Kašel - vznik a léčba

20. 12. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 9 minut čtení

Kašel patří mezi nejběžnější potíže, při nichž se vydáváme do lékárny pro volně prodejný lék. Akutní kašel je vyvolán drážděním dýchacích cest nejčastěji infekcí sliznice dýchacích cest. Chronický kašel může být symptomem chronického onemocnění dýchacích cest, například astmatu, chronické bronchitidy nebo CHOPN, ale může být projevem i jiných onemocnění. Akutní kašel je zpravidla možné zvládnout samoléčbou, kašel chronický ovšem vyžaduje odbornou péči lékařů. Jak vybrat vhodný lék na kašel, jaké jsou možnosti a podle čeho vybírat, poradíme v našem článku.


Kašel u dospělých - vznik a léčba
U léčby kašle rozhoduje, zda se jedná o vlhký kašel s produkcí hlenu, nebo o suchý dráždivý kašel.

Proč vzniká kašel?

Kašel je definován jako obranný reflex sloužící k udržování průchodnosti dýchacích cest. Vzniká obvykle podrážděním receptorů dýchacích cestách, ale částečně jej můžeme ovládat i sami – např. když si potřebujeme cíleně odkašlat. Kašel jako patologický projev (symptom) onemocnění vzniká při onemocnění dýchacích cest, ale může být i projevem jiných onemocnění. Při kašlání dochází ke zvýšení tlaku v dýchacím systému, který může mít zejména při chronickém průběhu negativní vliv nejen na dýchací cesty, např. i na krevní oběh. Silný a dlouhotrvající kašel je velmi vyčerpávající a obtěžuje nejen samotného pacienta, ale i jeho okolí. Proto je důležité kašel efektivně a správně léčit.

Typy kašle podle trvání

Kašel dělíme podle délky na akutní a chronický. Akutní kašel obvykle vymizí do 3 týdnů, chronický kašel trvá déle než 2 měsíce. Jak už jsme zmínili, akutní kašel nejčastěji provází sezónní respirační onemocnění, jako je rýma a nachlazení, chřipka, záněty průdušek nebo záněty dutin. Zároveň může být akutní kašel vyvolán alergií, inhalací škodlivin či přítomností cizího tělesa v dýchacích cestách. Poněkud překvapivě může dráždění ke kašli vyvolat i podráždění zevního zvukovodu.


Chronický kašel

Chronický kašel je nejčastěji vyvolán chronickou bronchitidou, což je zánět průdušek typický zejména pro kuřáky. Dále může být dlouhodobý kašel příznakem astmatu, chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), chronické zadní rýmy, ale také např. jícnového refluxu, kdy ke kašli dráždí nežádoucí návrat žaludeční šťávy do jícnu. Chronický kašel může upozornit i na onemocnění srdce. Další, poměrně častou příčinou chronického kašle může být užívání některých léků. Asi nejznámější je souvislost kašle s užíváním léků na snížení krevního tlaku ze skupiny ACE-inhibitorů. Zvláštním typem chronického kašle je kašel psychogenní, který nesouvisí s onemocněním dýchacích cest, ale má psychické příčiny.


Vlhký a suchý kašel

Podle charakteru dělíme kašel na dvě základní kategorie – kašel suchý dráždivý a kašel vlhký produktivní. Vlhký kašel je charakteristický tvorbou a vykašláváním hlenu, proto se mu také říká produktivní. Kašel suchý je naopak pouze dráždivý až dávivý, k vykašlávání hlenu při něm nedochází, někdy se označuje též jako neproduktivní. Při běžném průběhu nachlazení většinou suchý kašel přechází ve vlhký. Chronický kašel může být suchý (astma) i vlhký (chronická bronchitida, CHOPN).


Léčba kašle u dospělých

Při výběru volně prodejného léku proti kašli vždy zohledněte, jaký typ kašle vás trápí. Základním doporučením při léčbě kašle je nekombinovat léky, které tlumí kašel, a léky, které podporují vykašlávání. Výjimkou jsou kombinované přípravky, v nichž jsou zastoupeny oba typy látek ve speciálním poměru tak, aby byly při léčbě kašle přínosné.

Volte takovou lékovou formu, která vám bude nejlépe vyhovovat – k dispozici jsou kapky, sirupytablety pro přípravu šumivého nápoje, prášek pro přípravu nápoje, tablety, ale třeba také orální sprej, pastilky či roztok pro inhalaci.


Kašel u dospělých - léčba
V případě, že nasazená léčba nezabírá a kašel přetrvává déle než 7 dní, obraťte se na lékaře.

Pravidla užívání léků proti kašli

Kromě výše uvedeného doporučení nekombinovat léky, které kašel potlačují a které naopak kašel uvolňují, platí následující zásady:

  • Neužívejte léky na podporu vykašlávání večer, poslední dávka by měla být užita pozdě odpoledne.

  • Léky na kašel je výhodnější užívat po jídle, abyste předešli případnému podráždění žaludku.

  • Před použitím jakéhokoliv volně prodejného přípravku si pečlivě přečtěte příbalový leták – některé léky proti kašli nejsou vhodné např. pro osoby s vředovou chorobou žaludku nebo při zhoršené funkci jater či ledvin.

  • Sirupy s cukrem nejsou vhodné pro diabetiky.

  • Pro optimální účinek léků na kašel je důležitý dostatek tekutin.

Jaké léky na kašel jsou k dispozici?

Léky na suchý kašel (antitusika) – jedná se léky, které tlumí kašel. Aktuálně jsou volně prodejné přípravky ke tlumení kašle s těmito účinnými látkami: butamirát, dropropizin, levodropropizin a dextrometorfan.

Léky na vlhký kašel (expektorancia, mukolytika, mukokinetika) – jsou to léky, které různými mechanismy ovlivňují množství a složení hlenu, jeho schopnosti ulpívat na sliznici dýchacích cest nebo jeho transport v dýchacích cestách. Některé z těchto léků mají rovněž protizánětlivé účinky a navíc podporují účinek antibiotik. Mezi účinné látky z této skupiny patří acetylcystein, ambroxol, karbocystein, bromhexin, erdostein a guaifenezin.

Kombinované přípravky proti kašli  – jedná se o kombinaci butamirátu a guaifenezinu.

Přípravky proti chřipce a nachlazení – některé přípravky typu horkých nápojů či tablet proti chřipce a nachlazení obsahují i složky proti kašli. V případě, že máte pouze kašel, je ale užívání těchto přípravků zbytečné. Pokud je užíváte kvůli dalším příznakům, nekombinujte je s dalšími léky, aby nedošlo k předávkování.

Bylinné léky – na trhu je rovněž celá řada bylinných léčiv proti kašli. Tradičními léčivými rostlinami proti kašli jsou břečťan, jitrocel, tymián, hořec, prvosenka, podběl, lipový květ, bezový květ, sléz nebo silice některých rostlin (levandule, hřebíček, skořice, fenykl a další). 


Související kategorie produktů



Další tipy, jak zvládnout kašel

Pro úspěšné zvládnutí kašle lze kromě užívání vhodných léků doporučit také následující opatření:

  • Při akutním kašli při nachlazení si dopřejte několik dnů klidového režimu.
  • Dbejte na dostatek tekutin. Dostatečná hydratace je zásadní pro snadné odkašlávání. Vhodné jsou teplé nápoje, např. průduškové bylinkové čaje nebo také osvědčený kuřecí vývar.
  • Zvlhčujte vzduch v bytě, často větrejte – bude se vám lépe dýchat.
  • Máte-li z kašle podrážděné hrdlo, můžete cucat bylinné pastilky.
  • Vhodná je také inhalacesolného roztoku/Vincentky nebo bylin.
  • Dodržujte základní hygienická opatření, abyste předešli šíření infekce na ostatní členy domácnosti – umývejte si často ruce, zvažte použití roušky nebo respirátoru.
  • Kašel bývá často úpornější v noci, resp. vleže –  dobrým tipem, jak zastavit kašel v noci, je podložení horní polovinu těla.
  • Podpořte imunitu doplňky stravy s vitaminy a minerály (C, B, D, zinek).

Kašel po prodělaném onemocnění Covid-19
Kašel patří mezi obtíže, které po prodělaném covidu trápí řadu lidí i několik dalších měsíců.

Kašel po covidu

Kašel je jedním z hlavních příznaků onemocnění covid-19, který může přetrvávat ještě relativně dlouho poté, co infekce odezněla. Přibližně 2,5 % lidí rok po nákaze covidem stále kašle.

Z léků při postcovidovém kašli lze doporučit přípravky s obsahem břečťanu a břečťanu s tymiánem.

V případě suchého kašle jsou vhodná antitusika - léky na tlumení kašle. Pokud se vaše obtíže nelepší, nespoléhejte však na aktuálně velmi diskutovanou a širokou diagnózu „postcovidového syndromu“, a vydejte se k lékaři, který vyloučí jinou příčinu kašle.


Dávivý kašel u dospělých – černý kašel, pertuse

Dávivý kašel (též černý kašel) je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest vyvolané bakterií Bordetella pertussis. Po zavedení plošného očkování v roce 1958 jeho výskyt zásadně klesl, nicméně ani dnes tuto diagnózu nelze zcela vyloučit u dětí, ani u dospělých. Jedná se o závažné a velmi obtěžující onemocnění, a proto je dobré znát jeho typické příznaky, aby mohla být včas nasazena antibiotická léčba. Jak se tedy černý kašel projevuje? Onemocnění zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Záchvat kašle někdy končí vykašláním malého množství vazkého hlenu nebo zvracením (dávivý kašel). Kašel se zhoršuje v noci a nereaguje na běžnou léčbu. Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky, to je důležité odlišení od respiračních viróz nebo alergických stavů. Příznaky neléčeného onemocnění mohou trvat tři měsíce i déle.


Psychogenní (habituální) kašel

Psychogenní kašel je druh chronického kašle, který nesouvisí s žádnou chorobou dýchacích cest a nereaguje na běžnou medicínskou léčbu – má tedy psychické příčiny. Psychogenní kašel bývá většinou dráždivý záchvatovitý a neproduktivní, neprojevuje se v noci a častěji je přítomen u žen. Jako psychogenní bývá označován také kašel, který by se dal označit jako „nervózní pokašlávání". Při podezření na psychogenní kašel (po vyloučení všech ostatních příčin) je vhodné stav řešit s psychiatrem, který doporučí některý typ psychoterapie, event. medikaci.



Články k tématu Kašel - vznik a léčba

  • Astma bronchiale – průduškové astma

    Astma bronchiale – průduškové astma

    · 5 minut čtení
    Astma je závažné chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Průdušky astmatika nadměrně reagují na některé podněty vnějšího prostředí (alergeny, prach a další), stáhnou se a výsledkem je obtížné dýchání, kašel a pískot.
  • CHOPN: Chronická obstrukční plicní nemoc

    CHOPN: Chronická obstrukční plicní nemoc

    · 4 minuty čtení
    Chronická obstrukční plicní nemoc je velmi závažné onemocnění, při kterém dochází ke snížení plicních funkcí. Pacienti pak trpí dušností, kašlem a dalšími problémy spojenými s nedostatečným okysličováním organismu. Jak probíhá léčba CHOPN a jaké jsou rizikové faktory? Vše se dozvíte v následujícím článku.
  • Kašel v těhotenství a při kojení

    Kašel v těhotenství a při kojení

    · 11 minut čtení
    Kašel v těhotenství, stejně jako kašel při kojení je velmi vyčerpávající. V období gravidity narušuje už tak křehký spánek, zvyšuje napětí dělohy, a může být příčinou předčasných kontrakcí. Jaké jsou možnosti léčby během těchto křehkých životních etap?
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora