Jak se mění pleť v těhotenství

18. 6. 2020 · 4 minuty čtení

Kolísání hladiny hormonů v těle během těhotenství ovlivňuje kondici vaší pleti. Jak se vaše pokožka promění a co s tím? Zjistěte, kam můžete zajít na bezplatnou diagnostiku pleti a jak vám to může pomoci. Změny v povaze pleti mají na svědomí hormony, jejichž hladina během těhotenství kolísá. Hlavně na ně lze svést korekci produkce mazu.



Suchá versus mastná pleť

Můžete se setkat s poměrně rozšířeným tvrzením, že v těhotenství má pleť tendenci více se mastit. To může být pravda u normální až smíšené pleti s mastnější T-zónou. Naopak suchá pleť se může začít ještě více vysušovat a mohou se objevit či prohloubit známky ekzému. Problematická pleť s těhotenstvím nejspíš nezmizí, pokud je dána geneticky nebo hormonálně, pokud však akné souvisí spíše s životním stylem, nezdravým jídelníčkem a hříchy v podobě alkoholu a cigaret, pak může akné během těhotenství významně ustoupit. V těle těhotné ženy navíc cirkuluje více krve, a tak jsou i drobné žilky v pleti mírně, leč dlouhodobě překrvené. I toto může působit další změny ve vaší tváři. 

 


Jak upravit rutinní péči o pleť?

Abyste mohla adekvátně reagovat na změny své pleti, je nejdříve zapotřebí zjistit, co přesně se děje. Ztrácí vaše pleť hydrataci, nebo se zvýšila produkce mazu? Stoupá vám hodnota melaminu v pokožce, nebo klesá její pružnost? Zjistěte skutečný stav své pokožky na diagnostickém vyšetření, nyní už ani není nutné objednávat se k lékaři. Ve všech lékárnách Dr. Max s dermocentrem provádějí bezplatně a bez předchozího objednání profesionální diagnostiku pleti. Celá procedura probíhá přímo v lékárně, trvá celkem asi 15 minut a během ní dermoporadce vyšetří vaši pleť speciálním diagnostickým přístrojem. Na základě výsledků vám může rovnou doporučit vhodnou péči pro vaši pleť. Seznam lékáren Dr. Max s dermocentry najdete zde.

V těhotenství se můžete potýkat s celou řadou dermatologických potíží:

  • Hyperpigmentace
  • Bledá pleť, bezkrevné rty
  • Rozšířené žilky, červené skvrny v obličeji
  • Akné
  • Atopický ekzém

Pozorujete-li některý z projevů výše uvedených potíží, poraďte se s dermatologem nebo dermoporadcem v lékárně. Do značné míry lze většinu takových problémů řešit běžně dostupnou kosmetikou. Hormonální výkyvy a další fyziologické procesy související s těhotenstvím ovlivnit nelze, pro těhotenství by to navíc nebylo žádoucí. Na změny však můžete reagovat úpravou své rutinní péče o pleť a dodržováním správné životosprávy. 


Nezapomeňte na péči o celé tělo

Rychlé napínání kůže v oblasti bříška, boků, hýždí a ňader může zapříčinit vznik strií, nevzhledných pajizévek, které už nikdy zcela nezmizí. Jedinou možností je tak prevence. Denně kritické partie promazávejte krémem či olejem proti striím, usilovná péče se vám vrátí v podobě minimálního poškození pokožky. 

     

    Máte další otázky k těhotenství? Které léky můžete užívat a kterým se naopak vyhnout? Zajímaly by vás tipy zkušených lékárníků a porodníků? Zakupte si knihu Průvodce léky v těhotenství, kterou připravili lékárníci z lékáren Dr. Max ve spolupráci s Ústavem pro péči o matku a dítě Praha-Podolí. Ve stručné a přehledné formě najdete v knize užitečné informace o těhotenství i porodu a chytré tipy, jak tuhle krásnou, ale náročnou etapu zvládnout. V druhé části knihy jsou jednotlivé karty nemocí běžných v těhotenství běžné a dále přehled režimních opatření i volně dostupných léčiv, která můžete využít.

    Články k tématu Jak se mění pleť v těhotenství

    • Jak na bolesti v těhotenství

      Jak na bolesti v těhotenství

      · 3 minuty čtení
      Ačkoliv je těhotenství krásnou etapou v životě ženy, může s sebou přinášet i řadu velmi nepříjemných okamžiků, jako například bolesti zad, únavu nebo svalové napětí. Připravte se předem a zařiďte si během těhotenství co možná největší pohodlí.
    • Všeobecně známé je doporučení zcela se vyvarovat kouření, alkoholu a syrovému masu, ale jsou nějaké další skryté hrozby pro zdravý průběh těhotenství?
    • Kvasinková infekce v těhotenství

      Kvasinková infekce v těhotenství

      · 4 minuty čtení
      Kvasinková infekce možná není úplně dramatické onemocnění, ale jeho projevy jsou nanejvýš nepříjemné, a při neléčení mohou dokonce zkomplikovat porod. Jak se účinně, rychle a šetrně zbavit kvasinkové infekce v těhotenství, píšeme v novém článku na Dr. Max