Intolerance laktózy

12. 11. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 5 minut čtení

Rádi byste si pochutnali na zmrzlině, mléčném koktejlu nebo na sklenici vychlazeného mléka, ale raději si mléčné výrobky odepřete, protože vám po nich není dobře? Jestliže u vás po konzumaci mléčných výrobků následují nepříjemné trávicí obtíže, patrně trpíte intolerancí laktózy.

Laktózová intolerance je stav, kdy tělo nedokáže rozložit nebo strávit laktózu.
Příznaky laktózové intolerance se většinou projeví 30 minut až 2 hodiny po konzumaci jídla či nápoje obsahujících laktózu.

Co je to laktózová intolerance?

Laktóza je mléčný cukr, k jehož správnému trávení potřebujeme enzym, který se nazývá laktáza. Ten štěpí mléčný cukr laktózu na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, které se vstřebávají ze střeva do organismu. Není-li laktóza rozštěpena, pak při jejím trávení vzniká nadbytek plynů a kyselin, které způsobují obtíže.

Je zajímavé, že u kojenců, kteří jsou závislí na mateřském mléce, se nedostatek tohoto enzymu takřka nevyskytuje (vrozená absence laktázy se nazývá alaktázie), ovšem s věkem jeho množství přirozeně ubývá – problémy s trávením mléčných výrobků jsou výraznější u starších osob. Intolerance laktózy je podmíněna geneticky, v některých populacích se vyskytuje hojněji*. Kromě toho může být intolerance laktózy i dočasná – například po infekčním průjmovém onemocnění. V tom případě po čase odezní.

Laktózová intolerance a alergie na kravské mléko (ABKM)

Intolerance laktózy bývá často zaměňována s alergií na kravské mléko, jelikož oba problémy mohou mít podobné příznaky. Na rozdíl od alergie na bílkoviny kravského mléka se ovšem u laktózové intolerance nejedná o imunitní reakci organismu. Alergie na mléko je imunitní reakcí na bílkoviny, zatímco intolerance laktózy je „pouze“ neschopnost trávit mléčný cukr. U alergie na kravské mléko bývají kromě trávicích příznaků přítomny i kožní (kopřivka) či respirační obtíže (kašel, rýma, dušnost). Alergie na bílkoviny kravského mléka je zpravidla problémem dětského věku, většinou odeznívá dříve, než děti nastoupí školní docházku. Jak už jsme si říkali, intolerance laktózy se naopak vyskytuje i u starších lidí.

Jaké jsou příznaky intolerance laktózy?

Při intoleranci laktózy se po konzumaci mléka (cca do dvou hodin) objevují typické trávicí obtíže:

  • Plynatost, nafouknutí břicha, škrundání v břiše, bolesti břicha, průjem, nevolnost
  • Vzácněji může být projevem laktózové intolerance i zácpa

Kromě trávicích příznaků se může intolerance laktózy projevit i nenápadněji, pak jsou přítomny příznaky, jako je únava, depresivní nálada, bolesti končetin, vnitřní neklid, pocity závrati, nárazové nadměrné pocení, bolesti hlavy, pocit vyčerpanosti, nervozita, poruchy spánku, akné nebo poruchy koncentrace. Celkově lze říci, že intolerance laktózy může výrazně snižovat kvalitu života.

Vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku není řešení

Jako nejjednodušší řešení intolerance laktózy by se mohlo zdát vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku. To ovšem není nutné, navíc jsou mléčné výrobky nepostradatelným zdrojem bílkovin, vitamínů a zejména vápníku, který je v kterémkoliv věku důležitý pro dobrý stav kostí a zubů. Určité množství laktózy totiž zpravidla bývá tolerováno, a pokud budete vybírat vhodné mléčné výrobky a hlídat si zkonzumované množství, můžete si je dopřát – příkladem jsou například kvašené mléčné výrobky nebo některé sýry (např. čedar, mozzarella, ementál), které mají přirozeně nízký obsah laktózy (laktóza je při jejich výrobě přirozeně spotřebována bakteriemi mléčného kvašení). Další možností je vybírat přímo výrobky s označením „s nízkým obsahem laktózy“.

Pomoc z lékárny při intoleranci laktózy

Žijeme naštěstí v době, která díky vědeckým poznatkům pomáhá mnohé z našich neduhů zvládat. Požitek z mléčných dobrot si určitě nemusíte stoprocentně odpírat. Při intoleranci laktózy si totiž můžete v lékárně pořídit přípravek, který pomůže chybějící laktázu doplnit. Kromě doplnění laktázy formou doplňků stravy přispívají k lepší snášenlivost laktózy také prebiotika a probiotika – tedy přípravky, které pozitivně ovlivňují složení střevní mikrobioty, která je obecně důležitá pro správné trávení.

*(Evropa 5-17 %, USA 44 %, Afrika a Asie až 80 %).


  • Probiotika
  • Laktóza
  • Zažívání

Články k tématu Intolerance laktózy

  • Co pomůže při průjmu?

    Co pomůže při průjmu?

    · 4 minuty čtení
    Takzvaný cestovatelský průjem patří mezi nejčastější nemoci, které nás na dovolené mohou potkat. Může totiž postihnout až polovinu lidí, kteří každý rok vyrazí na cesty.
  • Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

    Funkční dyspepsie neboli poruchy trávení

    · 5 minut čtení
    Je vám po jídle těžko? Míváte potíže s nadýmáním? Pálí vás žáha? Občas vás trápí zácpa nebo průjem? Pokud jste navštívili lékaře a ten vyloučil jakékoliv orgánové onemocnění, které by mohlo vaše obtíže způsobovat, pak vaše příznaky spadají do souboru trávicích obtíží, kterým odborníci říkají „funkční dyspepsie“.
  • Žlučník je dutý orgán o objemu 40-50 ml uložený na pravé straně dutiny břišní, pod játry. Jeho hlavní funkcí je skladování a úprava žluči vytvořené v játrech, která je nezbytná pro trávení tuků. 
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora