Průjem v těhotenství

26. 6. 2022 · Mgr. Radka Grec · 5 minut čtení

Průjem sice není běžný příznak těhotenství, přesto se s ním můžeme setkat častěji. Někdy se může objevit řídká stolice či průjem na začátku těhotenství jako doprovodný příznak těhotenské nevolnosti. Na jeho konci se naopak nezřídka objevuje jako signál blížícího se porodu. Jak průjem v těhotenství řešit a jak mu nejlépe předcházet, vám poradíme v našem článku.


Průjem v těhotenství
Nejčastější příčinou průjmu v těhotenství bývají infekce, většinou virového původu.

Průjem v těhotenství kdy ho čekat a může ohrozit miminko?

Žaludeční a zažívací potíže jsou v těhotenství běžné. V souvislosti s graviditou se hodně mluví o ranních nevolnostech a zácpě, méně často o průjmu. Průjem se projevuje se častějším vyprazdňováním většího množství řídké stolice. Nejčastěji vzniká jako následek virové infekce (tzv. střevní chřipka). Vyvolávají jej také některé potraviny, jejich nesnášenlivost (lepek, laktóza), kombinace či nadměrné množství, nebo také stres. Může být i příznakem jiného onemocnění či nežádoucím účinkem při užívání některých léků.

Kvůli náhlým hormonálním změnám a s nimi spojených nevolností, kdy je žaludek citlivější, se může řídká stolice či průjem objevit už na začátku těhotenství. Dlouhodobý průjem v těhotenství může být nežádoucím účinkem užívání některých minerálů, jako je hořčík či železo. Pokud se objeví průjem v závěru těhotenství, může se jednat o signál blížícího se porodu, jímž se tělo začíná čistit a připravovat na váš velký den.

Vodnatý průjem v těhotenství, či současné zvracení, představují díky zvýšeným ztrátám tekutin a minerálů riziko pro Vás i pro miminko. Proto pokud průjem provází horečka, hubnutí, malátnost, či trvá déle než 3 dny, obraťte se na lékaře.


Příznaky průjmu v těhotenství

Průjem poznáte v okamžiku, když máte stolici častěji a volnější v konzistenci, než byste měla normálně. Mezi nejčastější příznaky průjmu patří:

  • 3 a více řídkých stolic za den
  • Křeče v břiše
  • Nevolnost, zvracení
  • Zvýšená teplota
  • Zimnice, pocení, třes

Co na průjem v těhotenství

Hlavním léčebným opatřením při průjmu je dostatečný příjem tekutin. Pijte po troškách, ale o to častěji. Vhodné jsou různé čaje, minerální vody bez bublinek či iontové nápoje. K rychlému zavodnění a současnému doplnění ztracených solí slouží díky vyváženému poměru minerálů rehydratační roztoky.

Bezpečnou a účinnou cestou, jak zastavit průjem v těhotenství, je použití aktivního uhlí. Tento přípravek má schopnost na sebe vázat různé toxiny a pomáhají chránit sliznici trávicího traktu. Váže na sebe i jiné látky přítomné v trávicím ústrojí, proto je třeba je podávat s odstupem minimálně 2 hodin od dalších léků či vitaminů. Trávicímu ústrojí je vhodné dodat i probiotika, tj. speciální kmeny probiotických bakterií, které pomáhají obnovit přirozené složení střevní mikroflóry. Ta je nezbytná pro správné trávení i přirozenou obranyschopnost.


Režimová a preventivní opatření

I když nemáte chuť na jídlo, nezapomínejte pravidelně jíst. Ideální jsou lehce stravitelné pokrmy, jako je dušená rýže, dušená mrkev, suchary či piškoty. Trávení je po střevní chřipce rozhozené ještě několik dní, proto se i v dalších dnech vyhněte těžkým, tučným a smaženým jídlům. Užívejte také vaše běžné multivitaminy pro těhotné, které vám pomohou doplnit základní vitaminy. A pokud Vás chytají křeče do nohou, nezapomínejte doplňovat i minerály, především hořčík.

Abyste průjmu předcházela, dodržujte obzvlášť pečlivě hygienické návyky. Důkladně si umývejte ruce, dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu jídla, opatrně s pokrmy s majonézou, vejci, či plísňovými sýry a nepouštějte se ani do experimentů s novými či exotickými potravinami. Raději volte lehká a snadno stravitelná jídla. A v případě pobytu v zahraničí pijte pouze balenou vodu a pozor na led v nápojích.

Průjem a zvracení v těhotenství se bohužel nelze vždy vyhnout, nezapomínejte proto na dostatečný pitný režim a léčbu hned při prvních příznacích, ať vše překonáte co nejdříve.



Články k tématu Průjem v těhotenství

  • Toxoplazmóza - projevy a léčba

    Toxoplazmóza - projevy a léčba

    · 8 minut čtení
    Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete získat konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo dotykem kočičích výkalů. U většiny nemocných proběhne nepozorovaně a bez příznaků, závažné následky však může mít především pro těhotné ženy, u nichž může dojít k poškození plodu.
  • Inkontinence v těhotenství

    Inkontinence v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Inkontinence moči je nepříjemný stav, při němž dochází k nekontrolovatelnému úniku moči. Přestože se o inkontinenci moc nemluví, týká se až 20 % populace a až 50 % těhotných žen! Co při úniku moči v těhotenství dělat a jak po porodu dostat pánevní dno zpět do formy?
  • Únava v těhotenství

    Únava v těhotenství

    · 8 minut čtení
    Jste těhotná a máte pocit, že byste mohla celé dny prospat? Těhotenství je pro ženský organismu velkou zátěží, takže zvýšená únavnost je běžným příznakem, který jej provází. Jak únavu během těhotenství zvládnout a je možné proti ní něco udělat?
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou ráda pracovala, jsem věděla již na základní škole a nikdy jsem této volby nelitovala. Jasně, že to není vždy snadné, některé dny jsou opravdu náročné. Přesto vidím v práci v lékárně smysl, my lékárníci jsme takoví snadno dostupní zdravotní rádci. A protože ne vždy můžete mít nějakého lékárníka po ruce, jsem moc ráda, že můžu tvořit texty do naší on-line poradny. Jsem maminkou dvou malých sportovců, a i já ve svém volném čase ráda sportuji. Proto jsou mi nejbližší témata dětských nemocí, úrazů, pohybové medicíny a jako ženě i péče o pleť a dermokosmetika.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Radka Grec
Mgr. Radka Grec
Od malička mi lékárna voněla. Často jsem do ní chodila pro letáčky, za kapesné jsem si kupovala hroznové cukry a vitaminy, později i kosmetiku. To, že bych v lékárně jednou...
Číst více od autora