Menstruační pomůcky: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

5. 11. 2023 · 6 minut čtení

Dlouhé roky jsme my ženy při svých dnech používaly dámské vložky anebo tampony. Postupem času se na trhu objevily další menstruační pomůcky, které nám období menstruace dokážou alespoň o trochu zpříjemnit. Každá z těchto pomůcek má své výhody a nevýhody a dnes se podíváme na to, jak se od sebe liší.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Menstruační pomůcky: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Menstruační pomůcky – výběr

Každá z níže zmíněných menstruačních pomůcek má své výhody a nevýhody. Rozhodnutí, kterou z nich používat, by mělo záviset na vašich osobních preferencích, životním stylu a potřebách. Je důležité si uvědomit, že každá žena je jedinečná a co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou. 

Související kategorie produktů:


Dámské vložky

Dámské vložky jsou tradičním a dobře známým způsobem, jak menstruaci řešit, a i dnes po nich spousta žen při svých dnech sahá a nedá na ně dopustit. Jejich velkou výhodou je, že jsou snadno dostupné v téměř každém obchodě a snadno se používají. Jsou vhodné pro ženy s citlivou pokožkou, a i pro ty, které se obávají infekce či jiných nepříjemností.

Nevýhodou dámských vložek je, že mohou být méně ekologické. A co si budeme, nepatří mezi nejpohodlnější ani nejdiskrétnějších variantu, jelikož se nehodí k používání při sportu nebo při koupání v bazénu či moři.

 

Dámské tampony

Dámské tampony jsou další tradiční variantou menstruačních pomůcek. Jsou vhodné pro ženy, které preferují větší pohodlí a bezstarostný pohyb. Tampony jsou vkládány do vagíny a absorbují krev přímo uvnitř těla, což znamená, že nejsou nikdy vidět a jejich nositelka o nich mnohdy ani neví.

Na druhou stranu tampony mohou způsobit nepříjemnou suchost a existuje také riziko syndromu toxického šoku, který může být spojen právě s nesprávným užíváním tamponů.

Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky jsou relativně novým produktem na trhu. Jsou navrženy tak, aby byly pohodlné, ekologické a snadno použitelné. Kalhotky obsahují vnitřní vrstvu, která absorbuje menstruační krev, a jsou opakovaně použitelné – stačí je vyprat anebo přemáchnout v ruce. Jednou z hlavních výhod kalhotek je jejich ekologický přínos, protože nevytvářejí odpad. Díky svým vlastnostem jsou považovány za pohodlnější a diskrétnější variantu než vložky.

Nevýhodou může být vyšší počáteční cena a potřeba pravidelného praní kalhotek. Avšak kalhotky není nutno kupovat při každé menstruaci, jako tomu je u vložek či tamponů – můžete je tak používat opakovaně, a to už stojí za zamyšlení.

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek je další alternativou k tradičním menstruačním pomůckám. Kalíšek je opakovaně použitelný a je vyroben z měkkého silikonu nebo gumy. Je vkládán do vagíny a zachycuje menstruační krev. Hlavní výhodou kalíšku je jeho dlouhodobé použití a ekonomická efektivnost, protože není třeba kupovat nové pomůcky každý měsíc. Navíc kalíšek může být šetrný k životnímu prostředí. Nevýhodou může být krátká doba adaptace a potřeba se naučit správně jej používat, jinak může dojít k nechtěné nehodě.

Nevýhodou může být krátká doba adaptace a potřeba se naučit správně jej používat, jinak může dojít k nechtěné nehodě.

Nebojte se vyzkoušet různé možnosti a najít tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Články k tématu Menstruační pomůcky: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

  • Už delší dobu hledám mořský kolagen, který bude nejen účinný, ale i za dobrou cenu. Při pročítání nejrůznějších diskuzí a recenzí mi do oka padl právě Collalloc, který se řadí mezi levnější. Složením totiž konkuruje i těm méně cenově dostupným. Jak jsem s ním byla spokojená? A jaká byla moje osobní zkušenost po 3 měsících užívání?
  • Teplé počasí ani topná sezóna s námi nemají slitování. Ač je pocení nezbytné pro správné fungování organismu, nemusíte hned rezignovat na estetickou stránku věci. I v největším parnu se můžete cítit příjemně. Dnes se zaměříme na přípravky, které neutralizují tělesný pach a zmírňují projevy pocení. Víte, jaký je rozdíl mezi antiperspiranty a deodoranty? A který je pro vás ten pravý?
  • I když mnoho žen odlíčení nepřikládá velkou váhu, právě tento krok je v cestě za krásnou a svěží pletí velmi důležitý. Odstraňování make-upu i následné čištění má svá pravidla. Nedodržíte je a pleť vám to začne vracet. Třeba v podobě předčasných vrásek či nežádoucích pupínků. Jak tedy při odlíčení pleti postupovat?
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora