Zubní kámen – proč vzniká a jak ho odstranit?

16. 5. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 7 minut čtení

Stav ústní dutiny má vliv na celkové zdraví člověka, proto se vyplatí o ni náležitě pečovat. Zubní kámen nebolí, ale záněty dásní a ostatní problémy, které se s ním pojí, už mohou být velmi bolestivé. Co je to zubní kámen, jak vzniká a proč se vyplatí zabránit jeho vzniku, se dozvíte v našem článku.

Co to je zubní kámen?

Zubní kámen (latinsky calculus dentis) je mineralizovaný nános na povrchu zubů nebo na jiném tvrdém povrchu v ústní dutině, jako je např. implantát nebo zubní náhrada. K tvorbě zubního kamene vede zpravidla usazený zubní plak.

Co to je zubní kámen?
Zubní kámen je ztvrdlá forma zubního plaku, za jeho vznikem stojí nedostatečná nebo nesprávná zubní hygiena.

Proč vzniká zubní kámen?

Zubní kámen není výjimečnou záležitostí. Ve skutečnosti zubní kámen má asi 90 % lidí. Nejčastější příčinou jeho vzniku je nedostatečná nebo špatně prováděná zubní hygiena, genetika zde nehraje žádnou roli.

Vytvoření zubního kamene je způsobené usazováním minerálů ze slin v zubním plaku. Jeho součástí jsou mikroorganismy, polysacharidy, proteiny a vápník s fosforem, které způsobují zvápenatění měkkého povlaku. Mineralizační pochody začínají již během několika hodin po usazení zubního plaku. Klinicky může být vznik zubního kamene pozorován již za dva týdny, vyzrálý zubní kámen se tvoří několik měsíců až roky.

Související kategorie produktů:

Jak vypadá zubní kámen?

Podle místa výskytu a vzhledu rozlišujeme zubní kámen supragingivální (naddásňový zubní kámen) a subgingivální (poddásňový zubní kámen).

Naddásňový zubní kámen je světle žlutý nebo světle hnědý. Po působení chromatogenních látek, jako např. čaj, káva, tabák nebo červené víno, se může zubní kámen zabarvit tmavě. Bývá měkký, křehký a na povrchu hrubý. Usazuje se nad dásní, na krčcích a stěnách zubů, které jsou obráceny k sobě, a to hlavně v okolí vývodů velkých slinných žláz.

Zubní kámen pod dásní je černý, černohnědý až černozelený. Je tvrdší a tenčí než naddásňový  zubní kámen a pevně přirůstá k zubní stěně. Tvoří se pod okrajem dásně, roste zvolna, vytváří šupinky, srpečky na krčcích nebo drobné drsné usazeniny na stěnách kořene. Může se objevit na všech zubech.

Zubní kámen a jeho komplikace

Zubní kámen může způsobit celou řadu zdravotních problémů. První komplikací je obvykle zánět dásní (gingivitida). Ten se projevuje krvácením při čištění zubů, otokem, zarudnutím a bolestivostí dásní. Neléčený zánět dásní může časem přejít v parodontózu, což je závažnější onemocnění závěsného aparátu zubů, které nezřídka končí vypadnutím zubu. Nedávné výzkumy dokonce odhalily možnou spojitost onemocnění dásní s kornatěním tepen, mrtvicí, cukrovkou, rakovinou nebo předčasnými porody. Proto se přítomnost zubního kamene nevyplácí podceňovat.

Prevence zubního kamene

Správná péče o ústní dutinu a zuby je hlavním pilířem prevence vzniku zubního kamene. Mezi základní pravidla patří pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky, čištění zubů antibakteriální fluoridovou zubní pastou, správná technika čištění a čištění zubů nejméně 2x denně. Alespoň jednou denně je vhodné používat zubní nit nebo mezizubní kartáček k vyčištění mezizubních prostor, kde se plak snadno usazuje. Samozřejmostí je používání kvalitního zubního kartáčku a jeho výměna za nový každé tři měsíce. Rovněž pravidelné výplachy ústní vodou přispějí k ochraně úst před hromaděním plaku.

Jak se zubní kámen odstraňuje?

Zubní kámen se odstraňuje ultrazvukem nebo mechanicky ručními nástroji zhruba v ročním intervalu. Zubní lékař nebo zubní hygienista odstraní kámen postupně z každého zubu. Proces není bolestivý, ale může být nepříjemný. Rozdíl mezi odstraňováním naddásňového a poddásňového zubního kamene je v tom, že naddásňový zubní kámen je odlupován od povrchu zubu a poddásňový je seškrabáván po vrstvách. Již vzniklý zubní kámen bohužel nelze po domácku odstranit žádnou běžně dostupnou pastou, existují ale pasty, které působí proti jeho vzniku.

Zubní kámen u dětí

Zubní kámen se tvoří i u dětí. Důležitá je proto kontrola čištění zubů. Větší děti si zuby často čistit nechtějí, a to může být začátkem problému, kdy vzniká zubní plak a následně kámen. Péči o dětské zoubky se podrobně věnujeme v našem předchozím článku.



Články k tématu Zubní kámen – proč vzniká a jak ho odstranit?

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Hygienu ústní dutinu by si děti měly osvojit již v ranném dětství podobně jako třeba zdravé stravovací návyky. Pravidla péče o zuby lze rozdělit do pěti základních kroků. Znáte je všechny a postupujete vždy správně? Dozvíte se v našem článku.
  • Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    · 7 minut čtení
    V mezizubních prostorech se často usazují nečistoty, ke kterým se kartáček nemá šanci dostat. V takových místech pomůže ústní sprcha, výborný pomocník při čištění rovnátek či okolí zubních implantátů a můstků. Jak ústní sprchy fungují a jaké výhody nabízí?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora