Pigmentové skvrny v obličeji a jak na ně

4. 7. 2021 · 6 minut čtení

Problémy s pigmentovými skvrnami v obličeji řeší mnoho žen, a to zejména v létě, kdy je pokožka častěji vystavena intenzivnímu slunečnímu záření. Odborně se pigmentové skvrny v obličeji označují termínem „melasma“. Pigmentové skvrny nejsou ze zdravotního hlediska nebezpečné, ale pro ženy, které se s nimi potýkají, jsou velmi nepříjemným kosmetickým problémem.

Proč vznikají pigmentové skvrny?

Pigmentové skvrny vznikají v důsledkem tzv. hyperpigmentace. Hyperpigmentace je stav, kdy dochází ke zvýšené produkci melaninu. Melanin je přirozený pigment, díky němuž pokožka a vlasy získávají své zbarvení (pozor, neplést s melatoninem – to je hormon ovlivňující usínání). Skvrny mohou být zabarvené od světle hnědé až po černou barvu a mít nejrůznější tvary a velikosti od drobných pih po rozsáhlé tmavě zbarvené plochy. Pigmentové skvrny v obličeji označujeme jako melasma (též chloasma či sluneční skvrny, u těhotných také „těhotenská maska“), skvrnám na rukou se říká stařecké skvrny.

Zvýšená produkce melaninu může mít celou řadu příčin – souvisí se stárnutím a může být dána i geneticky. Nejvýznamnějším faktorem, který ovlivňuje vznik pigmentových skvrn, je expozice slunečnímu záření, a to zejména v kombinaci s hormonálními vlivy. Proto jsou pigmentové skvrny velmi časté v těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce či substituce. Důvodem je, že ženské pohlavní hormony přímo stimulují melanocyty, tedy buňky produkující melanin. Pigmentové skvrny mohou vznikat také při některých onemocněních, jako jsou například autoimunitní či jaterní choroby, metabolické poruchy, snížená funkce štítné žlázy nebo nedostatek vitamínů

Hyperpigmentace je spíše ženským problémem, vzácně se může projevit i u mužů. Častější je obecně u žen s tmavší pokožkou (fototyp 3 až 4). Pigmentovým skvrnám je třeba v každém případě věnovat pozornost, někdy se totiž může jednat o  závažnější onemocnění (aktinická keratóza, kožní nádory). Pokud skvrny náhle změní svůj tvar či  barvu nebo začnou krvácet, pak je vhodné vyhledat lékaře.

Je možné se pigmentových skvrn zbavit?

Ano, existuje několik způsobů, jak se nežádoucího zbarvení pokožky zbavit a tón pleti sjednotit. Základní kosmetickou metodou je chemický peeling. Ten je možné absolvovat buď ordinačně u dermatologa, nebo v domácím prostředí – přípravky pro jeho provádění jsou dostupné i ve volném prodeji. Na použití chemického peelingu reaguje pokožka podrážděním a následným olupováním kožních buněk (exfoliací). Po jejich odstranění se objeví nová a rovnoměrně pigmentovaná pleť.

Další metodou je ošetření laserem, které má podobné účinky jako chemický peeling, ale umožňuje pigmentovaná místa eliminovat přesněji. Tyto zákroky se doporučuje provádět v zimních měsících.

Péče o pokožku se sklonem k tvorbě pigmentových skvrn

O pokožku s pigmentovými skvrnami pečujeme pomocí dermokosmetických přípravků vyvinutých speciálně k řešení tohoto problému (označení přípravků obvykle „anti-pigment“). Obsahují zpravidla kombinaci depigmentační složky a složek podporujících exfoliaci (ovocné kyseliny) a nezřídka též rostlinné výtažky a další složky s regeneračními nebo antioxidačními účinky. Pokud je skvrn na obličeji více, staráme se o ně jako o celek. V případě lokálních projevů ošetřujeme jen postižená místa pomocí koncentrovaných přípravků (séra, lokální korektory). K dostání jsou i přípravky pro cílenou noční péči.

 



 

Mezi nejčastěji obsažené aktivní látky v těchto dermokosmetických přípravcích patří:

  • kyselina azelaová, která má schopnost nepřímo ovlivňovat produkci melaninu a zmírňovat hyperpigmentaci,
  • za relativně bezpečný a přirozený prostředek proti skvrnám je považována kyselina kojová,
  • dále se používají deriváty kyseliny retinové, které ale mohou pokožku dráždit a zároveň způsobovat její vyšší citlivost vůči slunečnímu záření, což může paradoxně stav pokožky zhoršit,
  • nakonec zmiňme thiamidol, patentovanou aktivní složkou s účinky proti hyperpigmentaci.

Naprosto nezbytnou součástí péče o pokožku se sklonem k tvorbě skvrn je každodenní fotoprotekce s nejvyšším možným SPF. Kvalitní depigmentační přípravky určené pro denní péči by měly zabezpečit i ochranu proti slunečnímu záření (SPF 30-50). Dermokosmetické přípravky s depigmentačními vlastnostmi je vhodné používat i po chemickém peelingu či ošetření pleti laserem, protože prodlouží účinek terapie. Nezapomínejte také na pravidelné a důkladné čištění pleti, neboť nečistoty z ovzduší mohou narušovat kožní bariéru, která je důležitá pro přirozenou ochranu proti UV záření.

Při řešení problémů s pigmentovaným skvrnami buďte trpěliví – i při použití nejkvalitnějších přípravků nějakou dobu trvá, než skvrny zcela vymizí.

Zdroje:

https://www.beautybuzz.cz/clanek/Jak-na-pigmentove-skvrny-zmirnite-je-temi-spravnymi-pripravky

https://www.eucerin.cz/indikace/hyperpigmentace/hyperpigmentace

https://www.health.harvard.edu/womens-health/unmasking-the-causes-and-treatments-of-melasma

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808#treatment

Články k tématu Pigmentové skvrny v obličeji a jak na ně

  • Opruzeniny, odborně intertrigo nebo lidově zkrátka „vlk“, označují nepříjemný a bolestivý zánět kůže, který vzniká v místech těla, kde je vlhko, teplo a kde o sebe kůže tře. Zejména v teplých měsících roku, kdy se přidá ještě zvýšené pocení, není vznik opruzenin ničím zvláštním. Jak se s nepříjemným problémem vypořádat?
  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 7 minut čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.