Naučte se zchladit svého pejska bezpečně

8. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 4 minuty čtení

Nejlepší by bylo, kdyby se pejsek vůbec nepřehříval, jasně. Stín, chládek, tekutiny. Jenže ne vždy jde všechno podle plánu a někdy se zkrátka stane, že pes pobývá v tropických dnech na horkém slunci, nebo v takovém počasí dokonce někde pochoduje.



Jak se psi ochlazují?

Psi mají potní žlázy pouze na tlapkách, pod jejich kožíškem žádné nenajdete. Oproti člověku mají zcela odlišnou termoregulaci, jejich srdce začne více pumpovat a jejich cévy blízko povrchu těla se rozšíří. Teplo z nich se pak vstřebává do ovzduší. Jako by srdce bylo kotelna a cévy radiátory v bytě. K tomu psi využívají ochlazování tlamou, kdy silně prokrvená ústní dutina produkuje velké množství slin a jejich prostřednictvím se odpařuje přebytečné teplo. A ano, nakonec i potní žlázy na tlapkách jedou na plné obrátky.

Kdy vyrazit ke zvěrolékaři

Pokud zaznamenáte některý z varovných signálů, na nic nečekejte a jeďte.

  • Pes má problém s koordinací těla a orientací v prostoru. Působí jako opilý, případně vůbec není schopen pohybu.
  • Je dušný, naprázdno kašle, zrychleně dýchá v ne zcela pravidelném rytmu a nemůže popadnout dech.
  • Zvrací nebo má průjem.
  • Ztrácí vědomí.

Co dělat, když je pejsek přehřátý? 

Psi: Nehasit!
Na rozdíl od lidí, které po celém povrchu těla ochlazuje pot a pro něž je studená sprcha šokovým, ale příjemným osvěžením, u psů tomu tak NENÍ.  

Šokové polití nebo postříkání psa studenou vodou ochromí a prudce stáhne roztažené cévy blízko povrchu těla a v souběhu s okolnostmi, jako jsou vyšší věk, horší zdravotní kondice nebo třeba dosud skrytá vada na srdci, může mít takové zchlazení i fatální následky. Krev se ze stažených cév vrátí k rozpumpovanému srdci, které nemusí takový nápor zvládnout.

Ani pro samotné svalstvo psa není prudké zchlazení žádoucí, metabolismus odpadních látek a regenerace svalů se prudkým ochlazením naruší, svaly ztuhnou a jsou posléze náchylnější ke křečím nebo zraněním.

Jak ANO?

Už se dostáváme k jádru pudla!

Klíčem ke správnému a bezpečnému zchlazení pejska jsou 3 pilíře:

  1. Tekutiny
  2. Osvěžení vodou zvenčí
  3. Klid

Tekutiny je třeba podávat zvířeti nejenom v okamžiku, kdy zjistíte přehřátí, ale v průběhu celého náročného dne. V takových případech se vám zlatem vyplatí nosit s sebou malou misku na pití, do které můžete pejskovi kdykoliv nalít vodu. Klidně tu samou, jakou pijete vy.

Podávejte psovi tekutiny během zchlazování a nabízejte je též v následné klidové fázi (více níže). V dnešní době je dokonce možné poskytnout pejskovi rehydratační roztok, známý jako iontový nápoj. Zakoupíte jej ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Pokud však nic takového po ruce nemáte, můžete slabý iontový nápoj vyrobit sami: V půllitru vody rozmícháte dvě velké lžíce ovocné šťávy a půl kávové lžičky soli. Pro menší pejsky snižte dávku cukru i soli nejméně na polovinu, odhadem podle velikosti zvířete. Případně zavolejte ošetřujícímu zvěrolékaři svého psa, jaký poměr by konkrétně pro Vaše zvíře doporučil.  

I svlažení vodou je na místě, jen je nutné provést je šetrně. Nepoužívejte úplně ledovou vodu, pokud je to jen trochu možné. Pokud máte k dispozici pouze ledovou, pak celý následující proces maximálně protáhněte, klidně na hodinu.


Začnete zchlazením vodou u tlapek. Ty se potí, takže jim bude úleva příjemná stejně jako člověku. Následně lehce omyjte nohy až po kolena.

Vyhněte se velkým svalovým skupinám, jako jsou hruď, zadní stehna nebo záda. Velkým svalům by náhlé zchlazení vodou neudělalo dobře.

Vodou opláchněte nebo lehce omyjte genitálie, bříško a třísla, velmi šetrně hlavu zvířete a krk. Pokud má zvíře touhu vykoupat se v rybníce, pokuste se maximálně zbrzdit jeho vstup do vody. Naštěstí české rybníky bývají v létě vyhřáté, takže pokud se pomalý nástup vydaří, šok nebude tak velký. Skočit do vody v horských řekách nebo jezerech, to už by byl hazard. I tak bychom úplné ponoření těla pejska raději doporučili až po částečném zchlazení a po delším časovém intervalu.

Klid léčí. Stín, chládek, tekutiny v dosahu. Pejskové (ale typicky i kočky!) v létě vyhledávají chladnou dlažbu ve stínu. Disponujete-li takovou chladnou dlažbou doma, ačkoliv zvíře běžně do domu nesmí, udělejte výjimku. Chladná dlažba bude pro zvíře požitkem. Na druhou stranu, srst by v okamžiku ulehnutí do chladu už měla být suchá. Pokud mokrého pejska uložíte na chladnou dlažbu, může se přehřátí rychle proměnit v nachlazení.

Články k tématu Naučte se zchladit svého pejska bezpečně

  • Kočičí rýma

    Kočičí rýma

    · 6 minut čtení
    Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora