Odčervení psa a štěňat – jak často je potřeba?

2. 7. 2023 · 5 minut čtení

Parazité mohou vašeho pejska napadnout kdekoli a kdykoli. Nákaza se přenáší při kojení, při hrabání v infikované půdě nebo při očichávání výkalů jiného psa. Nelze jí vždy stoprocentně zabránit, ale pravidelným odčervováním ochráníte svého psího kamaráda před vážnými zdravotními problémy. Jak odčervit psa, kdy s odčervením začít a v jakých intervalech se doporučuje opakovat?

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Odčervení psa a štěňat – jak často je potřeba?

Proč je odčervení psa tak důležité?

Výskyt parazitů ve střevech je u psů zcela normální a přirozený. Nesmí tam však zůstat příliš dlouho a přemnožit se. Parazité ve střevním traktu psa se živí jeho krví a živinami z natrávené potravy. Začervený pes proto může trpět únavou, plynatostí a hlavně zažívacími obtížemi hubnout, stejně tak může mít zvětšené břicho. U některých parazitů, například škrkavek, existuje riziko přenosu na člověka. Zejména u dětí mohou psí parazité způsobit vážné problémy. Zvíře nakažené parazity nemusí nutně vykazovat příznaky, proto je pravidelné odčervování psů tak důležité.

Související kategorie produktů:

Jak probíhá odčervení psa?

Na odčervení psa je nejlepší vyhradit si víkend, který strávíte doma, aby byl váš pes v klidu a vy jste ho mohli sledovat. Odčervení psa je poměrně jednoduchý proces, podobně jako když mu podáváte pamlsek. Odčervovací tabletu lze schovat do oblíbené pochoutky, jako je sýr, arašídové máslo, maso nebo jiný měkký pamlsek. Některé tablety jsou již ochucené tak, aby psovi připomínaly psí pochoutku. Někdy se i tak pes snaží tabletu vyplivnout, mnohdy i několik minut poté, co ji podáte. Dohlédněte proto na to, aby pes tabletu skutečně spolkl.

Stejně jako u jiných perorálních léků může pes výjimečně po podání odčervovací tablety zvracet nebo mít průjem. Pokud pes vyzvrací celou tabletu, je lepší změnit výrobce tablety nebo účinnou látku. Jestliže je tableta částečně natrávená, je dobré odčervení za cca 14 dní zopakovat a znovu vyměnit výrobce/ účinnou látku.

Mají odčervovací přípravky vedlejší účinky?

Odčervovací tableta obvykle účinkuje během několika hodin a odčervení probíhá bez nežádoucích účinků. Vzácně se může objevit apatie, ztráta chuti k jídlu, zvracení nebo průjem. Důvodem průjmu či zvracení po odčervení je, že se tělo psa snaží usmrcené parazity z trávicího traktu vyloučit. Tyto nežádoucí účinky obvykle do 24 hodin vymizí. V případě průjmu po odčervení je dobré nasadit probiotika, která upraví narušenou mikroflóru ve střevech. Pokud i po 24 hodinách pozorujete u psa vedlejší účinky, navštivte pro jistotu svého veterináře.

Jak často odčervit psa?

Odčervení je jednorázové a nechrání vašeho domácího mazlíčka před opakovaným napadením parazity. Odčervovací přípravek projde trávicím traktem, zabije přítomné parazity a je vyloučen z těla. To znamená, že třeba již za týden může být pes parazity znovu infikován. Frekvence odčervování závisí na věku a životním stylu psa. Zvíře, které chodí ven pouze na procházky pod dohledem páníčka, pravděpodobně nebude potřebovat tak časté odčervování jako lovecký pes nebo pes, který žije trvale venku.

V ideálním případě byste měli každé 3 měsíce nechat vyšetřit trus psa a na základě výsledků provést odčervení. Parazitologické vyšetření nemusí 100% parazity zachytit, vzhledem k jejich nepravidelnému vylučování. Pro zvýšení účinnost provádějte rozbor smíšených vzorků z minimálně 3 dní. V praxi někteří majitelé preferují vzhledem k finanční náročnosti vyšetření a ne 100% záchytu preventivní odčervení. V případě, že pes žije v domácnosti s malými dětmi nebo s osobou s oslabeným imunitním systémem, dostává syrové maso nebo rád loví, měl by být odčervován častěji.

Březí feny by měly být odčervovány pouze pod dohledem veterinárního lékaře, a ne během prvních 4 týdnů březosti. Ideální je fenu odčervit před plánovanou březostí. Štěňata se nejčastěji nakazí parazity při krmení mateřským mlékem, proto je velmi důležité odčervovat i kojící feny ve stejnou dobu jako štěňata.

V zahraničí se může váš mazlíček setkat s parazity, kteří se u nás nevyskytují, a potřebují tak speciální přípravky na odčervení (například srdeční červi). Před cestou proto kontaktujte o radu svého veterináře. Pokud se svým psem cestujete, nezapomeňte na to, že některé země vyžadují potvrzení o odčervení (zejména kvůli tasemnicím). Před odjezdem se doporučuje zjistit si potřebné informace.

Pokud si všimnete, že váš pes hubne nebo má časté průjmy, navštivte veterináře, který může jako první krok doporučit odčervení.

Jak často odčervit štěně?

V období po narození je u štěňat pravděpodobnost nákazy parazity vysoká – až 95 %.  Důvodem je, že jejich imunitní systém je ještě nezralý a stále se vyvíjí. Závažné začervení může u štěňat vést nejen k problémům v oblasti trávicího traktu, ale také ke kašli, křečím, zpomalení růstu a v nejhorším případě dokonce k úhynu. Pro snazší podávání a dávkování se u štěňat doporučují spíše odčervovací pasty nebo suspenze. Lze však použít i některé tablety nebo spot-on přípravky.

První odčervení u štěňat se doporučuje ve věku dvou týdnů. Poté by mělo být odčervení prováděno každých 14 dní až do věku 3 měsíců štěněte. S věkem se frekvence odčervování snižuje. Od třetího měsíce se odčervení provádí každý měsíc do 6. měsíce, poté každé 3 měsíce do dosažení dospělosti. Štěňata by měla být odčervována ideálně po konzultaci s veterinárním lékařem.

Jak fungují odčervovací přípravky?

Odčervovací přípravky se liší mechanismem účinku a tím, které parazity likvidují. Některé parazita pouze paralyzují tak, aby mohl být vyloučen z trávicího traktu. V takovém případě jsou někteří parazité stále živí a hýbou se i poté, co se se stolicí dostali z těla ven. Jiné účinné látky zasahují do buněčného dělení nebo nechají parazita vyhladovět a poté ho usmrtí.

Druhy přípravků na odčervení psů

Nejběžnější formou odčervovacích přípravků jsou tablety. Na trhu je k dispozici široký výběr tablet s příchutí i bez příchutě. Jsou vhodné pro pravidelnou aplikaci v předepsaných intervalech. Existují odčervovací tablety, které se zaměřují na eliminaci konkrétního typu vnitřního parazita i širokospektrální antiparazitika účinná na většinu vnitřních parazitů. Pro odčervení štěňat je vhodná pasta nebo suspenze.

Zásadní roli při dávkování odčervovacího přípravku hraje hmotnost psa. Základní dávkování je 1 tableta na 10 kg tělesné hmotnosti psa. To znamená, že pokud pes váží 30 kg, měly by mu být podány 3 tablety. Podávání většího počtu tablet bývá leckdy problematické, proto se u větších plemen doporučuje podávat tablety s označením XL. U těchto tablet je dávka obvykle 1 tableta na 35 kg hmotnosti psa.


Články k tématu Odčervení psa a štěňat – jak často je potřeba?

  • Většině pejsků, koček i dalších domácích mazlíčků je nejlépe doma. Tam, kde to znají, kde „vládnou“, kde mají své jisté. Někdy ale dobrodružná povaha páníčků nebo obyčejná nutnost zajistí cestovatelský zážitek i zvířeti. Přinášíme vám několik rad, jak si cestování s domácím mazlíčkem usnadnit.
  • Diabetes u zvířat – projevy a léčba

    Diabetes u zvířat – projevy a léčba

    · 13 minut čtení
    Stejně jako u lidí je diabetes u zvířat pomocí vhodné léčby zvládnutelný, vyžaduje však včasnou diagnózu a pečlivé dodržování léčby a režimových opatření. Jaké příznaky na cukrovku vašeho psa nebo kočky upozorní a jak konkrétně léčba diabetu probíhá?
  • Jak čistit psovi zuby?

    Jak čistit psovi zuby?

    · 10 minut čtení
    Ústní hygiena je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Až 80 % psů postihne do tří let věku nějaká forma zubního onemocnění. Čištění zubů u psa však řada majitelů příliš neřeší, a pokud zuby svému pejskovi čistí, nebývá to pravidelně. Jak udržovat psí zuby a dásně zdravé?
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora