Co je to ostropestřec mariánský?
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae), jednoduše jej lze popsat jako mohutný bodlák s fialovými květy. Pochází původně z oblastí Středomoří (rovněž i Malé a Přední Asie), ale můžete jej vidět i u nás – spíše jako dekorativní rostlinu na zahrádkách než ve volné přírodě.
Co je to silymarin?
Silymarin, aktivní složka extrahovaná z ostropestřece, je komplexem několika látek (silydianin, silybinin, silykristin), které jsou řazeny mezi flavolignany. Silymarin přispívá k ochraně buněk a tkání před oxidačním stresem a před působením volných radikálů. Kromě vlastní antioxidační aktivity může silymarin zvyšovat hladiny dalších antioxidačních látek.
Základní formou, v níž si můžete ostropestřec dopřát, je čaj. Je důležité, aby byly plody pro přípravu čaje roztlučené, aby se s nich mohly vylouhovat důležité látky. Ostropestřecový čaj se nemá užívat v těhotenství a při silně zvýšeném tlaku.
Další formou je ostropestřecový olej. Dávkování oleje získaného z ostropestřecových plodů je 1–2 lžičky denně. Olej lze nahradit tím, že 2 x denně rozkousáte asi 1 čajovou lžičku plodů a spolknete. Kromě čaje a oleje lze ostropestřec užívat v kapslích, bylinných kapkách či šumivých tabletách jako doplněk stravy. Ostropestřec má své místo i v homeopatii, připravuje se z něj tinktura.
Ostropestřec a jeho využití
Ostropestřec je specialista na péči o játra a detoxikaci organismu. Je považován za silný antioxidant. Přispívá k normálnímu trávení a podporuje správnou činnost jater, pomáhá pročišťovat organismus, přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a k normální činnosti srdce. Podporuje také přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu.