Neuropatická bolest – příznaky a léčba

25. 2. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 10 minut čtení

Bolest je nepříjemný vjem, který nás za normálních okolností upozorňuje na hrozící nebo již probíhající poškození organismu. Prožil ji každý z nás, ať už například po zubním zákroku, při sportovním zranění či obyčejném říznutí. Jinak je tomu u neuropatické bolesti, která vzniká v důsledku postižení nervů. Co neuropatickou bolest způsobuje a jak se jí zbavit?

 Co je to neuropatická bolest?
Neuropatická bolest je popisována jako elektrizující, palčivá nebo jako pocit šoku.

Co je to neuropatická bolest?

Neuropatická bolest je specifický typ bolesti postihující 7–10 % evropské populace. Na rozdíl od běžné bolesti neuropatická bolest nezačíná na nociceptorech. Poškozena jsou buď nervová vlákna, která bolestivé vjemy přenáší, nebo centrální nervový systém (tedy mícha nebo mozek). Poškození nervů se označuje jako neuropatie. Poškozené nervy vysílají signály o bolesti, která však ve skutečnosti nemá opodstatněný důvod. Souběžně dochází při neuropatii ke zvýšenému uvolňování látek (neurotransmiterů) signalizujících bolest a je zhoršena schopnost nervů tyto signály regulovat.  Jak je zřejmé, neuropatická bolest postrádá svou ochrannou funkci, bývá dlouhodobá a pro tělo představuje zátěž. Na rozdíl od běžné bolesti se obtížněji léčí.

Jaké jsou projevy neuropatické bolesti?

Vnímání bolesti bývá subjektivní, žádné dva případy neuropatické bolesti nejsou zcela totožné. Může být trvalá nebo odeznívat a znovu se objevovat. Běžně se objevuje:

  • bolest, která vystřeluje, elektrizuje nebo bodá
  • zvýšená kožní citlivost svědění, štípání, pálení, nebo naopak mrazivost
  • nebo naopak kožní necitlivost
  • mravenčení nebo pocit špendlíků, jehel v končetinách
  • svalové záškuby, svalová slabost

Podle místa, kde se poškození nervových struktur nachází, se rozlišují periferní neuropatie (poškozena jsou nervová vlákna, a to nejčastěji v končetinách) a centrální neuropatie (poškozena je mícha nebo struktury přímo v mozku).

Bolest může být spontánní (tj. bez zjevného spouštěče) nebo je vyvolaná podněty, které u zdravých osob bolestivé nejsou (např. tření o oblečení, česání vlasů, pobyt v nízkých teplotách). Ke zhoršení neuropatické bolesti typicky dochází v noci, v klidu nebo při únavě. Chronická neuropatická bolest bývá spojena s poruchami spánku, nervozitou, úzkostí a celkově sníženou kvalitou života. Chronickou neuropatickou bolest provází nezřídka i deprese.

Komentář odborníka:

Jak pacient pozná neuropatickou bolest?

prim. MUDr. Štěpán Bejvančický
prim. MUDr. Štěpán Bejvančický

ARO FN Plzeň

Typický popis neuropatické bolesti je: pálení, píchání, mravenčení, trnutí, elektrizující bolest, taková bolest trvá i po užití běžných, často volně prodejných, analgetik s účinnou látkou paracetamol, ibuprofen a další. A právě typický charakter bolesti s nemožností ji ovlivnit běžnými analgetiky by měly pacienta přivést k lékaři. Je nezbytné co nejdříve nalézt a léčit příčinu neuropatické bolesti, avšak obvykle není možné napravit již poškozené nervy. Cílem našeho snažení je tedy zvládnout bolest, a to obvykle náležitou medikací.

V naší ambulanci pro léčbu bolesti se setkáváme nejčastěji s těmito diagnózami vyvolávajícími neuropatickou bolest: pásový opar s následně vzniklým poškozením nervů na základě prodělané infekce virem varicelly, ischias (akutní lumboischiadický syndrom), diabetická neuropatie, bolesti zad s neuropatickou komponentou, neuralgie trigeminu (trojklanného nervu) - pooperační poškození nervu, neuropatie po chemoterapii a jiné.

V současné době již dokážeme neuropatickou bolest účinně a bezpečně léčit, a proto pokud se obáváte, že vy nebo vaši blízcí zažívají příznaky neuropatické bolesti, co nejrychleji vyhledejte pomoc a radu u svého lékaře nebo přímo v ambulanci bolesti.

Příčiny neuropatické bolesti

Jak může dojít k poškození nervových buněk nebo k nežádoucím změnám v hladinách látek přenášejících signály mezi nervovými buňkami?

K častým příčinám neuropatické bolesti patří:

  • alkoholismus
  • amputace (v této souvislosti mluvíme o tzv. fantomové bolesti)
  • cévní mozková příhoda (mrtvice)
  • diabetes (diabetická neuropatie postihuje asi třetinu diabetiků)
  • dlouhodobá bolest (neléčená akutní bolest může vyústit v chronickou bolest, která obsahuje i neuropatickou složku)
  • dlouhodobý útlak (syndrom karpálního tunelu, vyhřeznutí ploténky aj.)
  • nádorové nemoci (a také onkologická léčba chemoterapie a radioterapie)
  • nedostatek vitaminů skupiny B
  • některé infekce (HIV, lymeská borelióza, pásový opar aj.)
  • Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza
  • poruchy trojklaného nervu, poruchy štítné žlázy
  • úrazy, otrava
 Neuropatická bolest dolních končetin
Neuropatická bolest dolních končetin postihuje často pacienty s diabetem.

Neuropatická bolest dolních končetin

Při neuropatii dolních končetin bývají zpravidla poškozeny periferní nervy. Dotyčná osoba během pohybu často pociťuje ostrou, vystřelující nebo palčivou bolest, mravenčení nebo špatně rozeznává teplo a chlad. Běžné je také snížení citlivosti končetin (např. osoba s neuropatií si nemusí dlouho všimnout kamínku v botě). Pokud jsou narušeny i svalové nervy, může dojít k omezení hybnosti, ztrátě svalové hmoty a potížím s rovnováhou. V závažném případě je pacient odkázán na invalidní vozík. Mezi pacienty s neuropatií dolních končetin patří především diabetici, kteří nemají nemoc pod kontrolou a potýkají se s dlouhodobě zvýšenou hladinu glukózy v krvi. Kromě nadměrného množství krevního cukru může nervy poškodit také vysoká konzumace alkoholu nebo nedostatek vitaminů a minerálů.

Léčba neuropatické bolesti

Pro účinnou léčbu je důležité určení typu bolesti. Lékařům k jejímu rozpoznání pomáhá anamnéza pacienta, krevní rozbor a bezbolestná vyšetřovací metoda elektromyelografie (EMG), která zkoumá přenos nervových signálů. Pokud je to možné, léčba se zaměří na odstranění příčiny neuropatické bolesti např. na úpravu hladiny cukru v krvi. V mnoha případech odstranění příčiny není možné a přistupuje se pouze k symptomatické léčbě, tedy k potlačení bolesti.

Běžná léky proti bolesti zpravidla nebývají dostatečně účinné, proto lékaři využívají:

  • antikonvulziva (antiepileptika)
  • antidepresiva
  • myorelaxancia
  • léčebné konopí
  • silná opioidní analgetika (obvykle krátkodobě, k potlačení silných bolestí, které nelze efektivně potlačit jinou léčbou)

Řada těchto léků je primárně určena k léčbě jiných onemocnění, avšak mechanismus účinku se využívá i při léčbě neuropatické bolesti. Právě léky ze skupiny antikonvulziv (určených původně k léčbě epilepsie), jako jsou pregabalin nebo gabapentin, jsou léky 1. volby u celé řady neuropatických bolestí, včetně diabetických neuropatií nebo postherpetických komplikací. Pregabalin se používá pro léčbu periferní a centrální neuropatické bolesti a gabapentin k léčbě periferní neuropatické bolesti u dospělých. Působením na neurotransmitery mohou ovlivnit bolest některé léky ze skupiny antidepresiv. Amitriptylin je určen k léčbě deprese i neuropatické bolesti. Duloxetin je antidepresivum používané u bolestivých postižení periferních nervů diabetem. Venlafaxin je další látkou z této skupiny, pomáhá u depresí a úzkostných poruch. Ve studiích byl pozorován pozitivní účinek venlafaxinu také u diabetické neuropatie.

V závažných případech je možná implantace zařízení, které kontroluje bolest elektrickou stimulací, nebo chirurgický zákrok (zvláště v případě, kdy se jedná o mechanický útlak nervů).

Neuropatie představuje pro tělo zátěž

Dlouhotrvající bolest znamená pro každého stres a nezřídka způsobuje vyčerpání organismu. V těchto situacích je důležité myslet na vyvážené, pestré stravování, které zajistí tělu dostatečný příjem důležitých látek.

  • Do jídelníčku by měl být zařazen dostatek omega-3 mastných kyselin. DHA je esenciální omega-3 mastná kyselina přispívající k udržení normální činnosti mozku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně. Bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin je rybí olej nebo lněná semínka.

  • Příznivý vliv na nervovou soustavu mají také vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B12) a vitamin C. Dostatek vitaminů a minerálů je v čerstvém ovoci a zelenině, ale také v ořeších, celozrnných obilovinách a luštěninách.

  •  K normální funkci nervové soustavy a k podpoře psychické činnosti přispívá hořčík. Dobrými zdroji hořčíku jsou ořechy, semínka, banán, avokádo nebo listová zelenina.

     Doporučit lze i aromaterapii, masáže a relaxační techniky.

Související kategorie produktů:

Existuje prevence neuropatické bolesti?

Přestože není univerzální doporučení pro prevenci neuropatické bolesti, některé druhy neuropatií jsou spojeny s nezdravým životním stylem.

  • Zaměřte se proto na pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů.
  • Důsledně dodržujte léčbu přítomných nemocí.
  • Vyhněte se nadměrné konzumace alkoholu.
  • Nekuřte.
  • Pravidelně se hýbejte.

Neuropatická bolest obtěžuje a vysiluje jedince nezřídka výrazným způsobem a po delší dobu. Tak jako každá déletrvající bolest patří i léčba neuropatické bolesti vždy do rukou lékaře, který ve spolupráci s pacientem nastaví vhodnou léčbu tišící bolest, a pokud je to možné, upraví léčbu tak, aby zasáhla také příčinu rozvoje potíží. Poškození nervů a nerovnováhu v hladinách signálních látek v mozku je v dnešní době možné upravit prostřednictvím mnoha léků i dalších nefarmakologických metod. Velmi důležité je při léčbě myslet na pestré stravování a na dodržování dalších zásad zdravého životního stylu. Čím dříve se začne s léčbou neuropatické bolesti, tím vyšší je naděje na trvalý úspěch.

Články k tématu Neuropatická bolest – příznaky a léčba

  • Bolest hlavy – příčiny a léčba

    Bolest hlavy – příčiny a léčba

    · 7 minut čtení
    Jen těžko bychom hledali člověka, kterého nikdy nebolela hlava. Bolest hlavy je jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů, s nímž se čas od času musíme vypořádat.
  • Menstruační bolesti - co pomáhá?

    Menstruační bolesti - co pomáhá?

    · 7 minut čtení
    Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
  • Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    Bolest krku u dětí - příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Bolest v krku doprovázená otokem, zčervenáním nebo bílými potahy v oblasti krčních mandlích se označuje jako angína (tonzilida).
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora