Jak s diabetem zvládnout sváteční hostiny a setkání?

1. 12. 2023 · 8 minut čtení

Sváteční setkání jsou chvíle věnované rodině, přátelům, odpočinku – a často také spoustě jídla. Různorodá a mnohdy nezdravá pokušení na nás číhají všude. Ne každý si však hříšné kombinace jídel a nápojů může dovolit. Zkouškou pevné vůle jsou sváteční hostiny zejména pro diabetiky. Jak si při vysoké krevní hladině cukru neublížit, ale zároveň si pochutnat a svátky si užít?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Jak s diabetem zvládnout sváteční hostiny a setkání?

Diabetes a dieta při hostině

Diabetická dieta je do značné míry založena na běžných zásadách zdravého stravování. Prospěšný je jídelníček obsahující ryby a bílé libové maso, čerstvou zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny, polotučné nebo nízkotučné mléčné výrobky, ovoce a v rámci pitného režimu neslazené nápoje. Tolik k obecné poučce, kterou zná nazpaměť snad každý diabetik. Jak ale dodržet doporučený jídelníček, když si všichni kolem nás plnými doušky užívají úžasných dobrot? 

Související kategorie produktů:

Svátky – doporučení při cukrovce

O svátcích jsou diabetici vystaveni ještě větším nástrahám než obvykle. Bohatě prostřená sváteční tabule málokoho nechá chladným. Tučná jídla, slané občerstvení, sladkosti a alkohol, to vše narušuje základní doporučení při cukrovce. Co s tím?

 

Mějte jasný plán.
Vyzrajte nad bohatým stolem.
Dopřejte si zdravé dobroty.
Buďte aktivní.
Opatrně s alkoholem.
Náš tip
Změřte si glykémii před pohybovou aktivitou a krátce po ní. Uvidíte, jak i 30 minut chůze dokáže upravit hladinu cukru v krvi.

Tipy pro Vánoce bez výčitek

  • Smaženého kapra lze nahradit jeho pečenou variantou.  
  • Do bramborového salátu přidejte místo majonézy bílý jogurt a použijte více zeleniny.
  • K pečení používejte rostlinné tuky.
  • Pšeničnou mouku alespoň zčásti nahraďte celozrnnou moukou.
  • Marmeládu vybírejte bez přidaného cukru.
  • Na polevu použijte kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa.
  • Zařaďte do svých receptů i ořechy nebo semínka.
  • Jednoduché cukry nahraďte sladidly, jako je stévie, erythritol nebo čekankový sirup.

     

Bílý jogurt s s lesním ovocem jako vhodný dezert při těhotenské cukrovce.
Jako dezert při těhotenské cukrovce zvolte variantu s nižším obsahem sacharidů.

Těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka postihuje přibližně každou šestou těhotnou ženu. Rozvíjí se zpravidla v druhém nebo třetím trimestru a po porodu mizí. Pokud není těhotenská cukrovka udržována pod kontrolou, významně může zvýšit riziko budoucího rozvoje diabetu 2. typu. Ačkoli bývá cukrovka v těhotenství dobře zvládnutelná, a to v řadě případů i bez léků, není to úplně „zadarmo“. Klíčem k úspěchu je dodržování dietního režimu i přiměřená míra pohybu. A to přirozeně i o svátcích. Diabetická dieta je tím nejvhodnějším, co může těhotná žena s cukrovkou pro sebe a svoje budoucí miminko udělat. Máme pro vás pár doporučení, jak na to.

  • Omezte sladkosti a jednoduché cukry (cukr, med, sirupy, džusy, kompoty atd. S údaji o množství cukrů v jednotlivých potravinách vám pomohou kalorické tabulky.
  • Jezte pravidelně. A dejte si pozor zejména na oblíbené „uzobávání“.
  • Upřednostňujte kvalitní čerstvé potraviny, omezte příjem druhotně zpracovaných potravin.
  • Vyberte si dietní nealkoholické nápoje, např. vodu s trochou máty či limetky nebo limonády bez cukru.
  • Zařaďte do svého programu i pohyb. Bohatě postačí i delší procházka.

Pokud se chcete dozvědět více o diabetické dietě v období těhotenství a na jaké potraviny je třeba dávat si pozor, pak si nenechte ujít náš článek Těhotenská cukrovka – jaká je správná diabetická dieta?

Odpočinek a dostatečný spánek je při diabetu velmi důležitý.
Při cukrovce dbejte na odpočinek a dostatek spánku. Regenerovaný organismus daleko méně tíhne k přejídání a vyšší potřebě tučných a sladkých jídel.

Souhrn zásad diabetické životosprávy

Není žádným objevem, že dodržovat zásady zdravé životosprávy je během sváteční nálady těžší než jindy v roce. Pokud však budete mít na paměti klíčové zásady, může se vám to do značné míry podařit.

 

1. Jezte pravidelně.
2. Nespěchejte s jídlem.
3. Mějte barevný talíř.
4. Preferujte dietnější úpravu jídel.
5. Dodržujte pitný režim.
6. Dopřejte si pohyb.
7. Odpočívejte.

 

Asi každý z vás někdy o svátcích zahřeší a dopřeje si více, než by si asi přál. To se může stát, není na místě se tím zpětně nadmíru trápit. Až vám jídlo trochu slehne, raději místo výčitek vyrazte na procházku a hned se budete cítit lépe. Důležité však je, abyste si uvědomovali zásady rozumného stravování při cukrovce a abyste nevybočovali ze svých každodenních zvyklostí příliš často. Skutečným vítězem se stanete, pokud dospějete k vnitřnímu přesvědčení, že svátky nejsou o jídle, alkoholu nebo třeba o dárcích. Sváteční návštěvy jsou přece o spojení lidí, na kterých nám záleží nejvíce.

 


Články k tématu Jak s diabetem zvládnout sváteční hostiny a setkání?

  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Diabetes – péče o pokožku a nohy

    Diabetes – péče o pokožku a nohy

    · 6 minut čtení
    Cukrovka a s ní spojená nadměrná hladina glukózy v krvi postihuje vedle cév i řadu dalších orgánů, mimo jiné kůži. Proč právě kůže vyžaduje při diabetu zvláštní pozornost a pravidelnou péči, co znamená syndrom diabetické nohy a jaké další komplikace může diabetes pro pokožku znamenat?
  • Užitečné technologie pro diabetika

    Užitečné technologie pro diabetika

    · 8 minut čtení
    Technologie jdou dopředu obrovsky rychlým tempem a prostředí medicíny není výjimkou. V případě diabetu umožňují komfortnější soužití s tímto onemocněním a zároveň dokážou zabezpečit stabilnější kompenzaci diabetu. Jaké technologické vychytávky pro monitoraci a léčbu cukrovky doporučuje diabetik, moderátor a digitální tvůrce Jan Hrušovský, se dozvíte v našem novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora