Příprava na porod

20. 1. 2021 · 4 minuty čtení

Jak přesně bude porod probíhat, se bohužel nikdy nedá přesně předvídat a naplánovat. Ale rozhodně můžete podniknout několik přípravných kroků, které vám během porodu pomohou.



Speciální doplňky stravy a pitného režimu

V posledních týdnech před porodem přirozeně dochází k mohutnému rozvolňování vazivové tkáně, a to nejenom v oblasti pánve, ale v celém těle. To sice může zapříčinit nepříjemné bolesti zad a kříže, pro uvolnění pánve je však toto rozvolňování vaziva nezbytné a je namístě je dále podporovat. K tomu mohou přispět některé čaje a doplňky stravy.

Velmi příjemný a jemný je čaj z maliníku. V posledních týdnech těhotenství ho můžete popíjet v množství 3–4 šálky denně. Výluh z maliníkového listí podporuje látkovou výměnu a střevní peristaltiku. Může tedy sekundárně přispět i mechanicky, protože díky uvolnění tlustého střeva vznikne v pánevní oblasti více místa. Tlusté střevo leží vedle dělohy a pohyb střev tak aktivuje i děložní svalstvo. Z těchto důvodů se čaji z maliníku připisují podpůrné účinky pro začátek porodu.

Podobný efekt jako maliníkový čaj má také jedna polévkové lžíce rozdrcených lněných semínek denně. Olej v semínkách podporuje činnost střev, která druhotně stimuluje děložní činnost.  Je třeba též navýšit denní příjem tekutin alespoň na 2,5–3 litry, jinak by se mohla dostavit zácpa. Obecně to platí téměř o všech doplňcích stravy na podporu střevní peristaltiky – od oblíbeného psyllia přes laktulózu až po otruby nebo rozpustnou vlákninu. Všechny uvedené podpůrné prostředky jsou vhodné i během těhotenství. 


Masáž hráze

Pánevní hráz je oblast mezi vagínou a konečníkem, měkká poddajná tkáň, která se v okamžiku porodu maximálně napíná a často musí být nastřižena, aby se neroztrhla (hladký nástřih se hojí lépe než nepravidelné natržení).

Pravidelná masáž této oblasti speciálním olejem (typicky ve složení třezalkový olej, olej z pšeničných klíčků, s přídavkem šalvěje nebo růže) pomůže hráz lépe prokrvit a posílit její pružnost, ale také tím snížit riziko nutnosti nástřihu.

Jak masírovat pánevní hráz

Zhruba 6 týdnů před termínem porodu můžete za dodržení všech hygienických pravidel začít. 
Naneste si několik kapek oleje určeného k masáži hráze pánevního dna na prsty a nejdříve jeden, později dva až tři prsty vsuňte asi tři centimetry do vagíny a masírujte ve tvaru písmene „U“ tkáň mezi zadní stěnou vagíny a konečníkem. Denně stačí méně než 5 minut takové masáže, aby se vaše pánevní dno stalo pružnějším.


Nácvik s Aniballem

Aniball je zdravotnický prostředek určený pro prevenci poranění hráze (nastřižením nebo natržením). Slouží k nácviku uvolnění porodních cest za pomoci dechu, vyzkoušení vhodné porodní polohy a pocitu, který při porodu vyvolává nutkání na tlačení. Jedná se o silikonový balonek ve tvaru přesýpacích hodin, opatřený pumpičkou na ruční nafukování. Po pozorném pročtení manuálu, podrobném seznámení s bezpečnostními pokyny a vyloučení veškerých kontraindikací, jej může těhotná žena od 37. týdne bez obav začít používat. Za dodržení všech hygienických pravidel balonek natře vhodným lubrikačním gelem (výhradně na vodní bázi, určeným k vnitřnímu použití!) a zavede do pochvy. Pomocí pumpičky balonek mírně nafoukne – vždy pouze do pocitu mírného pnutí, balonek nesmí způsobovat bolest či jiné nepříjemné pocity! S takto nastavenou velikostí balonku provádí cca 10 minut jednoduché dechové cvičení a sleduje, jak se Aniball s dechovým cyklem mírně pohybuje. V druhé fázi cvičení si žena vyzkouší balonek za pomoci hlubokého nádechu vypudit - volně prodýchat ven bez násilného tlačení. Ženy, které Aniball používají, se již před porodem seznámí s tlakem, který vyvolává miminko v porodních cestách a učí se s tímto pocitem v kontextu s dechem pracovat a relaxovat pánevní dno pro hladší průchod miminka.

Důležité tipy:

  • Nikdy nepoužívejte olejový lubrikant – hrozí riziko poškození silikonového materiálu. Balonek by mohl při nafukování prasknout!
  • Aniball není dilatační pomůckou, neslouží k roztahování porodních cest a napínání hráze! Nedoporučujeme balonek nafukovat na více než 25 cm (cca 10 stisků pumpičky).

Meditace a dýchání

Nemusíte být zrovna fanoušek ezoteriky, ale určitá forma duševního zklidnění a prodýchávací cvičení se vám budou u porodu velmi hodit. Konkrétních metod je několik, v zásadě jde o chvíle cíleného odpočinku, vědomě hlubokého dýchání, uvolnění svalů a uvolnění mysli. Porod pro ženu představuje nejen fyzicky, ale i psychicky nesmírně náročný výkon. Nervozita a obavy jsou zcela přirozené a s těmito emocemi je lepší vědomě pracovat než je odsouvat a neřešit. Věnujte sama sobě každý den alespoň 10 minut na malé meditační cvičení, které může vypadat docela prostě. V příjemné poloze v tichosti praktikujte hluboké dýchání, snažte se rozpoznat svoje skutečné emoce ohledně nadcházejícího porodu a reagujte na ně.

Pokud by vaše obavy a pochybnosti dosahovaly nepřiměřené intenzity, neváhejte se o svých pocitech poradit se svým ošetřujícím gynekologem, praktickým lékařem nebo psychologem. Rovněž můžeme doporučit služby a kurzy prenatální poradny New Mama paní doktorky PhDr. Markéty Školoudové, porodní asistentky a psycholožky, která působí ve dvou špičkových pražských porodnicích – U Apolináře a v Ústavu pro péče o matku a dítě v Podolí. Pro více informací navštivte webové stránky newmama.cz.

Články k tématu Příprava na porod

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.