Zánět šlach – příčina a léčba

1. 10. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 10 minut čtení

Zánět šlach může postihnout kteroukoli šlachu v těle, nejčastěji se však záněty projevují na rukou a dolních končetinách. Hlavním rizikem je nadměrné, dlouhodobé zatěžování svalů opakovaným pohybem bez dostatečného protažení a regenerace. Záněty šlach se vyskytují nejen u sportovců, ale i při jednotvárných činnostech souvisejících s výkonem povolání. Jak zánět šlach rozpoznat a co dělat při podezření na toto nepříjemné onemocnění? Odpovíme v našem článku.

Zánět šlach - příčina a léčba
Zánět šlach se obvykle vyskytuje v místě, kde se šlacha spojuje se svalem, jako je rameno, loket, Achillova pata nebo palec u ruky.

Co je to zánět šlach a jak se projevuje?

Šlacha je tkáň tvořena kolagenními vlákny, která zajišťuje spojení mezi svalem a kostí. Zánět šlach neboli tendinitida vzniká nejčastěji při jednostranném zatěžování kterékoli ze šlach v těle. Riziko vzniku zánětu roste s vyšším věkem, neboť šlachy ztrácí svoji pružnost a jsou zranitelnější. Zánět šlach vzniká většinou v důsledku pravidelného mechanického zatěžování nebo nadměrné, opakující se fyzické aktivitě. Obvykle se zánět šlach rozvíjí pomalu a postupně, v případě, že se rozvine náhle, jedná se o zpravidla o následek úrazu.

Nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro záněty šlach jsou některá povolání, při nichž je třeba určité pohyby neustále opakovat. Se šlachami mívají problémy malíři pokojů, tesaři, pokladní, kadeřníci a mnozí další. Druhou skupinou pacientů, kteří trpí na záněty šlach, jsou sportovci typickými sporty, při nichž jsou záněty šlach časté, jsou tenis, golf, běh apod.

Kromě přetěžování šlach zánět může vzniknout i v důsledku napadení šlachy bakteriální infekcí. Infekce přechází na šlachu většinou z jejího okolí nebo z jiných míst v těle. Bakteriální infekce způsobí hnisavý a velmi bolestivý zánět šlachy.


Revmatický zánět šlach 

Zánět šlach může být vyvolán i autoimunitním onemocněním, typický je např. při revmatoidní artritidě   revmatický zánět šlach se projevuje zduřelými, bolestivými až nepohyblivými klouby. Mezi první příznaky nemoci patří bolesti, ztuhlost a otoky kloubů, obzvláště ráno. Při revmatoidní artritidě je velmi důležité je včasné zahájení léčby. Pokud pacienti nepřistoupí k léčbě včas, výrazně jim klesá kvalita života a bohužel se mnohdy zkracuje i délka dožití.


Jak rozpoznat zánět šlach?

Mezi hlavní projevy, které vás upozorní na zánět šlach, patří bolest zhoršující se při pohybu/námaze (někdy i v klidu), výrazná citlivost daného místa na dotyk a svědění postižené oblasti. Místo postupně otéká, obvykle se objevuje také zarudnutí bolestivého místa. Objevit se může také pálení a bodání.


Nejčastější záněty šlach

Zánět šlach na ruce

K nejznámějšímu zánětu šlach na ruce patří zánět šlach předloktí, tzv. tenisový loket (tendovaginitis crepitans), který je způsoben namáháním svalových úponů na vnější straně lokte. Vyskytne-li se bolest na vnitřní straně lokte, může se jednat o tzv. golfový loket. Záněty šlach předloktí se vyskytují i u lidí pracujících na počítači a studentů, kteří ruku namáhají častým a dlouhotrvajícím psaním.

Lupavý prst

Lupavý prst (taktéž stenozující tendovaginitida, trigger finger) se lidově označuje onemocnění šlach prstů, které se projevuje bolestivostí a přeskakováním (lupáním) šlach až blokací  prstu při jeho natažení nebo ohnutí. Nejčastěji bývají zánětem postiženy šlachy palce na ruce. Pokud není zánět léčen, pohyb palce zůstává neplynulý, trhavý až skákavý.

Bolestivý zánět šlach na palci na ruce může být vyvolán také nadměrným užíváním mobilního telefonu. Tento typ bolavého palce je aktuálně stále častější. Pro tento typ problému lze pořídit speciální bandáž na palec.

Při dlouhodobém a opakovaném zatížení ramenního kloubu může dojít k přetížení šlach a úponů v rameni, jedná se o syndrom bolestivého ramene, tzv. plavecké rameno, se kterým se setkáváme převážně u aktivních sportovců (plavci, házenkáři, basketbalisté).


Častou příčinou zánětu Achillovy šlachy je dlouhodobé nevhodné zatěžování šlachy.
Častou příčinou zánětu Achillovy šlachy u běžců je nesprávná technika běhu, např. přes paty.

Zánět Achillovy šlachy

Další šlachou, která bývá nadměrně přetěžována, je Achillova šlacha. Achillova šlacha je nejdelší a nejsilnější šlachou v těle, která se dokáže vyrovnat s velkou zátěží, ale i přesto je náchylná k poškození. Zánět Achillovy šlachy se vyskytuje u sportovců věnujících se sportům s nadměrnou zátěží na chodidlo. Jedná se o vysoké a rychlé skoky s dopadem na tvrdý povrch nebo rychlé sprinty s následným intenzivním dobrzděním (gymnastika, atletika, basketbal, házená).

Zánět Achillovy šlachy může vzniknout i nošením nevhodné obuvi, kdy špatná velikost nebo nevhodný střih obuvi vede k dráždění, mechanickému tření až odřeninám, které se snadno zanítí.

Zánět Achillovy šlachy se projevuje otokem, bolestivostí a vrzáním až praskáním nad patou, někdy příznaky přechází z oblasti paty na celý lýtkový sval. Dlouhodobé přehlížení varovných bolestivých signálů může vést až k přetržení (ruptuře) Achillovy šlachy. Kromě doporučených postupů v léčbě zánětu šlachy si ulevíte od bolestí Achillovy šlachy používáním masážních přístrojů a vkládáním podpatěnek do obuvi.


Léčba zánětu šlach

Pro léčbu zánětu šlach je nejúčinnější omezení pohybu, který zatěžuje bolestivou šlachu. Doporučuje se nošení ortézy, dlahy nebo v závažnějším případě fixace sádrou.

V případě, že se jedná o krátkodobou a mírnou bolest, uleví od potíží aplikace protizánětlivých mastí na zánět šlach s obsahem diklofenaku, ibuprofenu nebo nimesulidu. Léky proti bolesti a zánětu můžete krátkodobě užít i systémově ve formě tablet. Dále léčbu podpoříte aplikací mastí, krémů a gelů s obsahem přírodních látek - kostivalu nebo chladivého koňského gelu.

Podpůrný prostředek pro péči o šlachy a vazy představuje doplněk stravy s unikátním složením Tendofit®. Obsahuje mukopolysacharidy, kolagen, mangan a vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu.


Jak dlouho trvá léčba zánětu šlach?

Doba léčby závisí na jejím včasném zahájení a svědomitém dodržování režimových opatření. Obvykle příznaky zánětu šlach odezní během několika dní, někdy ale léčba trvá 4 až 6 týdnů. Pokud bolest omezuje v pohybu a neustupuje, navštivte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu a doporučí vám další postup v léčbě. Může se jednat o fyzikální terapii (fokusovaná rázová vlna), aplikaci injekcí s obsahem kortikoidů nebo chirurgický zákrok. Rehabilitace bývá doporučována až po vyléčení zánětu.


Vhodná režimová a preventivní opatření při zánětu šlach:

  • Postiženou šlachu nepřetěžujte a zachovejte klidový režim.
  • Bolestivé místo ledujte, použijte chladivé obklady nebo spreje.
  • Po vyléčení zvolte přiměřenou pohybovou aktivitu s rovnoměrným zatížením svalů.
  • Před plánovaným cvičením důkladně protáhněte šlachy.
  • Nezapomínejte na protažení šlach i před manuální prací při výkonu povolání.
  • Zátěž na šlachu navyšujte postupně.
  • Při pohybu můžete šlachu zpevnit ortézoubandáží nebo tejpy.
  • Stimulujte prokrvení vhodnou masáží a protahovacími cviky.

Ortéza při zánětu šlach

Ochrannou, a přitom jednoduchou pomůckou při příznacích zánětu šlach jsou ortézy, které poskytnou oporu při sportu a uleví od nepříjemných příznaků. V případě zánětu šlach na ruce doporučujeme zvolit ortézy na prsty, zápěstí nebo epikondylární pásky. Od zánětu šlach na kotníku taktéž uleví vhodně zvolená bandáž nebo ortéza. Samozřejmostí při léčbě zánětu šlach je dodržování režimových opatření a rad od ošetřujícího lékaře.




Související kategorie produktů


Články k tématu Zánět šlach – příčina a léčba

  • Ať už jste rekreační nebo profesionální sportovci, pravděpodobně jste se již setkali s některým ze svalových namožení a poranění. Jak poznat a nezaměnit namožený a natržený sval a co je to svalová křeč? A jak je správně zaléčit, aby se svalové zranění nevrátilo?
  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zlomenina – jak se pozná a jak se léčí

    Zlomenina – jak se pozná a jak se léčí

    · 7 minut čtení
    Zlomenina neboli fraktura je stav, při němž došlo k narušení celistvosti kosti. Bez ohledu na to, o jaký typ zlomeniny jde, je vždy nezbytné lékařské ošetření. Obvykle vzniká následkem úrazu, třeba při pádu nebo sportovní aktivitě. Zlomenina však může být důsledkem některých zdravotních stavů nebo opakované nadměrné zátěže. Jak se zlomená kost pozná a za jak dlouho sroste?
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora