Bolesti v podbřišku v těhotenství

14. 1. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 8 minut čtení

Téměř každá žena během těhotenství zažije bolest břicha nebo křeče v podbřišku. Bolest jako taková nemusí totiž znamenat nic vážného, důležité je ale věnovat pozornost dalším příznakům, které ji mohou doprovázet. Může totiž nastat situace, která si žádá neodkladnou návštěvu lékaře. Přečtěte si o bolestech v podbřišku v těhotenství více.

Co způsobuje bolesti v podbřišku v těhotenství?

Mírné bolesti v podbřišku jsou běžnou součástí těhotenství. Většinou se nejedná o nic vážného, ale vždy je lepší mít jistotu a zkonzultovat tyto pocity s ošetřujícím gynekologem.

 Nejčastější příčiny bolesti v podbřišku u těhotných
Bolesti v podbřišku a tvrdnutí břicha patří v těhotenství mezi nejčastější problémy.

Nejčastější příčiny bolesti v podbřišku u těhotných:

  • Bolest v podbřišku v prvních dnech po početí

    Za tuto bolest je vlastně většina nastávajících maminek ráda, neboť bývá signálem toho, že došlo k oplodnění a vajíčko se zahnízďuje ve sliznici. Bolest připomíná slabé menstruační křeče, přítomno může být i slabé špinění.

  • Nadýmání

    Díky velkým hormonálním i tělesným změnám v těhotenství dochází ke zpomalení trávicích procesů (ochabnutí hladké svaloviny ve střevě, zvětšující se děloha) a zpomalení postupu potravy a plynů. To může mít za následek bolesti spojené s nadýmáním. Pomohou léky s obsahem simetikonu, bylinné čaje (heřmánek) nebo vhodná skladba jídelníčku.

Související kategorie produktů:

  • Zažívací problémy

    Až polovina budoucích maminek trpí zácpou, která může způsobovat křeče v břiše. Důležité je hodně pít a jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny.

  • Rozpínání dělohy

    Bolest putující do podbřišku, třísel, případně stehen a pánve způsobují roztahující se vazy dělohy, která je jimi připevněna v pánvi. Pocity silného pnutí nebo tahu trápí hlavně prvorodičky. Vazy se s rostoucí dělohou rozpínají a způsobují tak táhnutí po stranách břicha. Pocity jsou podobné namoženému svalstvu. Náhlá bolest se vyskytuje hlavně při vstávání nebo změně polohy. Vstávejte proto pomalu a vyvarujte se prudkých pohybů. K úlevě pomůže lehnout si na chvíli na záda či teplá koupel.

  • Pohyby miminka

    Rostoucí miminko v bříšku potřebuje prostor, aby se mohlo protáhnout. Proto i tzv. kopání miminka může způsobit mírné bolesti.

  • Poslíčci

    Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci slouží k přípravě těla na vypuzení miminka. Poslíčci, stejně jako skutečné kontrakce, způsobují bolest uprostřed v podbřišku (trvá jen pár minut a zase odezní).

Závažnější příčiny bolesti břicha v těhotenství

Zmiňme i pár nepříjemných a závažnějších problémů, které mohou těhotných způsobit bolesti v podbřišku:

  • Mimoděložní těhotenství

    Oplodněné vajíčko se uhnízdí mimo dělohu, nejčastěji ve vejcovodu. Jak roste, dochází k prasknutí vejcovodu a vnitřnímu krvácení. Bolest v podbřišku se dostavuje postupně, ale může propuknout v prudké intenzivní stažení břišní stěny. Tento stav může ohrozit život nastávající matky.

  • Preeklampsie

    Při tomto onemocnění se mění průtok krve v cévách placenty. Těhotná žena pociťuje bolest hlavně pod hrudní kostí a na pravé straně pod žebry. Tento stav je často doprovázen otoky a vysokým krevním tlakem.

  • Zánět slepého střeva

    Jeho typickým projevem je palčivá bolest břicha v oblasti pupíku, která se přesouvá do pravé části podbřišku. Zásadní je, že bolest neustupuje ani v úlevových polohách.

  • Zánět močových cest

    Bolesti břicha a podbřišku můžou znamenat i zánět močových cest. Typickým projevem je pálení a řezavá bolest při močení.

  • Oddělení placenty

    Může se stát, že se placenta oddělí od dělohy ještě před narozením miminka. Abrupci placenty doprovází silné a přetrvávající bolesti v podbřišku a zádech.

  • Předčasný porod

    O předčasném porodu mluvíme do 37. týdne těhotenství. Charakteristickými příznaky je tvrdnutí břicha, přetrvávající bolest zad, průjem, krvácení nebo odchod hlenové zátky.

Bolesti v podbřišku v různých fázích těhotenství

  • Bolesti v podbřišku na začátku těhotenství

    Bolesti v podbřišku se u žen dostavují hlavně na začátku těhotenství. Mají charakter menstruační bolesti s různou intenzitou (píchání, křeče). Jak již bylo zmíněno výše, tyto bolesti souvisí s uhnízděním vajíčka, růstem dělohy, natahováním děložních vazů apod. Po čase bolest sama ustoupí.

  • Bolesti v podbřišku na konci těhotenství

    Na konci těhotenství se mohou objevit radostné bolesti v podobě poslíčků a pohybů miminka. Další typickou bolestí je bolest vystřelující do rozkroku (bolest stydké kosti) hlavně při chůzi nebo dlouhém stání, způsobená rozvolňováním chrupavky v rámci přípravy porodních cest. V cílové rovince přicházejí pravidelné stahy dělohy (kontrakce), které signalizují blížící se příchod miminka na svět. Objevují se zlehka a nepravidelně. Po nějaké době začnou přitvrzovat a stávají se pravidelnými. Ke kontrakcím se mohou přidat bolesti v kříži, špinění, nevolnost a zvracení. To už je nejvyšší čas odjet do porodnice.

  • Tvrdnutí bříška

    Příčinou tvrdnutí bříška je napínání svalů dělohy způsobené růstem dítěte. Projevuje se jako nepříjemný pocit v podbřišku spojený s pocitem nafouknutí, při kterém je břicho tvrdé jako kámen. Budoucí maminka začíná tento pocit vnímat zhruba od 18. týdne těhotenství. V tomto období se může objevit až 20 tvrdnutí během dne. Od 34. týdne je běžných až 30 tvrdnutí za den. Tvrdnutí bříška se objevuje hlavně při zvýšené námaze, třeba po chůzi do schodů či jiné fyzicky náročnější aktivitě). Ke tvrdnutí břicha může dojít i v souvislosti se sexem (stimulace klitorisu, stahy dělohy, orgasmus).

Léky a kdy zajít k lékaři?

Každou změnu v podobě bolestí v podbřišku je lepší konzultovat s gynekologem, aby nedošlo k podcenění situace. Vyhledat lékařskou pomoc by měla každá těhotná žena, objeví-li se krvácení, zvýšená teplota nebo horečka, zvracení, pocity na omdlení, malátnost, silná až nesnesitelná bolest, dlouhotrvající bolest, příznaky infekce močových cest apod.

V těhotenství je při podávání léků při bolestech břicha nutná opatrnost. Ne všechny léky lze v tomto období použít. Příklady bezpečných, běžně používaných léčiv jsou následující:

  • magnesium laktát slouží k doplnění hořčíku, který je nápomocen hlavně při bolestech a křečích svalstva,
  • antacida neutralizují kyselý žaludeční obsah a tím přinášejí rychlou úlevu od pálení žáhy,
  • tekutá lactulosa je nápomocna při problémech se zácpou,
  • paracetamol ulevuje od bolesti svalů, kloubů, horečky a lze ho použít v průběhu celého těhotenství,
  • ibuprofen lze použít v 1. a 2. trimestru k tlumení bolesti, zánětu a horečky,
  • simetikon se nasazuje při přetrvávajících potížích s nadýmáním.

Každá nastávající maminka reaguje různě na změny probíhající v jejím těle. V případě jakýchkoliv pochybností je vždy nejlepší obrátit se na lékaře.



Články k tématu Bolesti v podbřišku v těhotenství

  • Bolest hlavy – příčiny a léčba

    Bolest hlavy – příčiny a léčba

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat.
  • Menstruační bolesti - co pomáhá?

    Menstruační bolesti - co pomáhá?

    · 7 minut čtení
    Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
  • Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Bolest v krku doprovázená otokem, zčervenáním nebo bílými potahy v oblasti krčních mandlích se označuje jako angína (tonzilida).
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora