadí i mléka pro děti s rizikem rozvoje alergií, pro která jsou vhodná hypoalergenní mléka s částečně neštěpenou (hydrolyzovanou) bílkovinou kravského mléka (pHF, H.A.). Tato mléka se doporučují např. u dětí, jejichž rodiče jsou alergici. V případě, že alergií trpí oba rodiče, mají děti až 80 % pravděpodobnost rozvoje alergie.

  • Speciální kojenecká mléka

    Pro děti se specifickými výživovými potřebami jsou pak určena speciální kojenecká mléka. Mezi ta řadíme mléka pro nedonošené děti, zahuštěná antirefluxní mléka pro děti (značená A.R.), která mají potíže s ublinkáváním, nebo kojenecká mléka bez laktózy, resp. se sníženým obsahem laktózy, která se používají přechodně, např. při průjmových onemocněním.

    Pro děti s prokázanou alergií na bílkovinu kravského mléka jsou určeny přípravky s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka (eHF), v závažných případech pak výživa na bázi aminokyselin (AAF).

  • Přípravky na bázi sóji

    Formule ze sóji jsou přirozeně bez laktózy a jsou podávány jako náhrada preparátů na bázi kravského mléka u dětí, u kterých je kravské mléko kontraindikováno. Případně lze podávat i dětem v rodinách, které se stravují veganskou výživou. Preparáty obsahují standardní množství energie a lze je podávat od narození. Pozor, nejedná se o běžné rostlinné nápoje (ty nejsou jak náhrada mléka u dětí vhodné), ale speciální přípravky dětské výživy.

Kojenecká mléka podle věku

Standardní kojenecká mléka rozdělujeme podle věku miminka na počáteční, pokračovací a batolecí. Kdy užívat jaké kojenecké mléko vám napoví zpravidla číslice 1-5 na balení.

  1. Počáteční mléko

    Počáteční mléko obsahuje upravenou mléčnou bílkovinu a neobsahuje sacharózu. Může být podáváno kojenci od narození, pokud není kojení možné*. Obvykle se označuje číslem 1.

  2. Pokračovací mléko

    Pokračovací mléko mohou dostávat děti od 4-6 měsíců věku (po poradě s pediatrem, obvykle v období, kdy dítě začíná dostávat nemléčné příkrmy, záleží také na tom, zda je dítě kojené či nekojené). Pokračovací mléko může již obsahovat sacharózu a bílkovina může být již neupravená. Většinou je označováno číslem 2.

  3. Batolecí mléko

    Batolecí mléko je možné začít podávat mezi 10. a 12. měsícem života, tato mléka jsou obohacena o vitaminy, minerály, stopové prvky a další látky důležité pro zdravý růst dítěte. Zpravidla je batolecí mléko označeno číslem 3.

  4. Mléka pro malé děti

    Mléka pro malé děti jsou určena pro děti od ukončeného 24. měsíce a jsou vhodnou mléčnou výživou mezi 2. a 3. rokem dítěte. Označují se číslem 4 a 5, ale ne všichni výrobci dětské výživy je vyrábějí.

BIO kojenecká mléka

Chcete-li pro své miminko kojenecké mléko vyrobené z nejkvalitnějších surovin, navíc s ohledem na životní prostředí, vybírejte z nabídky bio kojeneckých mlék.

Jak připravit kojenecké mléko?

Pro zdraví kojenců je důležité důsledné dodržování návodu na přípravu i všech uvedených doporučení.

  • Vysterilizujte všechno používané nádobí a převařte pitnou vodu určenou pro kojence. Stačí když voda přejde varem, není třeba vařit ji déle. Nechte ji v konvici vychladnout na teplotu přibližně 40 °C.
  • Odpovídající množství převařené vody vlijte do vysterilizované láhve.
  • Na dávkování vždy používejte přiloženou odměrku.
  • Do láhve s vodou přidejte odpovídající množství prášku. Uzavřete lahev a důkladně protřepejte ve svislé i vodorovné poloze, aby se prášek rozpustil.
  • Před podáváním ověřte teplotu mléčné směsi kápnutím na vnitřní stranu zápěstí a ihned podávejte.
  • Mléko připravujte bezprostředně před podáváním. Nespotřebovanou dávku zlikvidujte.
  • Neohřívejte v mikrovlnné troubě, hrozí opaření dítěte.
  • Nikdy nepřidávejte do výživy více odměrek, než je stanoveno, ani cokoliv jiného.
  • Po každém použití obal vždy pečlivě uzavřete a uschovávejte jej na suchém a chladném místě (ne v ledničce). Nevkládejte dovnitř vlhkou odměrku.

TIP: Jak rychle připravit kojenecké mléko na noc?

Připravte si převařenou vodu zchlazenou na požadovanou teplotu do termosky, která je vyhrazena jen pro tento účel.


Do kdy dávat kojenecké mléko

Kdy je vhodné ukončit podávání kojeneckého mléka?

Věk, do kdy je vhodné kojenecké mléko pít, není nijak pevně stanoven, obecně se uvádí, že kojenecké mléko je určené pro děti do 3 let věku.


Upozornění

* Kojení je nejlepší způsob výživy kojenců. Mateřské mléko je pro výživu novorozenců a kojenců nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením svých živin a jejich kvalitou. Počáteční kojenecká výživa by měla být používána na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě.


  • Kojení

    Setkání s novorozencem v člověku pokaždé vyvolává přirozenou touhu chránit ho a poskytnout mu tu nejlepší možnou péči. Jedním z klíčových faktorů, které život nově narozeného dítěte ovlivňují nejzásadněji, je kojení. V čem je tak jedinečné a jaké největší výhody přináší? Odpovědi nejen na tyto otázky jsme pro vás připravili v přehledném článku.
    Kojení
  • Jak postupně zavádět první příkrmy do jídelníčku kojence

    Kdy přesně má přijít úplně první lžička mimo mateřské či kojenecké mléko? Co by první příkrmy měly obsahovat? A jak celý proces začleňování nemléčné stravy vlastně funguje a proč je dobré znát teorii imunologického okna, to je téma následujícího článku.
    Jak postupně zavádět první příkrmy do jídelníčku kojence
  • Když se kojení nedaří

    Máte malé miminko a ráda byste jej kojila, ale příliš se to nedaří? Nejste v tom sama, potíže s kojením se týkají mnoha maminek. Důvodů může být více.
    Když se kojení nedaří
  • Nezapomínejte během kojení i na svou stravu

    Každý ví, že nejlepší výživou kojence je mateřské mléko. Často se ale zapomíná na to, že i strava kojící maminky je neméně důležitá. Jak by tedy měl vypadat jídelníček maminky během kojení?
    Nezapomínejte během kojení i na svou stravu

Zdroje:


O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora