Klíšťata útočí! Jak se chránit?

14. 7. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 9 minut čtení

Ještě před pár desítkami let bylo chytit klíště poměrně vzácné. V současné době se vyskytují klíšťata bohužel i v městských parcích, na trávnících a v zahradách. Klíště můžete chytit i ve vyšší nadmořské výšce než dříve, a stejně tak i sezóna klíšťat je díky teplým zimám bez mrazů stále delší. Tito drobní parazité jsou přenašeči chorob s rizikem závažného poškození zdraví, proto je třeba se proti nim účinně chránit.


Jak se co nejlépe ochránit před klíšťaty?
V našich lokalitách je klíště je nejvýznamnějším přenašečem neuroinfekcí.

Jaké nemoci můžeme „chytit“ od klíšťat?

Klíšťata přenášejí celou řadu nemocí, nejčastější je lymská borelióza (též lymeská borelióza), která se vyskytuje asi 5x častěji než další nemoc v pořadí, tedy klíšťová encefalitida. Dle Státního zdravotní ústavu počty nakažených u obou onemocnění rok od roku stoupají.

Klíště a lymská borelióza

Lymská borelióza je infekční bakteriální onemocnění, proti kterému bohužel zatím lidi nelze očkovat (pejsky ano!). Bakteriemi způsobujícími lymskou boreliózu je nakaženo přibližně 10–35 % klíšťat. Toto procento závisí především na vývojovém stádiu klíštěte (čím dospělejší stadium, tím vyšší šance, že bude klíště nakaženo). Nakažené klíště může při sání krve přenést infekci na člověka. Asi u poloviny infekcí je prvotním příznakem výrazná rudá skvrna, která se vytvoří po několika dnech až týdnech obvykle v místě, kde bylo klíště zakousnuté (pozor, může být i kdekoliv jinde na těle). Od běžného podráždění se liší tím, že má světlý střed – vypadá tedy jako terčík, postupně se zvětšuje. Další příznaky připomínají chřipku. Objevují se bolesti v krku, bolesti kloubů, ovšem bez přítomnosti rýmy a kašle. Borelióza se léčí penicilinovými antibiotiky. Pokud není včas rozpoznána, může přejít do chronického stádia, kdy je už léčba mnohem náročnější.


Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida je na rozdíl od lymeské boreliózy virové onemocnění. Jestliže je klíště infikované, probíhá infekce ve srovnání se zmiňovanou boreliózou mnohdy už po pár hodinách. Encefalitida, tedy zánět mozku nebo mozkových blan, se projevuje krutými bolestmi hlavy, světloplachostí a dalšími neurologickými příznaky, např. poruchami hybnosti, řeči apod. Léčba proti původci nemoci bohužel neexistuje, pokud nemoc propukne, léčí se pouze její symptomy. Dobrou zprávou je, že proti tzv. „klíšťovce“ se lze očkovat. Očkování má velmi vysokou účinnost až 99 %.

Existuje i celá řada dalších infekčních chorob (ehrlichióza, babézióza, bartonelóza, tularémie), kterými je klíště schopné člověka infikovat. Proto je v každém případě lepší žádné klíště nechytit. Znáte dobře všechna protiklíšťová opatření?


Klíšťata si své místo patřičně vybírají, přisají se klidně až za několik hodin.
Klíšťata si na těle vybírají zejména místa, kde je teplo, např. v záhybech, jako je podpaží, pupík či zátylek.

Základní protiklíšťová opatření

  • Pohybujete se pokud možno jen po cestách a nevstupujte volně do trávy a mezi jinou vegetaci. Klíšťata se vyskytují do výšky cca 1 metru.
  • V oblastech s výskytem klíšťat si nesedejte nebo nelehejte na zem, ani na deku.
  • Do přírody noste kalhoty z hladké, světlé látky; nevhodné je tmavé oblečení z látky s vlasem, např. fleece.
  • Při chůzi si občas prohlédněte spodní část nohou, zda už jste nějakého „černého pasažéra“ nenabrali.
  • Používejte repelentní přípravek (gely na kůži, spreje na kůži nebo na oblečení, náramky). Aplikujte zejména od kolen níže. Přečtěte si informaci o době účinku a vezměte si repelent do přírody s sebou, abyste mohli aplikaci včas opakovat.
  • Pokud zároveň používáte opalovací přípravek, ten užijte jako první, pak teprve repelent. K dostání jsou i repelenty s ochranným UV faktorem.
  • Na klíšťaty ohrožená místa neberte své pejsky, v případě nutnosti jen na vodítku.
  • Nechte se očkovat proti klíšťové encefalitidě – to je možné u praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Očkovací látka je částečně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Umíte správně vytáhnout klíště?

Po každém pobytu v přírodě se pořádně prohlédněte. Můžete požádat někoho blízkého, aby vás prohlédl, tak zajistíte i kontrolu míst, kam si sami nevidíte. I přes veškerá preventivní opatření se může stát, že si klíště zvenku přinesete. V tom případě je třeba jej co nejrychleji odstranit. Je totiž stále šance, že se klíště ještě nestihlo přisát. Zakousnutí mu často trvá přibližně 6-8 hodin. Optimální postup je následující:

  • Místo přisátí ještě před odstraněním vydezinfikujte.
  • Nesahejte na klíště rukama – ideálně použijte jednorázové rukavice.
  • Pomocí navlhčené textilie (nejlépe žínka, ručník event. vatová tyčinka) lehce pohybujte (viklejte) klíštětem ze strany na stranu. Po 2-3 minutách by se mělo uvolnit. Můžete použít také pinzetu na klíšťata nebo speciální mrazicí sprej.
  • Klíštětem netočit, nemastit! Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně lehký zánět.
  • Místo po odstraněném klíštěti znovu vydezinfikujte.
  • Odstraněné klíště zabalte do kousku papírového kapesníku a na nehořlavé podložce spalte. Nikdy ho nerozmačkávejte! Pokud chcete zjistit, jestli bylo klíště infikované, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete ho ke speciálnímu laboratornímu vyšetření. 
  • V případě, že se vám klíště nedaří odstranit, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Poznamenejte si, kdy jste klíště měli, a v následujících týdnech sledujte, zda se nevytvoří skvrna se světlým středem. Myslete na klíště i v případě, že se objeví chřipkové příznaky. V tom případě je vhodné navštívit lékaře.

  • Repelent určený pro děti od 3 měsíců a osoby s přecitlivělou pokožkou je určený k odpuzování komárů, klíšťat a jiného lezoucího hmyzu. Zároveň díky UV filtru poskytuje ochranu proti slunečnímu záření.
  • 4.8
    (17)
    Přípravek proti komárům, muchničkám a klíšťatům vhodný pro děti již od 2 let.
  • SwissMedicus KlíštěStop

    přírodní repelent 100 ml
    100% přírodní přípravek s bylinnými silicemi, které odpuzují lezoucí hmyz.



    Články k tématu Klíšťata útočí! Jak se chránit?

    • Kdy používat repelenty?

      Kdy používat repelenty?

      · 4 minuty čtení
      Pokud chodíte v létě rádi do přírody, je dobré mít vždy u sebe repelent. Ten Vás ochrání před mnoha druhy obtížného hmyzu, který může pobyt venku velmi znepříjemňovat. Repelenty obsahují účinné látky, které odpuzují komáry, klíšťata, ovády a mušky.
    • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
    • K základnímu vybavení každého cestovatele patří lékárnička. Ta by měla být vybavena tak, aby nezabrala celý kufr nebo batoh. Na druhou stranu musí obsahovat vše potřebné na zdravotní obtíže, které Vás mohou na cestách postihnout.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora