Na co myslet při pořizování psa do bytu k dětem

8. 6. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 8 minut čtení

Touží vaše děti po pejskovi a přemlouvají vás už nějakou dobu, zatímco vy stále váháte? Pes dítě společensky obohatí, bude ho motivovat a rozvíjet a dost možná se stane jeho nejlepším kamarádem. Pořízení psa do domácnosti však není jen zábavou, ale také povinností. Zní to jasně, avšak mnoho lidí na to zapomíná, a pak s údivem sledují rozkousané boty a zničený nábytek. Přečtěte si pár tipů o tom, jak dosáhnout, abyste byli spokojeni vy, vaše děti a v neposlední řadě také čtyřnohý kamarád.



Na co myslet při pořizování psa do bytu k dětem
Obecně platí, že čím menší pes, tím lépe se hodí pro život v bytě.

Výběr psa do bytu

Při výběru psa do bytu je důležité zhodnotit vaši současnou situaci a podle té přizpůsobit nároky na psa. Každý pes má jinou potřebu aktivity, jiný charakter a úroveň socializace. Sepište si na papír, kolik času se pejskovi můžete denně věnovat, jak moc náročná je údržba konkrétního plemene a dále také ochota dětí se zapojit do péče. Ne nadarmo se říká, že pes je dalším členem rodiny. Proto s rozvahou přemýšlejte nad možnými dopady, aby vás praxe příliš nezaskočila.

Je dobré si uvědomit i pár základních a organizačních věcí, které přímo zasáhnou chod vaší domácnosti. Mezi ně patří zdánlivě jednoduché úkony jako správné zacházení se zvířetem (včetně krmení), ale i fakt, že je třeba počítat se zvýšenými nároky na úklid a údržbu domácnosti. Přečtěte si také, který pes zvládne být doma během dne sám, a který je naopak více fixován na majitele a častěji pak teskní v jeho nepřítomnosti. V neposlední řadě popřemýšlejte nad dispozicemi vašeho bytu, abyste měli pro psa dostatek prostoru. Aktivní plemena potřebují navíc dostatečný čas venku, časté procházky a jiné aktivity, které povedou k jejich spokojenosti. Pokud se doma přes den jen rychle otočíte, byl by pejsek nevydováděný a zabavil by se tím, že by začal ničit vaše věci.


Štěně nebo dospělý pes

Jako další otázka se nabízí: Štěně, nebo dospělý pes? U štěněte musíte mít dostatek času pro jeho výcvik. Věnujete-li štěněti dostatek lásky a péče a poskytnete-li mu řádný výcvik, můžete z nepopsaného listu papíru vytvořit mistrovské dílo!

„Co člověk pejska naučí v prvním roce jeho života, to mu bude pejsek vracet po celý zbytek svého života.“

Všechno, co jim dáte, se vám mnohonásobně vrátí a pro psa to bude mít velký význam. Vaše společná práce s takovým pejskem nakonec přeroste v celoživotní přátelství. Připravte se však na náročnější práci.

Pokud si pořizujete psa poprvé, může být vzhledem k vašemu způsobu života vhodnější vzít si domů starší zvíře. Většina dospělých psů již prošla nějakým výcvikem a procesem socializace. Přísloví, že starého psa novým kouskům nenaučíš, tak úplně neplatí. Každý pes se stejně jako člověk může celoživotně učit nové věci. Někteří dospělí psi přicházejí do útulků z prostředí, ze kterého si mohou nést negativní emocionální zátěž. Takoví psi potřebují hodně lásky, času a trpělivosti. Buďte však obezřetní a při výběru psa z útulku se poraďte s odborníky, proberte minulost zvířete a jeho chování, protože ne všichni psi se nakonec přizpůsobí malým dětem.


Pozor na parazity

Chlupatí domácí mazlíčci občas mívají své neduhy v podobě blech a klíšťat. Připravte se na velmi časté čištění a kontrolu pelíšků a míst, kam si chodí odpočinout, např. postel, gauč nebo oblíbený měkký koberec. U citlivějších dětí může bleší kousnutí vyvolat nepříjemnou alergickou reakci, proto dbejte na zvýšené udržování čistoty.

Proti klíšťatům doporučujeme antiparazitní obojek, spot-on pipetu nebo tablety. Určitě se nejedná jen o sezónní záležitost, tyto přípravky oceníte nejen v letních měsících, ale také na podzim a v předjaří. Pravidelně svého pejska kontrolujte a přisáté klíště ihned odstraňte.

Nezapomínejte na pravidelné kontroly u veterináře. Pejsky pravidelně očkujte a odčervujte. Zanedbanou péčí nebude trpět jen váš pes, ale také děti, zejména batolata. Ta mohou při svém objevování snadno přijít do kontaktu s vajíčky parazitů, kteří se vyskytují v trávicím traktu domácích čtyřnožců. Pes opravdu není pro každého a tento článek nemá za úkol odradit, ale spíš připomenout, že pes není hračka a jeho majitel by měl být spolehlivý a zodpovědný chovatel.


Na co myslet při pořizování psa do bytu k dětem1
Hra s domácími mazlíčky často vytváří u dětí pozitivní emoce.

Psí kamarád pro děti

Ještě než pojedete pro nového člena rodiny, můžete si s dětmi vyzkoušet péči o pejska nanečisto a zjistit, zda děti budou dlouhodobě ochotné se o psího kamaráda starat. Dítě může například chodit venčit pejska sousedce nebo pohlídat vašim známým psa během jejich dovolené.

Máte už tuto zkušenost za sebou, prokousali jste se plusy a mínusy, které vás s pejskem čekají, a rozhodli jste se, že do toho půjdete? Gratulujeme! Dětem domácí mazlíčci svědčí. Dětští psychologové potvrzují, že děti žijící s domácími zvířaty jsou spokojenější, sebevědomější, mírnější a lépe se jim daří ve škole. Pravidelný kontakt se psem navíc pomáhá snižovat hladinu stresu. Některé studie naznačují, že děti, které jsou od narození vystaveny kontaktu se zvířaty, mají méně alergických onemocnění.

Kromě pozitivních psychických dopadů se vaše děti naučí zodpovědnosti, spolehlivosti a také získají skvělý koníček, který je bude fyzicky rozvíjet. Díky pejskovi budou mít motivaci chodit ven a trávit svůj čas pohybem, což je v dnešním světě sociálních sítí příjemný bonus. Nového čtyřnohého kamaráda si okamžitě zamilují.



Články k tématu Na co myslet při pořizování psa do bytu k dětem

  • Klíště můžeme bez nadsázky zařadit mezi nejnebezpečnější živočichy české přírody, jelikož přenáší nebezpečná onemocnění. A to platí jak u lidí, tak i u domácích mazlíčků. Jaký antiparazitní přípravek pro ně zvolit, kdy začít s jeho aplikací i co je potřeba dodržet pro zachování maximální účinnosti, vám poradíme na následujících řádcích.
  • Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.

    Domácí mazlíčci a děti? Určitě ano.

    · 4 minuty čtení
    Soužití s domácím mazlíčkem má pro děti řadu výhod, existují ovšem i rizika, jako je zavlečení parazitů do domácnosti. Abyste eliminovali potenciální nepříjemnosti u vašeho pejska či kočky, potažmo u vašich dětí, dbejte na pravidelné odčervování, očkování i zvýšenou hygienu
  • Psincový kašel - příznaky a léčba

    Psincový kašel - příznaky a léčba

    · 6 minut čtení
    Psincový kašel je vysoce nakažlivé respirační onemocnění projevující se záchvatovitým suchým kašlem. Psincový kašel se přenáší kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem mezi psy. Ideální pro šíření jsou místa s vysokou koncentrací psů.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora