Rizikové těhotenství – základní informace

4. 1. 2023 · PharmDr. Radka Procházková · 7 minut čtení

Pokud žena otěhotní, ve většině případů se jedná o radostnou zprávu. Někdy se však stane, že se i přes veškerou péči lékařů objeví komplikace a nastávající maminka má průběh gravidity rizikový. Kdy je těhotenství označeno za rizikové a jaká pravidla v tomto případě pro nastávající maminky platí, se dozvíte v našem článku.

Co je to rizikové těhotenství?

Jako rizikové těhotenství se označuje takové těhotenství, jehož fyziologický průběh je nějakým způsobem ohrožen. Pro budoucí maminku i její děťátko existuje riziko, že mohou nastat komplikace.

Co znamená rizikové těhotenství?
Rizikové těhotenství znamená, že těhotná žena nebo nenarozené dítě jsou do určité míry ohrožení.

Rizikové těhotenství vyžaduje speciální režim

Aby nedošlo ke zbytečným problémům, je třeba dodržovat speciální režim, který doporučí ošetřující lékař. Tato doporučení jsou individuální a jejich charakter se odvíjí od závažnosti zdravotního stavu budoucí maminky a od pokročilosti těhotenství.

Většinou probíhá péče ambulantně, někdy je nutná hospitalizace. Mezi důvody k hospitalizaci patří např. preeklampsie, nitroděložní tíseň plodu apod.

Související kategorie produktů:

Důvody rizikového těhotenství

Důvodem, který vede k zařazení do rizikové skupiny, může být onemocnění ženy před otěhotněním nebo onemocnění, která se objeví až v souvislosti s těhotenstvím.

Do skupiny onemocnění, kterými žena trpěla již před otěhotněním a která jsou důvodem k rizikovému těhotenství, patří například vrozené vady dělohy (riziko potratu či předčasný porod), vrozené poruchy krevní srážlivosti či chronická onemocnění jako astma, cukrovka, srdeční onemocnění, neurologická onemocnění (např. roztroušená skleróza), vysoký krevní tlak či obezita.

Během těhotenství se mohou vyskytnout onemocnění jako těhotenská cukrovka, preeklampsie, krvácení v graviditě, hrozící potrat či předčasný porod díky předčasně vzniklé děložní aktivitě či nedostatečná funkce placenty vedoucí k hypotrofii plodu. Z pohledu plodu hrozí především vrozené vývojové vady.

Dalším důvodem pro rizikové těhotenství může být vícečetné těhotenství nebo nevýhodná poloha plodu.

Na rizikové těhotenství nastupují i matky, které jsou naprosto zdravé, ale jejich zaměstnání je v období těhotenství nevhodné a ohrožuje jeho normální průběh. Jedná se o práci s chemikáliemi, práci v infekčním prostředí nebo práci vyžadující zvedání těžkých předmětů atd.

Jak požádat o rizikové těhotenství?

Množství rizikových těhotenství stále roste. Tato čísla jsou podmíněna především nárůstem těhotných žen starších 35 let, což zvyšuje zdravotní rizika, a také nárůstem počtu žen těhotných po umělém oplodnění. V tomto případě riziko vyplývá hlavně z vícečetných těhotenství.

Pro těhotnou ženu nevzniká automatický nárok na neschopenku. Podle závažnosti rizika, zdravotního stavu a náročnosti práce může lékař rozhodnout o rizikovém těhotenství a shledat těhotnou ženu za pracovně neschopnou.

Rizikové těhotenství a neschopenka

Jestliže je žena zaměstnaná nebo si jako OSVČ platí nemocenské pojištění, má nárok na standardní nemocenské dávky. Při rizikovém těhotenství jsou stejné jako při jiné pracovní neschopnosti.

Prvních 14 dní je nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele, tedy na 60 % z redukované hodinové mzdy, která se vypočítává na základě průměru za poslední 3 měsíce za poslední kalendářní čtvrtletí. Od 15. dne pracovní neschopnosti vzniká nárok na nemocenské dávky, které vyplácí ČSSZ (výše je 60% z hrubé mzdy - z redukovaného vyměřovacího základu). Od 31. dne se nemocenské dávky zvyšují na 66 % a od 61. dne na 72%. Nemocenská se platí za všechny kalendářní dny.

Pakliže je žena před porodem v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství, tato skutečnost nemá vliv na výši mateřské (peněžitá pomoc v mateřství=PPM).

Rizikové těhotenství a vycházky
Vycházky v průběhu rizikového těhotenství nařizuje lékař v časovém rozmezí od 7 do 19 hodin, nejdéle však na dobu 6 hodin denně.

Rizikové těhotenství a vycházky

Protože je rizikové těhotenství řazeno mezi běžnou pracovní neschopnost, platí zde i všechna omezení spojována s neschopenkou. Proto není možné uplatňovat neomezené vycházky. Lékař rozepisuje standardní vycházky v době od 7:00 do 19:00 hodin, maximálně na 6 hodin denně, které mohou být v průběhu dne rozděleny, např. 3 hodiny dopoledne a 3 hodiny odpoledne. Mimo stanovené hodiny by se těhotná měla zdržovat doma, neboť může přijít kontrola. Prvních 14 dní kontroluje dodržování pravidel pracovní neschopnosti zaměstnavatel, poté ČSSZ.

Rizikové těhotenství v nezaměstnanosti

Pokud je žena v rizikovém těhotenství vedena na Úřadu práce, nemá nárok na placenou neschopenku (nemocenské dávky). Nárok by byl jen v případě, že by neschopenka byla započata do 7 dní od skončení zaměstnání. Ale jako každé matce dítěte vzniká nárok na rodičovský příspěvek.

Rizikové těhotenství plat

Jaké v tomto období budou příjmy, pokud na ně má žena nárok? Náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele prvních 14 dní neschopnosti se počítá z průměrného hrubého hodinového výdělku za předchozí 3 měsíce. Nemocenská od 15. dne neschopenky vychází z vyměřovacího základu, tj. z hrubé mzdy/platu, zpravidla za posledních 12 měsíců. Bohužel ale neplatí, že čím vyšší hrubá mzda, tím vyšší nemocenská. Při výpočtu nemocenských dávek se uplatňují tzv. redukční hranice. To znamená, že od určité výše hrubé mzdy se nemocenská dále nezvyšuje. Doba strávená v rizikovém těhotenství se při výpočtu výše mateřské (PPM) nijak neprojeví.

Zdraví miminka je nejdůležitější

Psychická pohoda a dobré mentální rozpoložení mají u těhotných žen velmi důležitou roli. Základem je pozitivní myšlení. Ať už žena stráví těhotenství v práci či v pracovní neschopnosti, je důležité si uvědomit prioritu, a tou je nenarozené děťátko. Miminko by se mělo vyvíjet v klidu a pokud je to potřebné, tak i pod zvýšeným dohledem lékařů.



Články k tématu Rizikové těhotenství – základní informace

  • Nadýmání v těhotenství

    Nadýmání v těhotenství

    · 6 minut čtení
    Jste těhotná a trpíte nadýmáním a nepříjemnými pocity, jako jsou křeče či plynatost? Proč je tento problém v těhotenství tak častý? V našem článku zjistíte, co v těhotenství pomůže, kterým potravinám se vyhnout a další tipy, které mohou nadýmání eliminovat.
  • Infekce močových cest v těhotenství

    Infekce močových cest v těhotenství

    · 4 minuty čtení
    Těhotenství způsobuje četné změny v těle ženy, které zvyšují pravděpodobnost infekcí močových cest. Ty jsou dokonce nejčastější bakteriální infekcí během těhotenství. Jak zánět močových cest rozpoznat a proč je důležité včasné zahájení léčby, vám prozradíme v našem článku.
  • Preeklampsie - příznaky a léčba

    Preeklampsie - příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Slyšeli jste o preeklampsii? Tento závažný stav komplikuje přibližně 5 % těhotenství. Nejčastěji se objevuje ve třetím trimestru těhotenství a představuje nebezpečí pro ženu i nenarozené dítě. Jak preeklampsie vzniká, jak se projevuje a jaké jsou možnosti léčby?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora