Borelióza - příznaky a léčba

13. 6. 2022 · 7 minut čtení

V Evropě, Severní Americe i Asii je borelióza nejčastějším onemocněním přenášeným ze zvířete na člověka. V České republice boreliózou v posledních letech pravidelně onemocní 4 až 5 tis. lidí ročně. Přečtěte si odpovědi na základní otázky a udělejte si jasno o tomto často mytizovaném onemocnění.

Borelióza

Co je to borelióza?

Lymská borelióza (též psáno lymeská borelióza nebo lymeská nemoc) je infekční onemocnění způsobené bakteriemi rodu Borellia. Spojení nemoci s touto spirálovitě stočenou bakterií má zajímavou historii. Lyme je město v Connecticutu v USA, kde děti i dospělé od 60. let minulého století trápilo podivné onemocnění, které se projevovalo mimo jiné kloubními problémy, vyrážkou a chronickou únavou. Jelikož se nedařilo určit příčinu, nemoc dostala jméno jednoduše podle místa svého výskytu - lymská nemoc. Až teprve v roce 1982 dr. Wilhelm Burgdorfer prokázal souvislost mezi potížemi obyvatel města a bakterií, která je přenášena klíšťaty. Na jeho počest byla bakterie způsobující lymskou nemoc pojmenována Borellia burgdorferi.

Onemocní každý, kdo chytí nakažené klíště?

Lymeská borelióza u mnohých lidí budí veliké obavy, a proto jistě stojí za to zmínit, že onemocnění propukne pouze asi u 5 lidí ze 100, kteří měli přisáté nakažené klíště. Pravděpodobnost nákazy je o něco vyšší, pokud klíště odstraníme později než za 24 hodin od přisátí, nicméně i tak se ve většině případů organismus infekci ubrání anebo nemoc proběhne zcela nepozorovaně a bez příznaků.

Jaké jsou příznaky boreliózy?

Pokud se borelióza projeví, pak mohou být příznaky vskutku různorodé, protože nemoc může postihnout prakticky kteroukoliv tkáň v těle - kůži, klouby a svaly (otoky, bolesti, později artritida), nervový systém (bolesti hlavy, tiky, škubání ve svalech, ochrnutí určité části těla), vzácněji pak oči (poruchy vidění, zdvojené vidění) nebo srdce (zánět srdečního svalu). V organismu se bakterie šíří krví a lymfou. Typickým časným příznakem, který je přítomen až v 80 % případů a který nemocného na problém upozorní, je skvrna na kůži v místě přisátí klíštěte (nebo i jinde na těle). Skvrna, nebo chcete-li flek, se objevuje zpravidla s několikadenním odstupem od přisátí a je charakteristická červenými okraji a bílým středem – což odpovídá tomu, jak se borélie od místa vpichu šíří tkání. Skvrna může připomínat terč. Odborně se tento nejznámější kožní příznak boreliózy označuje jako migrující erytém. Borelióza se projevuje i celkovými příznaky, jako je malátnost a silná únava. V první fázi může připomínat chřipkové onemocnění včetně zvýšené teploty.

Projevy lymské boreliózy u pacientů nakažených v ČR roce 2018, zdroj: ISIN

Typ postižení

Počet osob

% ze všech případů

Kůže

3 187

67,5

Nervový systém

596

12,6

Klouby a svaly

616

13

Oči

20

0,4

Srdce

14

0,3

Jak se borelióza léčí?

Jak už jsme si řekli, lymeská borelióza je způsobena bakterií, a proto se léčí antibiotiky. Antibiotická léčba boreliózy trvá déle, než jak jsme zvyklí např. u běžných infekcí dýchacích cest, a to zpravidla 2 až 3 týdny. Lékem první volby je v současné době tetracyklinové antibiotikum doxycyklin, dále se používá penicilinové antibiotikum amoxicilin, méně často pak azitromycin. Při postižení nervového systému může lékař k urychlení regenerace doporučit lék s obsahem vitaminů B. V případě potřeby lze samozřejmě užívat také léky proti bolesti (ibuprofen, naproxen, diklofenak apod.). Při antibiotické léčbě, zejména takto dlouhé, nezapomínejte doplňovat probiotika, abyste minimalizovali její vedlejší účinky na zažívací trakt. Z doplňků stravy lze doporučit také vitaminy skupiny B a magnesium pro podporu nervového systému. Doplňky stravy určené pro podporu imunity (hlíva, echinacea, nukleotidy apod.) se při borelióze nepoužívají, protože při onemocnění dochází k autoimunitním reakcím, a stimulace imunity v těchto případech tedy není žádoucí. V případě zájmu o užívání doplňků stravy či volně prodejných léků při borelióze se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Lymská borelióza 2

Může být borelióza chronická?

Může stát, že obtíže jako únava, snížení výkonnosti, bolesti kloubů a svalů přetrvávají i po léčbě. Tomuto stavu se říká postboreliový syndrom. Opakování antibiotické léčby nemá v tomto případě opodstatnění. Léčba těchto obtíží je symptomatická, používají se léky proti bolesti a někdy též psychofarmaka, protože obtíže mohou mít u některých pacientů psychogenní příčiny.

Jak se diagnostikuje borelióza?

Lékař diagnostikuje boreliózu na základě příznaků a laboratorních vyšetření, která zjišťují přítomnost protilátek proti boreliím v krvi (IgM, IgG). Protilátky se začínají tvořit až po několika týdnech od kontaktu s nakaženým klíštětem. Existuje také domácí test na boreliózu. Hovoříme-li o testování na protilátky, je třeba upozornit, že jejich přítomnost bez klinických příznaků nemoci není důvodem pro antibiotickou léčbu. Pozitivní je asi 5 až 10 % zcela zdravých osob.

Mohu dostat boreliózu od komára nebo jiného bodavého hmyzu?

Není pravděpodobné, že byste boreliózu dostali např. od komára. Borélie byly sice objeveny i v tělech jiných obtížných živočichů, než jsou klíšťata, ale přenos na člověka touto cestou nebyl prokázán. Odborníci soudí, že borélie v tělech jiných hostitelů nemají vhodné podmínky a přežívají zde pouze krátce.


  • Repelent v rychleschnoucím spreji vás ochrání před komáry a klíšťaty až po dobu 8 hodin.
  • Repelent ve spreji vás ochrání před komáry, ovády a klíšťaty až po dobu 6 hodin.
  • Repelent ve spreji vás ochrání před komáry, ovády a klíšťaty až po dobu 6 hodin.
  • Repelent ve spreji vás ochrání před komáry až po dobu 6 hodin.

    Je borelióza nebezpečná v těhotenství?

    Byl popsán přenos boreliózy z matky na plod v těhotenství, ale nebylo potvrzeno, že by nákaza vedla k poškození plodu.

    Existuje očkování proti borelióze?

    Bohužel, humánní (určená k použití u lidí) vakcína proti borelióze zatím neexistujte. Je však možné nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě (klíšťový zánět mozku), což je závažné virové onemocnění také přenášené klíšťaty.

    Mohou boreliózou onemocnět i domácí mazlíčci?

    Ano, např. borelióza u psů i jiných domácích zvířat není nijak vzácná. Pozitivní zprávou je, že svého pejska můžete proti borelióze nechat očkovat.

     

    Články k tématu Borelióza - příznaky a léčba

    • Kdy používat repelenty?

      Kdy používat repelenty?

      · 4 minuty čtení
      Pokud chodíte v létě rádi do přírody, je dobré mít vždy u sebe repelent. Ten Vás ochrání před mnoha druhy obtížného hmyzu, který může pobyt venku velmi znepříjemňovat. Repelenty obsahují účinné látky, které odpuzují komáry, klíšťata, ovády a mušky.
    • Klíšťata útočí! Jak se chránit?

      Klíšťata útočí! Jak se chránit?

      · 9 minut čtení
      Ještě před pár desítkami let bylo chytit klíště poměrně vzácné. V dnešní době se vyskytují klíšťata i v městských parcích a v zahradách. Tito drobní parazité jsou přenašeči chorob s rizikem závažného poškození zdraví, proto je třeba se proti nim účinně chránit.
    • Štípance bez šance

      Štípance bez šance

      · 3 minuty čtení
      Venkovní aktivity a letní výpravy se blíží a s nimi i správný čas vybavit domácí lékárničku potřebnými přípravky. Začněte se chránit proti hmyzu, ať už jdete na procházku do lesa nebo si užíváte dovolenou v tropech.