Moringa olejodárná – superpotravina, která stojí za vyzkoušení

11. 11. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 8 minut čtení

Seznam superpotravin ze všech koutů světa se každým dnem rozrůstá. Dnes bychom vám rádi blíže představili jednu z těch, která získává mezi příznivci zdravého životního stylu stále větší oblibu. Ačkoli se u nás moringa objevila mezi trendy zdravé výživy teprve nedávno, její jedinečné účinky a benefity znala už prastará ajurvédská medicína. 


Zázračný strom s využitím od kořenů po plody

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je označovaná také jako křenový strom kvůli štiplavé chuti kořene či jako paličkový strom podle tvaru zralých lusků připomínající paličky na buben. Pochází původně z Indie, kde roste na úpatí himalájských hor, odkud se přes Arábii rozšířila až do Afriky. Velkou výhodu představuje její rychlý růst a především bohaté využití všech částí stromu, od kořene, přes listy, květy až po semena.

V našich končinách se nejčastěji setkáme s práškem z mladých listů moringy, který se přidává do smoothie, polévek, omáček, lze z něj také připravit čaj s příjemnou nasládlou chutí. Plody moringy, velké zelené lusky, se po dozrání konzumují v syrové podobě, nebo se nakrájené přidávají do dušených pokrmů. Semena z lusků obsahují velké množství oleje, který nachází uplatnění ve studené kuchyni i v péči o pleť (moringový olej používali k ošetření kůže již staří Egypťané). Květy se také používají v kuchyni do polévek a omáček. Nastrouhaný kořen slouží jako náhrada křenu. Moringa není využitelná jen jako potravina z její kůry se získávají hrubá vlákna, která slouží jako surovina pro výrobu rohoží a provazů. Pro své pozitivní výživové účinky se moringa také přidává do krmiva zvířatům jako prevence proti mnoha onemocněním. 


Moringa multivitamín 3.tisíciletí

Tento zázračný strom, jak se morinze často přezdívá, obsahuje neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek. Vědci zjistili, že obsahuje více než 92 živin, 46 druhů antioxidantů, 36 protizánětlivých látek a také vitamíny A, B1, B2, B3, B4, B7, C, D, E a K. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny (omega 3,6,9) a některé esenciální aminokyseliny. Proto bývá někdy označována jako multivitamín třetího tisíciletí. Moringa je zkrátka bohatou studnicí živin, ve které si organismus může vybrat právě to, co zrovna potřebuje. 

100 g sušených listů moringy obsahuje:

10 x více vitamínu A než mrkev
12 x více vitamínu C než pomeranč
17 x více vápníku než mléko
15 x více draslíku než banány
25 x více železa než špenát
9 x více bílkovin než jogurt

Moringa v tradičním léčitelství a dnes

V tradičním léčitelství se moringa olejodárná používá při poruchách zažívání, tlumení bolestí, křečí, proti horečce, zánětům, srovnání hormonální hladiny nebo na podporu tvorby mateřského mléka. V západním světě je v současnosti velmi ceněná, protože její kořen přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Stále větší oblibu získává samotný moringový olej, a sice v kosmetických přípravcích. Známé jsou jeho antioxidační schopnosti, díky nimž je vhodný pro stárnoucí pleť se sklony k vráskám. Doporučuje se také pro podrážděnou pokožku, kterou úžasně zkliďňuje, např. po slunění či bodnutí hmyzem. Pleti obecně navrací rovnováhu, hloubkově ji vyživuje a zároveň hydratuje. Pro své zvláčňující účinky je ideální pro ošetření suchých rtů, muži ji pro změnu ocení po holení.


Kosmetika s moringovým olejem


Jak moringu používat

Moringa má snad jednu jedinou nevýhodu a to že neroste v našich zeměpisných šířkách. Pokud ji tedy chcete vyzkoušet, pak nezbývá než zakoupit některý z přípravků s jejím obsahem.

Na výběr je buď zelený prášek (získaný ze sušených listů), který můžete dle libosti přidávat do jídel či nápojů, dále tablety s koncentrovaným exktraktem nebo olej k vnějšímu užití (vrásky, aknózní pleť, strie). Zakoupit lze také za studena lisovaný olej určený mimo jiné i pro studenou kuchyni. Některé vědecké studie však prokázaly, že moringa nutriční hodnoty neztrácí ani vařením, např. bio-dostupnost železa se dokonce zvyšuje. Ze sušených listů moringy lze připravit již zmiňovaný osvěžující čaj, který se dá popíjet teplý i studený. Na trhu jsou k dostání také sypané čaje s moringou ve formě bylinných směsí. 

A jaké pochoutky lze z moringy připravit? Na internetu naleznete řadu vyzkoušených lahodných receptů a tipů, jak tuto superpotravinu zakomponovat do běžně známých pokrmů. Připravit si podle nich můžete například moringovou zmrzlinu, puding i palačinky nebo třeba zdravou verzi ranní kávy.


Potraviny s moringou



Články k tématu Moringa olejodárná – superpotravina, která stojí za vyzkoušení

  • Superpotraviny jsou stále hitem

    Superpotraviny jsou stále hitem

    · 3 minuty čtení
    Víte, co mají společného šišák, moringa a graviola? Jsou to superpotraviny – nebo chcete-li anglicky „superfoods“.
  • Křemelina

    Křemelina

    · 4 minuty čtení
    Křemelinu v podobě doplňku stravy si pochvaluje stále více uživatelů. Podívejme se na tento bílý prášek s vysokým obsahem křemíku a dalších minerálů detailněji.
  • Irský mech (Chondrus crispus) je červená mořská řasa velmi bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje 15 z 18 esenciálních, tedy pro tělo nezbytných, látek. Dále např. vápník, síru, jód, draslík, vitamíny A, D, E, F a K. JE TO DAR MOŘE!
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora