Intimní hygiena: Vše, na co jste se bála zeptat

12. 1. 2023 · 3 minuty čtení

Ačkoliv jsme se o intimní hygieně na našem blogu zmiňovali již několikrát, čas od času je dobré si připomenout, jak důležitá je. A protože se jedná o téma, o kterém ženy příliš nemluví, v dnešním článku se zaměříme na vše, na co jste se kdy ostýchala zeptat.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Intimní hygiena: Vše, na co jste se bála zeptat

Proč nepoužívat sprchový gel, který používám na tělo?

Správné pH našich intimních partií je kyselé a dosahuje hodnot od 3,8 do 4,5 pH. Ovšem mýdla či sprchové gely a šampony, které běžně používáme na tělo, mají zásadité pH, zpravidla kolem 5,5 pH. 

Právě z tohoto důvodu byste na intimní partie běžné přípravky používat neměla. Narušují křehkou rovnováhu pH, což může vést k podráždění a pocitům diskomfortu. Pokud nemáte po ruce intimní kosmetiku, postačí vám pouze teplá voda. 

Intimní hygiena: Vše, na co jste se bály zeptat.
Správné pH našich intimních partií je kyselé a dosahuje hodnot od 3,8 do 4,5 pH. Pokud nemáte po ruce intimní kosmetiku, postačí vám pouze teplá voda.

Jak je to s intimní hygienou během menstruace?

Můžete intimní kosmetiku používat i během menstruace? Ano, samozřejmě. To ale není vše. Během menstruace byste také měla dbát na pravidelnou výměnu menstruačních pomůcek – tamponů, vložek, kalíšků či kalhotek.

Dlouhodobější kontakt použité vložky s pokožkou a sliznicí s sebou nese riziko podráždění přemnoženými mikroorganismy. Totéž platí i při nedostatečné výměně tamponů – zde může nastat mnohem závažnější komplikace v podobě toxického šoku.

Mohu intimní kosmetiku použít bezprostředně po sexu?

Všeobecně je doporučováno oblast intimních partií umýt před i po sexu. Během pohlavního styku totiž může dojít k přenesení infekce. Proto je důležité dbát na důslednou hygienu.

Intimní hygiena: Vše, na co jste se bály zeptat.
Na intimní partie používejte speciální kosmetiku, která má kyselé pH a nenaruší přirozenou vaginální mikroflóru.

Proč se rychle převléct z mokrých plavek?

Při koupání v našem klíně vzniká vlhké prostředí, které je ideální pro rozvoj infekce. Proto byste měla mokré plavky co nejrychleji vyměnit za suché.

Tip: Během převlékání plavek doporučujeme intimní partie zároveň omýt čistou vodou a osušit. 

Jakým způsobem a jak často mýt intimní partie?

I v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Intimní partie myjte teplou vodou jednou denně. Během menstruace, či podle potřeby (např. po sportu atd.), můžete intenzitu zvýšit.

Tip: Při očistě myjte pouze vnější část intimních partií.

Jaké přípravky používat?

Jak jsem psala v úvodu článku, na tyto partie vždy používejte speciální intimní kosmetiku, která má kyselé pH a nenarušuje přirozenou vaginální mikroflóru. Hledáte přípravek, který by byl ideální? Vyzkoušejte produkty od značky Uriage z řady Gyn, ve které najdete:

Uriage Gyn-phy Osvěžující mycí gel na intimní hygienu
Uriage Gyn-8 Zklidňující čisticí gel na intimní hygienu

Co způsobuje infekce intimních partií?

Infekce intimních partií se může objevit po návštěvě toalety, kdy jste špatně použila toaletní papír, tedy směrem zezadu dopředu. Správný směr je vždy zepředu dozadu.

Infekce se může rozvinout i po konzumaci potravin obsahující vysoké procento cukru či bílé mouky. Anebo při nošení spodního prádla ze syntetických materiálů.

Syntetické vlákno není příliš prodyšné. Špatně pod ním proudí vzduch, takže pokožka nemůže volně dýchat. Pro každodenní nošení je lepší zvolit obyčejné bavlněné spodní prádlo. Syntetické si nechte pouze pro zvláštní příležitosti.

Nevíte, která intimní kosmetika je pro vás ta pravá? Poraďte se s dermoporadkyní v dermocentrech lékáren Dr. Max, kde vám pomohou vybrat ten nejvhodnější produkt.

Články k tématu Intimní hygiena: Vše, na co jste se bála zeptat

  • I když mnoho žen odlíčení nepřikládá velkou váhu, právě tento krok je v cestě za krásnou a svěží pletí velmi důležitý. Odstraňování make-upu i následné čištění má svá pravidla. Nedodržíte je a pleť vám to začne vracet. Třeba v podobě předčasných vrásek či nežádoucích pupínků. Jak tedy při odlíčení pleti postupovat?
  • Suchý šampon se stal nezbytným pomocníkem pro mnoho z nás. Díky němu můžeme rychle a efektivně oživit naše vlasy bez nutnosti je zdlouhavě umývat. Přemýšlíte i vy nad koupí suchého šamponu, ale nevíte, jak tento produkt používat? V našem článku vám představíme tipy a triky, jak používat suchý šampon správně, abyste dosáhli dokonalého výsledku.
  • Dlouhé roky jsme my ženy při svých dnech používaly dámské vložky anebo tampony. Postupem času se na trhu objevily další menstruační pomůcky, které nám období menstruace dokážou alespoň o trochu zpříjemnit. Každá z těchto pomůcek má své výhody a nevýhody a dnes se podíváme na to, jak se od sebe liší.
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora