Diabetes a kvasinková infekce

12. 2. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 10 minut čtení

Kvasinková infekce (mykóza) je infekční nemoc kůže nebo sliznice, která postihuje přes 20 % diabetiků. Někdy může být mykóza dokonce prvním projevem zatím nediagnostikovaného diabetu. Proč cukrovka přispívá ke vzniku kvasinkové infekce? Jak můžete mykóze předcházet, pokud se léčíte s vysokou hladinou cukru v krvi, jak pomůže lékárna a kdy je vhodné navštívit lékaře, poradíme v našem článku.

Diabetes a rozvoj kvasinkové infekce

Odhaduje se, že přítomnost cukrovky riziko vzniku kvasinkové infekce oproti zdravé populaci zvyšuje minimálně dvakrát. Kvasinkové infekce jsou běžným bojem lidí s cukrovkou, protože vysoká hladina cukru v krvi může snadno živit růst kvasinek. 

 

Diabetes a kvasinkové infekce
Kvasinkové infekce patří u diabetiků mezi časté zdravotní problémy.

Diabetes zasahuje do činnosti mnoha orgánů, kůži nevyjímaje. Ta je vlivem nedostatečného prokrvení a narušení funkce mazových žláz náchylnější suchosti. Typické je šupinatění a nadměrné rohovatění kůže, především na nohou, potíže se však mohou vyskytnout i jinde po těle. Suchá, napjatá až zrohovatělá kůže často svědí a má sklony ke vzniku prasklin. Škrábání svědivé kůže, přítomnost prasklin a delší hojení při diabetu mohou snadno vést k zavlečení a pomnožení kvasinek. Diabetes narušuje i přirozené bakteriální osídlení na kůži a sliznicích (mikrobiom) a samotnou funkci imunitního systému. To je důvod, proč kromě kožních mykóz zvyšuje diabetes také výskyt vaginálních kvasinkových infekcí.

Související kategorie produktů:

Kvasinková infekce kůže

Suchá kůže, narušená kožní mikroflóra a nedostatečná obranyschopnost stojí za častými mykotickými infekcemi kůže u diabetiků. Vytváří se svědivé vyrážky vlhkých červených oblastí obklopených drobnými puchýřky a šupinami. Konkrétním viníkem kožní infekce může být kvasinka Candida albicans, ale častěji jsou to jiné plísňové organismy. Jistější je proto spíše v souvislosti s infekcí kůže hovořit obecnějším termínem, a to jako o mykotické neboli plísňové infekci.

Kvasinkový zánět v intimních oblastech

Kvasinková infekce u žen postihuje zpravidla zevní pohlavní orgán (vulvu) a současně pochvu (vagínu). Mluvíme proto o kvasinkové vulvovaginitidě. Protože je nejčastějším původcem Candida albicans, ujalo se i označení kandidóza. Infekce se projevuje svěděním, zarudnutím, otokem, pálením až bolestivostí pochvy. Může (nebo nemusí) být přítomen hustý, nezapáchající výtok. Kromě cukrovky je rizikovým faktorem nesprávná hygiena, nošení neprodyšného prádla nebo dlouhodobá či opakovaná léčba antibiotiky. Významnou roli v prevenci a léčbě vaginálního diskomfortu hraje složení poševní mikroflóry.

Kvasinková infekce u mužů je výrazně méně častá. Může se projevit svěděním a bolestivostí žaludu, otokem předkožky nebo pálením při močení či pohlavním styku. Příznaky kvasinkové infekce u mužů se však nemusejí vůbec vyskytnout.

Ačkoliv přenos infekce během sexu vyloučen není, nedochází k němu často. Při výskytu kvasinkové infekce je přesto bezpečnější používat při sexu kondom.

Kvasinková infekce v ústech

Kvasinková infekce sliznice dutiny ústní a hltanu se projevuje bělavými povlaky na jazyku nebo patře. Projevy mohou být bolestivé a mohou vyvolat nepříjemný pocit v ústech, změny chuti, potíže s řečí nebo s příjmem potravy. U zdravých dospělých lidí se téměř nevyskytuje. Kromě kojenců (tzv. moučnivka) je kvasinková infekce v ústech častější u osob s oslabeným imunitním systémem (lidé s HIV syndromem, pacienti užívající imunosupresiva, nesprávné užívání inhalačních kortikosteroidů). Částečně ohroženi jsou také diabetici. Při kvasinkové infekci v ústech konzultujte zdravotní stav s lékařem.

Jak se chránit před kvasinkami, pokud mám diabetes?

Abyste zabránili rozvoji mykotické infekce, posilujte vlastní obranné mechanismy. Ty mohou být při diabetu často oslabené. Speciální pozornost si zaslouží nohy a u žen také intimní oblast.

Jak předcházet kvasinkovým infekcím

  • Dodržujte předepsanou léčbu diabetu.

    Věnujte dostatečnou pozornost terapii diabetu a dalších případných přidružených nemocí. Základem léčby cukrovky je vhodná strava, udržování správné hmotnosti a pravidelný pohyb. Tato opatření jsou doplněna podáváním léků v tabletách nebo podáváním inzulinu. Nedílnou součástí léčby je také selfmonitoring neboli pravidelné měření glykémie samotným pacientem pomocí glukometru.

  • Omezte příjem cukrů.

    Snížení příjmu jednoduchých cukrů přispěje ke stabilizaci hladin glukózy v krvi. Cukrem se navíc živí i samotné kvasinky. Do jídelníčku proto zařazujte spíše polysacharidy s nízkým glykemickým indexem (např. preferencí celozrnného pečiva, neloupené rýže atd.), upřednostňujte příjem kvalitních rostlinných tuků před konzumací živočišných tuků, zvyšte příjem čerstvé zeleniny, luštěnin a ryb. Pro obsah prospěšných bakteriálních kmenů pravidelně konzumujte kvalitní jogurty, zakysané mléčné výrobky a kysané zelí.

  • Preferujte sprchu a volte šetrné mycí přípravky.

    Dávejte přednost krátké sprše před koupelí. Ač se to nemusí na první pohled zdát, voda ve skutečnosti kůži vysušuje. Teplotu vody nejprve zkuste loktem, abyste se neopařili z důvodu poruchy citlivosti kůže na nohou při diabetu. Používejte syndety nebo mycí oleje, které nedráždí a nevysušují pokožku oproti běžným mýdlům nebo sprchovým gelům.

  • Intimní hygiena

    K intimní péči používejte speciální intimní mycí gely. Vybírejte přípravky s antibakteriální přísadou, pro denní mytí mycí gely s laktobacily a kyselinou mléčnou. Před cestováním se vybavte speciálními mycími ubrousky se zvláčňujícími a zklidňujícími složkami.

  • Pečlivě pokožku osušte.

    Po osprchování důkladně osušte všechny části těla. Nezapomínejte na záhyby a prostor mezi prsty, aby se zde nedržela vlhkost a nešířila plísňová onemocnění. Ručníkem raději na kůži opatrně poklepávejte, abyste ji přílišným třením neporanili.

  • Pravidelně pokožku promazávejte.

    Po umytí na nohy naneste hydratační a zvláčňující krém, abyste posílili obranné kožní mechanismy a předcházeli suché a hrubé kůži, která může praskat a je náchylnější k poranění nebo k infekci. Velmi vhodné jsou například krémy s obsahem urey. Pro dezinfekci nohou, proti jejich pocení a nepříjemnému zápachu je vhodné použít dezinfekční spreje.

     

  • Každý den pokožku zkontrolujte.

    Zkontrolujte kůži, zdali na ní nejsou oděrky, ranky nebo projevy plísně. S kontrolou nohou vám může pomoci zrcátko nebo rodinný příslušník. Čím dříve se na postižení kůže přijde, tím lépe.

  • Vhodně se oblékejte.

    Noste suché a čisté bavlněné ponožky se širokým lemem, které neškrtí, ale zároveň ani nesjíždí. K dispozici jsou i speciální diabetické ponožky s antimikrobní úpravou proti rozvoji kvasinkové infekce. U žen se také doporučuje k dennímu nošení prodyšné, bavlněné spodní prádlo. Samozřejmostí by měla být rychlá výměna plavek za suché prádlo po koupání v moři nebo bazénu.
Kvasinková infekce a antimykotika
Kvasinková infekce se dá zpravidla spolehlivě vyléčit pomocí lokálních antimykotik.

Jak pomůže lékárna?

  • Pro léčbu kožních kvasinkových infekcí používáme antimykotické krémy. V závislosti na konkrétním přípravku se nanášejí na kůži 1 až 3x denně. Důležité je na postižené místo nanášet krém ještě dva týdny po vymizení příznaků, aby se potíže nevrátily.
  • K léčbě vaginální kvasinkové infekce se používají krémy nebo vaginální tablety. Ideální jsou kombinované léčivé přípravky, které působí komplexně v oblasti vulvy i v pochvě.
  • K intimní hygieně používejte šetrné mycí gely, které pomáhají udržovat kyselé pH.
  • Pro dodání přirozených bakteriálních kmenů se používají probiotické přípravky. Probiotika můžete užívat jak lokálně, tak celkově. 

Možnosti samoléčby kvasinkových infekcí jsou široké, přesto jsou situace, kdy je vhodné navštívit lékaře:

  • pokud se příznaky nezlepší po 3 dnech samoléčby (vaginální infekce) nebo po 2 až 3 týdnech samoléčby (kožní infekce)
  • při opakované infekci během jednoho roku (3x a více)
  • při netypických příznacích bolesti v podbřišku či hustý nažloutlý výtok zapáchající po rybách (vaginální infekce), nebo při únavě, horečce nebo bolesti (vaginální nebo kožní infekce)
  • u dívek mladších 18 let a v těhotenství

Diabetes představuje významný rizikový faktor při rozvoji kvasinkových infekcí. Oslabuje důležité obranné mechanismy. Kromě toho v mnoha případech znesnadňuje včasné odhalení infekce, protože první projevy kvasinkové infekce mohou být hůře rozpoznatelné od projevů běžných kožních komplikací při cukrovce. Účinnými zbraněmi každého diabetika v boji proti kvasinkám by vždy měly být důsledná léčba cukrovky, racionální výživa, správné hygienické návyky, nošení prodyšného oblečení a obuvi a jejich pravidelná obměna. Důležité je každý den zkontrolovat pokožku, zdali se na ní neobjevily příznaky poranění či infekce, a případné přítomné projevy důsledně řešit již od jejich počátku.



Články k tématu Diabetes a kvasinková infekce

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora