Nejčastější zdravotní komplikace v těhotenství

28. 2. 2022 · 3 minuty čtení

Těhotenství není nemoc, ale jiný stav. Těhotná žena své tělo často „nepoznává“, mění se nejen vizuálně, ale odlišné jsou i reakce těla na změny a vnější podněty. Přinášíme přehled nejčastějších zdravotních obtíží i s tipy, jak je řešit.



Nevolnosti a smyslové změny

Možná je to úplně první věc, kterou jste o těhotenství slyšela. Těhotné ženy trpí takzvanými ranními nevolnostmi a mění se jim čichové a chuťové vjemy. Souvisí to s hormonálními změnami, ale rovněž s větším objemem krve v těle ženy během těhotenství. Žaludeční nevolnosti můžete zmírnit tak, že nikdy nenecháte žaludek úplně prázdný. Postačí i jedno sousto rohlíku nebo dětský piškot. Změněné smyslové vnímání neovlivníte, ale v průběhu druhého trimestru začne mírně odeznívat a během šestinedělí se vrátí do normálu.

Zácpa

Nepravidelné zažívání je častým problémem. Částečně vyšší produkce určitých hormonů zpomaluje metabolismus, postupně jsou však střeva rovněž mechanicky utlačována rostoucí dělohou. Dlouhodobě pomůže vláknina, ať už v kapslích, rozpustná, nebo v podobě otrub, které můžete nasypat třeba do jogurtu. Skvěle zabírá ale i laktulóza, která je stejně jako psyllium zcela bezpečná po celou dobu těhotenství. Obě metody však vyžadují zvýšení objemu pitného režimu. Jednorázově pomohou glycerinové čípky, vždy by ale měly být až poslední možností, protože jejich dlouhodobé a pravidelné používání se nedoporučuje, a to nejen v těhotenství.


Hemoroidy

Za rozvoj nepříjemných hemoroidů je dílem zodpovědná i dlouhodobá zácpa, v těhotenství ale jejich vznik uspíší především vyšší objem krve v těle ženy a zvýšený tlak v pánevní oblasti. Bohužel, obtíže s hemoroidy nezřídka vrcholí porodem, kdy je na konečník vyvíjen extrémní tlak. Dobrou zprávou je, že po porodu přirozeně dochází k mírnému zlepšení stavu a při důsledném a dlouhodobém používání mastí na hemoroidy lze jejich bolestivost výrazně ztlumit a rovněž podstatně zmenšit jejich velikost.

Otoky a křečové žíly

Otékání končetin má na svědomí opět vyšší objem krve v těle, ale také výrazný váhový přírůstek během krátké doby, tudíž vyšší tlak na dolní končetiny, a často také zhoršená cirkulace krve v dolních končetinách způsobená útlakem dolní duté žíly. Následkem toho pak dochází nejen k otékání, ale i k rozvoji nepříjemných křečových žil.
Bohatě se vyplatí dodržovat režimní opatření: dlouho nepostávat ani nesedět, vždy přerušit delší sezení krátkou procházkou nebo cvičením. Kdykoliv je to možné, dávat nohy do zvýšené polohy, masírovat a mazat krémem či gelem s chladivým účinkem. Při zpozorování prvních křečových žil je nejlepší pomocí ihned začít nosit kompresní punčochy.
Pokud jsou ovšem otoky náhlé, masivní a pozorujete je i na jiných částech těla, než jsou končetiny (zpravidla v obličeji), ihned vyhledejte lékaře. Může se jednat o příznaky nebezpečné preeklampsie, jež vede k eklampsii, což je velmi vážný stav, kdy je přímo ohrožena matka i dítě.

Inkontinence

Samovolný a nechtěný únik moči je bohužel v těhotenství poměrně běžný. Jedná se o tzv. stresovou inkontinenci, což ale nemá nic společného s psychickým stavem, nýbrž s tlakem. Na celou pánevní oblast působí značný tlak zapříčiněný hmotností a objemem dělohy, zejména v posledním trimestru. Svěrač močové trubice je tak permanentně mírně utlačován. Při kýchnutí, zakašlání, smrkání, ale i smíchu se často stává, že svěrač na chvíli nevydrží nápor a povolí.
Problému se dá předcházet posilováním svalstva pánevního dna pomocí Kegelových cviků, což se vám ostatně bude hodit i během porodu. A proti samovolnému úniku moči se pojistěte inkontinenční vložkou, abyste se nemusela stresovat, že vás inkontinence překvapí v té nejméně vhodné chvíli.

Veškeré doplňky stravy a zdravotnické pomůcky můžete najít v našich lékárnách nebo si je objednat na e-shopu Dr. Max.

Články k tématu Nejčastější zdravotní komplikace v těhotenství

  • Jak se mění pleť v těhotenství

    Jak se mění pleť v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Kolísání hladiny hormonů v těle během těhotenství ovlivňuje kondici vaší pleti. Jak se vaše pokožka promění a co s tím? Zjistěte, kam můžete zajít na bezplatnou diagnostiku pleti a jak vám to může pomoci.
  • Jak na bolesti v těhotenství

    Jak na bolesti v těhotenství

    · 3 minuty čtení
    Ačkoliv je těhotenství krásnou etapou v životě ženy, může s sebou přinášet i řadu velmi nepříjemných okamžiků, jako například bolesti zad, únavu nebo svalové napětí. Připravte se předem a zařiďte si během těhotenství co možná největší pohodlí.
  • Všeobecně známé je doporučení zcela se vyvarovat kouření, alkoholu a syrovému masu, ale jsou nějaké další skryté hrozby pro zdravý průběh těhotenství?