Rakytník – superpotravina budoucnosti

10. 10. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 7 minut čtení

Má sice trny a trpké plody, ale zato plné vitamínů. Rakytník řešetlákový mnohonásobně více vitamínu C než citrusy a k tomu pestrou paletu prospěšných látek, která ho právem řadí mezi superpotraviny. Jaké benefity můžete od rakytníku očekávat i jak ho zařadit do vašeho jídelníčku, poradíme na následujících řádcích.


Rakytník řešetlákový - superpotravina budoucnosti
Rakytník obsahuje více než 200 biologicky aktivních látek s vysoce pozitivními účinky na lidské zdraví.

Rakytník předčí obsahem vitamínů citrón

Rakytník řešetlákový se právem řadí superpotraviny, které jsou díky vysokému obsahu biologicky účinných látek prospěšné lidskému organismu. Rakytník řešetlákový nebo též úzkolistý (Hippophae rhamnoides) je keř z čeledi hlošinovitých s výraznými oranžovými až červenými plody. Daří se mu v celé Evropě od severských států až po Španělsko, je velmi oblíben v Rusku (zejména na Sibiři), kde mu přezdívají citroník severu, dále je tradičně využíván v Číně, Tibetu a Indii. Jeho obliba stoupá i u nás.

Svůj latinský název hippophae získal rakytník složením dvou slov hippo, což znamená kůň, a phae neboli lesk, protože koně, kteří na pastvě měli rakytníkové keře, se údajně vyznačovali krásnou lesklou srstí. Podle některých zdrojů byly rakytníkové plody oblíbenou pochoutkou bájného létající oře Pegasa.

Rakytník se vysazuje jako ovocná i okrasná dřevina, je velmi odolný, snáší nízké teploty, dobře se uplatňuje třeba v oblastech poškozených lidskou činností, kde je schopen rychle vytvořit porosty a zamezit další devastaci krajiny. Účinně brání erozi, proto se vysazuje na svahy.


Rakytník a jeho vliv na lidské zdraví

Přirozená obranyschopnost / imunitní systém

Rakytník je známý právě díky neobyčejně vysokému obsahu vitamínu C v plodech, jehož koncentrace (závislá na přírodních podmínkách) dosahuje až 2500 mg/100 g*. Pro srovnání jde přibližně o 50x vyšší množství vitamínu C než obsahuje citrón nebo pomeranč. Tento vitamín je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Dále rakytník obsahuje provitamín A (beta karoten), vitamíny D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.

Činnost kardiovaskulárního systému

K normální funkci kardiovaskulárního systému rakytník přispívá zejména díky obsaženým flavonoidům. Tyto látky pomáhají zlepšovat propustnost a pružnosti cév a krevních kapilár, protože aktivují tvorbu kolagenu.

Normální trávení

Rakytník podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů a tím přispívá ke správnému trávení. Rakytníkový olej chrání žaludeční sliznici před působením negativních vlivů.

Pokožka

Na pokožku příznivě působí olej z rakytníku řešetlákového, který má výborné regenerační účinky. Dlouhodobé (v řádu měsíců) používání u pacientů s atopickou dermatitidou působí příznivě. Zde hraje roli obsah kyseliny alfa-linolenové a palmitové v rakytníkovém oleji. Vzhledem k obsahu antioxidačních látek (vitamín C nebo flavonoidy) pomáhá chránit pokožku před UV-zářením a předčasným stárnutím.



Obsah vitaminu C je u rakytníku mnohonásobně vyšší než u citrusů.
Kromě mnoha cenných živin a minerálů obsahuje rakytník neobyčejně vysoké množství vitaminu C.

Rakytníková šťáva, olej i kosmetika s rakytníkem

Pro své mimořádné spektrum působení se rakytník označuje také jako rostlina budoucnosti. Nachází široké uplatnění v potravinářství, farmacii i kosmetice. Běžně je dostání v mnoha přípravcích doplňků stravy.

Známá je rakytníková šťáva, olej nebo tobolky. Oblíbené jsou nejen u dětí želatinové multivitaminy s rakytníkem. Z rakytníku se  vyrábějí  marmelády, džemy, šťávy, likéry a sirupy. Rakytníková šťáva se dá kromě přímé konzumace využít v kuchyni pro přípravu lahodných limonád, smoothies nebo orientálních pokrmů. Skvělá je kombinace rakytníkových plodů a medu. Rakytníkový olej k vnitřnímu užití je k dostání i ve formě praktických tobolek

Sušené plody se louhují na čaj, plody i listy se přidávají do čajových směsí pro podporu imunity nebo při nachlazení.  

Díky vysokému obsahu živin se rakytník s oblibou užívá v řadě kosmetických přípravků.





Články k tématu Rakytník – superpotravina budoucnosti

  • Pro zdravou imunitu celé rodiny

    Pro zdravou imunitu celé rodiny

    · 6 minut čtení
    Nástup do školy či školky, sychravý podzim i dlouhé zimní měsíce jsou tradičně obdobími, kdy je třeba více dbát na ochranu před viry a nachlazením. Správně fungující imunitní systém je totiž klíčem k prevenci infekčních onemocnění nebo k jejich lehčímu průběhu. Jak nejlépe imunitu podpořit?
  • Jak vybrat vitamíny?

    Jak vybrat vitamíny?

    · 8 minut čtení
    Pestrá a vyvážená strava dokáže našemu organismu zajistit veškeré živiny, které potřebuje. Jsou však situace anebo období, kdy je na místě doplnit jídelníček větším přísunem vitamín a minerálů – například v období zvýšeného výskytu infekčních onemocnění, po nemoci nebo při větší psychické a fyzické zátěži. Které vitamíny vám mohou prospět a jak z množství preparátů vybrat ten pravý?
  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora