Vitamin D3 a funkce v těle
Vitamin D v našem těle ovlivňuje více než 200 různých funkcí, receptory pro vitamin D se nacházejí téměř ve všech tkáních našeho těla. Zde je stručný výčet těch nejdůležitějších funkcí vitaminu D:
- vitamin D přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systémum,
- vitamin D se podílí na procesu dělení buněk,
- vápník a vitamin D pomáhají snižovat pokles kostního minerálu u žen po menopauze. Nízká hustota kostního minerálu je rizikovým faktorem u osteoporotických zlomenin kostí,
- vitamin D pomáhá snižovat riziko pádu, jež jasně souvisí s nestabilním držením těla a svalovou ochablostí. Pád je rizikovým faktorem zlomenin kostí u mužů a žen ve věku 60 let a starších,
- vitamin D je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí,
- vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému u dětí.
Jaký je rozdíl mezi vitaminem D a D3
Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Vitamin D (kalciferol) se vyskytuje ve dvou formách – ve formě vitaminu D3 a vitaminu D2. Vitamin D3 (cholekalciferol) se tvoří v důsledku ozáření UVB paprsky přímo v kůži. Dále jej lze získávat z živočišných zdrojů, zejména z rybího oleje. Vitamin D2 (ergokalciferol) je produkován rostlinami, pokud jsou vystaveny UVB zářením. Vitamin D3 je asi 4x účinnější než vitamin D2, nicméně D2 je volbou pro vegetariány a vegany.
Nedostatek vitaminu D3
Nejdůležitějším zdrojem vitaminu pro lidský organismus je jeho tvorba v kůži po osvituUVB zářením. Tímto způsobem tělo získává asi 90 % vitaminu D3 a zbývajících 10 % pochází ze stravy. Vzhledem k naší zeměpisné poloze je ovšem těžké dostatečného osvitu dosáhnout. Navíc trávíme mnoho času ve vnitřních prostorách. Pokud připočteme náš jídelníček, jehož součástí jsou ryby jen zřídka, pak není zajištění dostatečného množství nic jednoduchého. Z tohoto důvodu má dostatek vitaminu D3 asi jen 5 % nás.
Vitamin D3 a zdroje
Pro zajištění dostatku vitaminu D3 je vhodná konzumace těchto potravin:
- olej z tresčích jater
- losos
- makrela
- tuňák
- sleď
- duhový pstruh
- játra
- vejce
- mléčné výrobky
- některé houby
- potraviny obohacené o vitamin D, např. mléko, margaríny, některé jogurty, sójové nápoje, cereálie či kojenecká výživa.
Vitamin D3 pro děti
Pro zdravý vývoj kostí u dětí je doplňování vitaminu D nejzásadnější v prvním roce života (jako prevence křivice). Zároveň ovšem vitamin D podpoří i jejich imunitu. Mateřské mléko obsahuje jen velmi málo vitaminu D, a proto je u kojencůtřeba vitamin D dodávat. Aktuální doporučení českých pediatrů pro děti do 12 měsíců je 400-500 IU vitaminu D denně.
Pro kojence a malé děti jsou nejvhodnější formou suplementace kapky s vitaminem D3, např. od značky Terezia nebo Generica či Jamieson. Vitamin D3 je součástí i mnoha multivitaminových preparátů – zpravidla pro děti od tří let, ve formě cucavých tablet, želatinových bonbonů či lízátek, obvykle je zde však vitamin D obsažen v nižších dávkách než v jednosložkových kapičkách. Vitamin D3 je i součástí některých probiotických přípravků (Biopron, BioGaia), které zároveň upravují střevní mikrobiotu.
Vitamin D3 pro dospělé
Dospělí mohou rovněž užívat vitamin D ve formě kapek, stačí upravit dávkování dle příbalové informace. Dále je vitamin D často kombinován s vápníkem nebo vitaminem K. Tyto přípravky jsou primárně určeny k podpoře kostí.