Rh faktor v těhotenství

22. 1. 2021 · 3 minuty čtení

Kromě krevní skupiny se krev rozlišuje také pomocí Rh faktoru. Můžete mít Rh faktor pozitivní (Rh+) nebo negativní (Rh-). Zhruba 85 % populace má Rh faktor pozitivní. Co přesně je Rh faktor, co znamená, když je pozitivní nebo negativní, jak může ohrozit těhotenství a jaký je postup současné medicíny, to jsou otázky, na které přinášíme odpověď v novém článku na Dr. Max BABY.



Co znamená Rh faktor?

Rh faktor není pro život člověka nijak zásadní, je to pouze vlastnost krevních buněk. Stejně jako máme každý různou krevní skupinu, tak máme různý Rh faktor. K Rh faktoru je důležité přihlížet ve dvou případech: při transfúzi krve, v těhotenství.

Proč je Rh faktor důležitý v těhotenství?

Problém může nastat, pokud Rh negativní žena počne dítě s Rh pozitivním mužem. Krev dítěte totiž může být rovněž Rh pozitivní. Později při porodu tyto dva druhy krve přijdou do kontaktu, krvinky plodu, který je Rh+, proniknou do krevního oběhu matky a její tělo proti nim začne vyvářet protilátky
V případě prvního těhotenství nehrozí miminku ani matce velké riziko. Komplikace by mohly nastat při opakovaném těhotenství, protože během prvního porodu se v těle matky vytvořily protilátky. To může zapříčinit rozpad červených krvinek plodu, což má různé následky – od chudokrevnosti přes silnou novorozeneckou žloutenku až po trvalé neurologické poškození nebo úmrtí plodu.


Když je Rh faktor negativní

Dnes jsou však takové následky zcela ojedinělé a dějí se zpravidla pouze u lékařsky nesledovaných těhotenství. Pokud ošetřující gynekolog nezná Rh faktor krve ženy do okamžiku zjištění těhotenství, zjistí ho hned při prvním odběru krve. U žen s pozitivním Rh faktorem se nadále nepřistupuje k žádným dalším krokům, neboť zde není žádné riziko.
Pokud je ženě zjištěn z krevního odběru negativní Rh faktor, zaznamená tento fakt gynekolog do těhotenské průkazky. Po porodu se zjišťuje Rh faktor novorozence a v případě, že je pozitivní, dostane maminka do 72 hodin injekci imunoglobulinu. Tato látka zabraňuje tvorbě protilátek při dalším těhotenství. V současnosti se podává injekce imunoglobulinu ženám s Rh negativním faktorem preventivně ve 28. týdnu těhotenství. V průběhu celého těhotenství i případných budoucích těhotenství je pravidelně sledována úroveň protilátek v organismu matky a v těžších případech je těhotná žena hospitalizována na specializovaných pracovištích.
Ve výjimečných případech se potom přistupuje k transfúzi krve dítěti ihned po porodu, raritně i ještě v děloze před porodem. Ve většině případů se však tento souboj krve matky a dítěte řeší „pouhou“ fototerapií, tedy ozařováním novorozenecké žloutenky po porodu.


Víte, jakou máte krev?

Svoji krevní skupinu a stejně tak i Rh faktor máte vždy zapsané ve své těhotenské průkazce, případně jsou známy vašemu praktickému lékaři i ošetřujícímu gynekologovi a na požádání vám je jistě sdělí. Obecně je celkem praktické znát svou krevní skupinu včetně Rh faktoru – nejenom kvůli těhotenství, ale například i kvůli již zmíněné transfúzi krve.  

Trápí vás těhotenské nevolnosti? Proč vznikají a jak je řešit pro vás sepsali lékárníci z lékáren Dr. Max zde

Články k tématu Rh faktor v těhotenství

  • Přehledné informace k očkování dětí

    Přehledné informace k očkování dětí

    · 7 minut čtení
    Která očkování jsou u dětí povinná a která si můžete zvolit? Kdy očkování začíná, co je potřeba vědět předem a na co se připravit po očkování? Přehledné informace o očkování dětí včetně očkovací tabulky vám přinášíme v našem článku.
  • Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    Mastitida neboli zánět mléčných žláz

    · 6 minut čtení
    Bolavá prsa a horečky. Zánět mléčných žláz je onemocnění, které může při neléčení znemožnit další kojení dítěte a v extrémních případech končí na operačním sále. Proč a jak zánět v prsu vzniká , jak se mu dá předcházet, jak jej rozpoznat a jak ho řešit, píše Dr. Max BABY.
  • Syndrom ADHD, někdy také hyperaktivita. To je jedna z nejčastějších dětských psychiatrických diagnóz. Co ovšem ADHD skutečně znamená, jak vzniká a co obnáší život s dítětem, které má ADHD, jsme pro vás shrnuli v novém článku Dr. Max BABY.