Myom – příčina, diagnostika a léčba

8. 1. 2024 · 6 minut čtení

Myomy jsou nezhoubné útvary, které se mohou vyskytnout v děložní stěně. Objevují se zejména u žen v reprodukčním věku. Přítomnost myomu nemusí způsobit žádné potíže, nezřídka se však mohou objevit bolesti, silné menstruační krvácení nebo jiné komplikace. Jaké další příznaky mohou s výskytem myomu souviset, jak se odhalí i jaké jsou možnosti léčby, vám vysvětlíme v našem článku.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Myom – příčina, diagnostika a léčba

Co je to myom?

Myom (neboli děložní fibroid, děložní myomatóza) je abnormální útvar, který vyrůstá z hladké svaloviny děložní stěny. Tento tuhý svalový uzlík se může v děloze vyskytovat osamoceně nebo ve shlucích. Jde o nezhoubný neboli benigní nádor. Možnost maligního zvratu je u myomu minimální.

Jaký je rozdíl mezi myomem a cystou?

Cysty na vaječníku patří k dalším poměrně běžným nezhoubným útvarům, které se vyskytují v ženském reprodukčním systému. Jejich příznaky jsou značné míry podobné projevům myomů. Zatímco myomy jsou tvořeny zmnoženými buňkami hladké svaloviny a nalezneme je v děloze, cysty jsou váčky naplněné tekutinou a vyskytují se na vaječnících.

Vodítkem k jejich rozlišení může být skutečnost, že silné menstruační krvácení je typičtější pro myomy, naproti tomu jednostranná bolest podbřišku je pravděpodobnější při výskytu ovariálních cyst. Jedná se však o orientační rozlišení, přesnou diagnózu vždy stanoví gynekolog po ultrazvukovém vyšetření.

Myom nebo cysta?
Vodítkem k jejich rozlišení může být skutečnost, že silné menstruační krvácení je typičtější pro myomy, naproti tomu jednostranná bolest podbřišku je pravděpodobnější při výskytu ovariálních cyst. Jedná se však o orientační rozlišení, přesnou diagnózu vždy stanoví gynekolog po ultrazvukovém vyšetření.

Příčiny vzniku myomu

Přestože jsou myomy běžné, přesné příčiny vzniku známy nejsou. Předpokládá se, že na vině je zejména působení ženských pohlavních hormonů – estrogeny a progesteron vytvářené ve vaječnících se podílí na regeneraci a růstu děložní sliznice během každého menstruačního cyklu a mimoděk stimulují i růst myomů. Na rozvoji myomů má významný podíl dědičná predispozice (výskyt myomu u matky, sestry nebo babičky). K dalším rizikovým faktorům patří:

  • vyšší střední věk
  • začátek menstruace v nízkém věku
  • etnická příslušnost (více jsou ohroženy afroamerické ženy)
  • nedostatek vitaminu D
  • nadváha nebo obezita
  • nadměrná konzumace červeného masa
  • nadměrná konzumace alkoholu a kouření

Děložní myomy – typy

Podle umístění rozlišujeme tři hlavní typy myomů:

Intramurální typ
Subserózní typ
Submukózní typ
Myomy v těhotenství mohou způsobit komplikace, jako jsou bolesti břicha, tlak na močový měchýř nebo potíže s porodem.
Myomy mohou nepříznivě ovlivňovat průběh těhotenství.

Příznaky myomů

O přítomnosti myomu nemusí žena vůbec vědět, protože mnohdy tento svalový uzlík nezpůsobuje žádné nebo téměř žádné obtíže. To platí zejména o malých myomech. Během menopauzy nebo po menopauze se tyto výrůstky výrazně zmenšují, dokonce může myom zmizet, to je dáno poklesem hladiny estrogenů a progesteronů.

Větší myomy, jejich shluky nebo jejich nevhodné umístění může vyvolat:

  • silné krvácení během menstruace (nebo mezi menstruacemi) či dlouhé menstruační krvácení
  • křeče v podbřišku nebo tlak/plnost v podbřišku
  • otok nebo zvětšení břicha
  • potíže s močením – časté nucení na močení, obtížné vyprazdňování močového měchýře
  • zácpu, nebo naopak průjem
  • bolest při pohlavním styku
Myom a bolest bederní páteře
Myomy se subserózním umístěním mohou tlačit na jiné orgány nebo na nervová vlákna. Většinou způsobují bolest v oblasti bederní páteře, ale bolest může vystřelovat i do boků nebo dolních končetin.

Některé myomy mohou způsobit komplikace s otěhotněním nebo s udržením těhotenství. I v těchto případech záleží na typu a velikosti myomů. To společně s plány na založení rodiny hraje důležitou roli při volbě vhodné terapie. Ve velmi vzácných případech dochází k prasknutí myomu (vyšší riziko je u stopkatých myomů). To pro ženu představuje vážný zdravotní stav. K příznakům prasklého myomu patří:

  • akutní bolest břicha – ostrá bolest, která je doprovázená otokem
  • zvýšená teplota nebo horečka
  • zvýšená hladina bílých krvinek

Diagnostika myomu

Velice zřídka si žena nahmatá přes břišní stěnu tvrdou objemnou nebolestivou „bouli“. Většinu myomů však gynekologové zjistí během preventivních prohlídek. K základním vyšetřovacím metodám patří vyšetření podbřišku pohmatem. Nejrozšířenějším nástrojem je v diagnostice myomů ultrazvuk (vaginální nebo břišní). Využívá se také endoskopické vyšetření (hysteroskopie), magnetická rezonance nebo biopsie.

Léčba myomu

Rozhodnutí, zda a jak léčit přítomný myom, závisí na umístění myomu, příznacích, dalších přítomných onemocněních, věku ženy a na případném plánování těhotenství. Při mírných potíží nebo v případě bezpříznakového průběhu se často upřednostňuje vyčkávací přístup, a to především z toho důvodu, že myomy nejsou zhoubné a většinou rostou velmi pomalu. Po nástupu menopauzy se navíc v řadě případů samovolně vstřebají.

V případech, kdy je potřeba myom odstranit (silné krvácení, bolest, růst myomu aj.), se přistupuje zpravidla k chirurgickému řešení. Z léčivých látek se používají kombinovaná hormonální antikoncepce, samotný progesteron, selektivní modulátory progesteronových receptorů (SERM) nebo látky připomínající hormon gonadoliberin. Léčiva se často využívají jako „předléčba“ před plánovaným chirurgickým zákrokem. K mírnění obtíží při výskytu myomu se používají také léky tlumící bolest (tzv. nesteroidní antiflogistika), léky mírnící krvácení (kyselina tranexamová) a léky proti chudokrevnosti s obsahem železa.

Operace a rekonvalescence po operaci

Operační výkony, ke kterým se přistupuje při léčbě myomu, lze rozdělit do tří základních skupin:

Zákroky šetřící dělohu (je zachována možnost otěhotnět)
Ischemizující výkony
Radikální výkony odstraňující dělohu (hysterektomie)

Které látky se vyplatí doplňovat při silnější menstruaci?

  • Železo se podílí na normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, na přenosu kyslíku v těle a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Výhodné je užívat železo spolu s vitaminem C, který zvyšuje jeho vstřebávání.
  • Kyselina listová (vitamin B9) rovněž přispívá ke správné krvetvorbě a ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Hořčík (magnesium) působí pozitivně na normální činnost svalů, normální psychickou činnost a pomáhá snížit míru únavy a vyčerpání. Výhodné je vybírat přípravky s vysoce vstřebatelnou chelátovou formu hořčíku.
  • Vitamin E pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.

Myom v těhotenství

Problematika myomů v těhotenství je individuální. Většina žen s menším myomem má normální průběh těhotenství, komplikace mohou nastat v případě větších nebo nevhodně umístěných myomů.

První trimestr
Druhý a třetí trimestr

Myomy jsou běžné gynekologické nálezy, které nacházíme zejména u žen v reprodukčním věku. I když jsou tyto nádory v drtivé většině benigní, jejich přítomnost může vyvolat nepříjemné příznaky nebo zdravotní komplikace, zejména v těhotenství. Díky rozvoji miniinvazivních výkonů bývá jejich chirurgické odstranění snadné a nepředstavuje pro ženu významnější omezení.


Články k tématu Myom – příčina, diagnostika a léčba

  • Reprodukční schopnost žen je oproti mužům dosti ošizena, jelikož k otěhotnění může dojít pouze v určitých momentech. Základem tohoto okamžiku je právě ovulace. Znát své tělo a vědět, kdy ovulace probíhá, je pro ženy, které chtějí miminko, velmi důležité. Dochází při ní k uvolnění zralého vajíčka, a nastává tak největší šance na otěhotnění. Jak ovulaci poznat, jak dlouho trvá i jak fungují ovulační...
  • Měsíc co měsíc ženy na celé planetě řeší, jak se ve dny menstruace o sebe postarat. Poslední dobou stále víc a víc kladou důraz na přirozenou péči. Jaké jsou možnosti?
  • Menstruační bolesti - co pomáhá?

    Menstruační bolesti - co pomáhá?

    · 7 minut čtení
    Menstruační bolesti (dysmenorea) se projevují křečemi v podbřišku, bolestmi hlavy, křížové oblasti i nevolností. Častěji se vyskytují u mladých dívek a žen, které dosud nemají děti. Jak menstruační bolesti vznikají a co pomůže, aby vás omezovaly co nejméně?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora