Příznaky diabetu – kdy zpozornět?

3. 1. 2023 · Mgr. Lukáš Novotný · 10 minut čtení

Příznaky diabetu mohou mít různý charakter. Někdy nemusejí být žádné, jindy ale mohou na cukrovku upozornit více či méně nápadné signály. Jaké jsou typické příznaky tohoto onemocnění a co může mít neléčená cukrovka za následky, vám prozradíme v našem článku.

Typické příznaky diabetu

Pro úspěšnou léčbu cukrovky je klíčové její včasné odhalení a rozpoznání jejích příznaků. Některé z nich pocítíme na celkovém stavu organismu, jiné na sebe upozorní v případě problémů s konkrétními partiemi těla, jako je například pokožka, ruce nebo nohy. Samostatnou část věnujeme také příznakům a projevům těhotenské cukrovky.

Typickým příznakem diabetu je nadměrná žízeň, často tak velká, že budí člověka i v noci.

Mezi hlavní příznaky diabetu patří:

  • žízeň, respektive zvýšený příjem tekutin
  • časté a vydatné močení ve dne i v noci
  • hubnutí při normální chuti k jídlu
  • únava, malátnost
  • poruchy vidění.

U diabetiků 1. typu se příznaky projevují většinou náhle a výrazně. Diabetes 2. typu, prediabetes a gestační diabetes přicházejí zpravidla pozvolna, a někdy mohou být úplně bez příznaků.

Související kategorie produktů:

Jak příznaky diabetu vznikají?

Inzulin umožňuje vstup glukózy do buněk. Pokud není přítomen nebo na něj buňky nereagují, stoupá množství glukózy v krvi, ale samotné buňky jí mají nedostatek. Protože se glukóza nedostává z krve do buněk, trpí tělo neléčeného diabetika nedostatkem energie. Buňky „hladoví“, a proto se snaží potřebnou energii získat štěpením zásobních tuků. Při štěpení tuků dochází ke vzniku látek kyselé povahy (takzvaných ketolátek), které se v těle hromadí a okyselují jej. To se projeví jako acetonový zápach z úst a moči. Ledviny nedokážou zvýšené množství glukózy zadržet v těle a propouštějí ji do moči. Glukóza na sebe váže vodu, takže z těla odchází velké množství tekutin.

Zvýšené močení, takzvaná polyurie, je jedním z typických příznaků diabetu. V těžkých případech může dojít až ke ztrátě vědomí, k takzvanému diabetickému kómatu. V moči neléčeného diabetika je tedy přítomno zvýšené množství glukózy a ketolátek. Glukózu a ketolátky v moči lze zjistit také doma pomocí speciálních testovacích proužků, které jsou dostupné v lékárnách.

Neléčená cukrovka – příznaky

Neléčená cukrovka může způsobit těžká poškození nejdůležitějších systémů, která pak vedou k závažným komplikacím, z nichž mnohé jsou nevratné. Neléčený diabetik je také ohrožen hyperglykemickým kómatem, což je stav, kdy dochází ke ztrátě vědomí a postupnému selhání životních funkcí.

Příznaky při neléčené či nedostatečně léčené (kompenzované) cukrovce jsou kožní problémy, oční problémy, které mohou vyústit až v zelený zákal, jehož následkem může člověk přijít o zrak, poškození nervů, onemocnění ledvin, onemocnění srdce, mrtvice, diabetická noha a další.

Příznaky cukrovky postihující nohy a ruce


Diabetická neuropatie

Relativně běžnou komplikací cukrovky postihující ruce a nohy bývá tzv. diabetická neuropatie, která zasahuje nervy rukou, nohou a chodidel. Nejprve jsou zasaženy nervy vnímající citlivost – diabetik má oslabené vnímání bolesti, tepla a chladu.

Dalším projevem je brnění, pálení a píchání, které začíná u palců a postupuje směrem vzhůru. Kůže na končetinách je suchá, svraštěná, průsvitná, nepotí se a ztrácí se ochlupení.

Diabetická noha

Diabetická noha je destruktivní postižení tkáně dolních končetin od kotníku směrem k prstům. Způsobuje rozsáhlé vředy, gangrény a v některých případech jsou nutné opakované amputace odumřelých částí nohy. Mezi první příznaky patří ztráta citlivosti, brnění či mravenčení nohou, svědění či pálení nohou, změna barvy a teploty kůže, dále se začnou objevovat puchýře a rány, které se nehojí. Následovat může ischemická gangréna, infekční gangréna, infekce hlubokých měkkých tkání, nekróza kůže a přilehlých struktur. Více informací jsme pro vás připravili v samostatném článku.

Charcotova osteoartropatie

Jedná se o onemocnění kostí, které se objevuje u pacientů s diabetickou neuropatií. Noha je oteklá, zarudlá, teplejší a bolestivá na dotek. Po nějakém čase přichází deformace nohy, které spočívá ve vyklenutí chodidla. Noha je pak nezvykle široká. Tato deformace a změna došlapu může vést ke vzniku diabetické nohy.

Cheiroartropatie

Cheiroartropatie je známá též jako syndrom diabetické ztuhlé ruky. Onemocnění se projevuje omezením pohyblivosti kloubů obou rukou. Mezi příznaky patří omezená pohyblivost kloubů prstů u ruky, ztluštění a voskovatění kůže na rukách, ranní ztuhlost kloubů ruky, ochabování svalů ruky, zkrácení svalů.

Příznaky diabetu na kůži

Diabetes ovlivňuje nejen končetiny, ale i kůži. Některé kožní projevy najdeme i u zdravých lidí, ale u diabetiků se objevují častěji a snadněji.

  • Bakteriální infekce

    Prvním příkladem kožních projevů cukrovky je bakteriální infekce. U pacientů s diabetem se objevují ječná zrna (infekce žláz očního víčka), folikulitida (infekce vlasových váčků), karbunkly (hluboké infekce kůže a podkožních tkání) nebo infekce kolem nehtů. Kůže je obvykle horká, oteklá, červená a bolestivá. Nejběžnějším původcem těchto infekcí bývají stafylokoky.
  • Plísňové infekce

    Dalším častým problémem jsou plísňové infekce. Původcem je kvasinka Candida albicans, která způsobuje svědivé vyrážky vyskytující se v záhybech kůže, nejčastěji pod prsy, mezi prsty na rukou a nohou, v podpaží apod. Mezi další plísňové infekce postihující diabetiky patří také např. trichofycie (kožní mykóza), tinea capitis (plísňové onemocnění třísel) a vaginální mykózy.
  • Svědění při cukrovce

    Projevem cukrovky může být lokalizované svědění pokožky způsobené kvasinkovou infekcí, suchou kůží nebo špatným krevní oběhem (oblasti nohou).
  • Další kožní příznaky cukrovky

    Diabetická dermopatie postihuje malé cévy, kdy vznikají světle hnědé, šupinaté, oválné skvrny. Necrobiosis lipoidica diabeticorum je vzácné onemocnění způsobené změnami v krevních cévách. Objevují se tmavé, červené, vyvýšené oblasti, které se změní na lesklé jizvy s fialovým okrajem. Mohou svědit nebo prasknout, pak je nutné vyhledat lékaře. Ojedinělé jsou diabetické puchýře vypadající jako popáleniny, které odezní samy po úpravě hladiny glykémie.

Těhotenská cukrovka - příznaky

U většiny žen nemá těhotenská cukrovka (gestační diabetes) žádné příznaky – lékař ji objeví pomocí laboratorního vyšetření. Jedině nekompenzovaná, delší dobu neléčená cukrovka s dlouhotrvajícími vysokými hladinami krevního cukru, se může sama ohlásit.

Mezi nejčastější příznaky těhotenské cukrovky patří větší žízeň a hlad, než je obvyklé. Dostavuje se častější močení a pocity permanentní slabosti (tyto dva příznaky bývají přítomné i v těhotenství bez cukrovky). Těhotné s gestační cukrovkou trpí více na infekce, hlavně kvasinkovými záněty, a špatně se jim hojí rány.

Pokud si těhotná žena s cukrovkou nehlídá hladinu cukru, může to znamenat zvýšené riziko pro ni i pro dítě. Budoucí maminka se pak může setkat s vysokým krevním tlakem, poruchami jater nebo špatně se hojícím porodním poraněním. Děťátku hrozí poporodní hypoglykémie (snížený obsah cukru v krvi), anebo se mohou objevit dechové obtíže, poruchy srdečního rytmu nebo zhoršený průběh novorozenecké žloutenky. Miminko si může nést do budoucího života rizika lehké mozkové dysfunkce, dětské obezity, syndrom poruchy pozornosti a hyperaktivity či v dospělosti riziko cukrovky druhého typu.

Včasné odhalení diabetu je důležité

Měření hladiny krevního cukru je rutinní součástí preventivních prohlídek u praktického lékaře, kam by každý měl docházet jednou za 2 roky. I mimo tento interval však návštěvu lékaře neodkládejte při jakémkoliv podezření, že něco není v pořádku, a nechte si cukr změřit. Pozornější by měli být zejména lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, jsou obézní a v jejich rodině se diabetes u někoho vyskytl. Čím dříve je toto onemocnění zjištěno, tím dříve může být zahájena léčba a snižuje se riziko rozvoje pozdních komplikací.



Články k tématu Příznaky diabetu – kdy zpozornět?

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora