Nezapomínejte během kojení i na svou stravu

20. 7. 2015 · 4 minuty čtení

Každý ví, že nejlepší výživou kojence je mateřské mléko. Často se ale zapomíná na to, že i strava kojící maminky je neméně důležitá. Jak by tedy měl vypadat jídelníček maminky během kojení?

Cokoli, co jako kojící maminka jíte nebo pijete, se prostřednictvím mateřského mléka dostává, ať už přímo či nepřímo, také k vašemu kojenému dítěti. Množství a kvalita mateřského mléka jsou tedy závislé mimo jiné na množství a kvalitě makro i mikro živin, které přijímáte. Musíte též svému tělu kompenzovat úbytek živin, způsobený tvorbou mateřského mléka.

Zvýšené nároky na výživu kojící maminky

Víte, že kojící matka potřebuje mít energetický příjem navýšen o cca 400-600 kilokalorií, tj. o čtvrtinu více než v období před otěhotněním? Rozhodně tedy v tomto období nedržte omezující diety, byť touha rychle zhubnout na původní váhu a vejít se do běžných kalhot je jistě silná. Podobně významně navýšené je i množství vitamínů a minerálů - zejména vitamínů A, skupiny B, železa, jódu a zinku. Odborníci doporučují navýšit i příjem prospěšných omega-3 mastných kyselin. Nezapomínejte tedy zařadit často do svého jídelníčku mořské ryby nebo vhodné rostlinné oleje v syrovém stavu (řepkový).

Vzorové složení jídelníčku kojící maminky

Základem je zdravá, pestrá a vyvážená strava a dostatečný příjem energie. Celodenní jídelníček kojící ženy by měl tedy obsahovat:

•             5-6 porcísacharidů - těstoviny, rýži, brambory, pečivo

•             3-4 porce mléčných výrobků

•             1-3 porce bílkovin - maso, ryby, vejce, luštěniny.

•             2-4 porce ovoce

•             3-5 porcí zeleniny

Při starosti o miminko je někdy těžké soustředit se na vlastní jídelníček. Nezanedbávejte se v tomto ohledu a neváhejte požádat vaše blízké o pomoc s domácností či péčí o miminko a dbejte i na svou výživu. TIP: Pro doplnění vitamínů a minerálních látek se můžete spolehnout na potravinové doplňky určené speciálně kojícím maminkám.


Pitný režim

Stejně důležité je při kojení dbát i na pitný režim. Příjem tekutin by se měl navýšit o množství vyprodukovaného mateřského mléka. Celkový příjem by tedy měl být 2-3 litry denně. Nejvhodnější je neperlivá kvalitní voda nebo minerálka se slabou mineralizací. Vhodné jsou také ředěné džusy a ovocné čaje a nezapomínejte ani na mléčné nápoje, které se počítají do příjmu mléčných výrobků. Množství kávy a silných černých čajů omezte na max. 2-3 denně a alkohol pokud možno vylučte zcela.

Čemu se při kojení vyhnout?

Při kojení není vhodné se v jídelníčku omezovat ve výběru potravin, ať už z důvodu prevence alergií nebo nadýmání miminka, protože každému miminku může vadit jiná součást výživy matky a některým miminkům nevadí vůbec nic. Jezte tedy zdravě, pestře a vyváženě a sama určitě brzy vypozorujete, po kterém vašem jídle se děťátko případně necítí dobře. Teprve potom, můžete tyto problematické potraviny na čas vyloučit.

Články k tématu Nezapomínejte během kojení i na svou stravu

  • Atopický ekzém či atopická dermatitida je dědičně podmíněné chronické onemocnění kůže, kterým trpí kojenci, děti i dospělí. Jedním z pilířů léčby atopického ekzému je pečlivá péče o pokožku. Pomoci mohou speciální kosmetické přípravky pro atopickou pokožku.
  • Dětská pokožka je specifická - je tenčí než dospělá, vlastní ochranné mechanismy pokožky ještě nejsou zralé a pokožka je více propustná vůči UV záření než pokožka dospělých.
  • K čemu jsou dobrá chia semínka?

    K čemu jsou dobrá chia semínka?

    · 7 minut čtení
    Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?