Lichořeřišnice

11. 5. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení

Většinou ji známe ze zahrádek či balkonů a říkáme jí prostě řeřicha. Tato nenáročná popínavá letnička se žlutými až ohnivě červenými květy se správně nazývá lichořeřišnice větší a její využití je mnohem širší, než byste čekali. Co všechno může lichořeřišnice nabídnout? Přečtěte si v našem článku.


Lichořeřišnice coby oblíbená letnička je oblíbená i pro svoje zdravotní účinky.
Pokud si lichořeřišnici vysadíte na zahrádce, poslouží vám jak na okrasu, tak pro zdraví.

Lichořeřišnice   na okrasu i pro zdraví těla

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) je původem exotická léčivá rostlina z čeledi Tropeolaceae. Je to jednoletá bylina s dužnatými poléhavými listy, která dorůstá do výšky až jednoho metru. Její květy jsou žluté až oranžově červené barvy a plodem je tobolka. Lichořeřišnice pochází původně z Jižní Ameriky, zdomácněla však téměř po celém světě.

U nás se pěstuje v zahradách jako dekorativní letnička. Používá se též v přírodní medicíně, v kosmetice a uplatnění najde i v kuchyni. Pro fytoterapeutické účely se využívají sušené nebo čerstvé listy, sušený plod, semena, květy či čerstvá šťáva tedy vlastně celá nadzemní část rostliny.

Jaké důležité látky lichořeřišnice obsahuje

Hlavní aktivní složkou je benzylisothiokyanát (hořčičná silice), který vzniká z glukotropaelinu působením enzymu myrosináza. K dalším obsaženým látkám minerální látky jako např. draslík, vápník, hořčík, železo nebo fosfor. Obsahuje také vitamíny C a B a karoten.


Využití lichořeřišnice v zelené lékárně

Jak už jsme naznačili v úvodu, lichořeřišnice se v lidovém léčitelství využívá zejména při recidivujících infekcích urogenitálního systému (močové cesty, prostaty, vaječníků). Ve formě tinktury se lichořeřišnice používá proti padání vlasů, pro posílení jejich růstu nebo při obtížích s lupy. V zemích původu lichořeřišnice ji domorodí obyvatelé používali především ve formě obkladů (šťáva nebo obklady z rozdrcených listů) při poranění kůže nebo kožních problémech. V tradičním léčitelství se rozemleté semeno podávalo jako projímadlo.

Využití lichořeřišnice v kuchyni

Díky obsahu hořčičné silice lichořeřišnice chutná podobně jako ředkvičky nebo křen. V kuchyni můžeme využít listy, poupata, nezralé plody i květy. Lichořeřišnici můžete přidat do salátu, pomazánek, mladá semena například do tatarské omáčky či salátového dresinku. Vyrábí se také lichořeřišnicový olej (lichořeřišnici naložíme do oleje a po 14 dnech využíváme v kuchyni dle libosti). Nezralé plody můžeme nakládat do octa a používat jako náhradu kaparů.

Lichořeřišnice působí i proti mšicím

Na zahrádce může lichořeřišnice zastat kromě okrasné funkce i funkci ochrannou. Sází se do zeleninových záhonků, kde na sebe přitahuje mšice, a tím před nimi chrání ostatní rostliny.


  • Dr. Max Lichořeřišnice

    bylinné kapky 100 ml
    Bylinné kapky s extraktem z natě lichořeřišnice větší hojně používané v lidovém léčitelství.
  • Lichořeřišnice větší obohacená vitaminem C pro podporu imunitního systému.
  • Doplněk stravy s obsahem inulinu a lichořeřišnice, jejíž extrakt je ve velmi malých částečkách přizpůsoben k pronikání přes tenké střevo do celého těla.
  • Sanct Bernhard Lichořeřišnice obsahuje lichořeřišnici a hořčík, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.


    Články k tématu Lichořeřišnice

    • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
    • K základnímu vybavení každého cestovatele patří lékárnička. Ta by měla být vybavena tak, aby nezabrala celý kufr nebo batoh. Na druhou stranu musí obsahovat vše potřebné na zdravotní obtíže, které Vás mohou na cestách postihnout.
    • Toužíte po miminku?

      Toužíte po miminku?

      · 3 minuty čtení
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora