Psincový kašel - příznaky a léčba

24. 1. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 6 minut čtení

Může mít váš domácí mazlíček kašel? A může vás případně nakazit? Jaké příznaky má psincový kašel a jak můžete svému chlupáčovi pomoct, se dočtete v novém článku na Dr. Max VET.



Psincový kašel

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida) je vysoce nakažlivé respirační onemocnění, které postihuje psy. Ovlivňuje dýchací systém a způsobuje kašel. Onemocnění je způsobeno komplexem řady virů (například parainfluenza, psí adenovirus) a bakterií (hlavně bordetella bronchiseptica) – obvykle se jedná o kombinaci obojího. Průběh onemocnění závisí na počtu původců, kteří se na něm podílejí, ale také na celkové kondici psa a jeho věku, těžší průběh je u štěňat a starších psů. Při nekomplikovaném průběhu onemocnění obvykle odezní do 14 dnů. U většiny psů je psincový kašel ale dobře léčitelný.

Psincový kašel a jeho příznaky

Typickým příznakem psincového kašle je silný záchvatovitý kašel, který může znít, jako by měl pes něco uvízlého v krku. Kašel může být suchý a chraplavý nebo produktivní (s tvorbou hlenu). V takovém případě může být doprovázen zvracením bíle pěny nebo hlenů. Někteří psi mohou mít rýmu a kýchat. Někdy je přítomen i výtok z očí. V těžších případech se může objevit i horečka a psincový kašel může přejít do zánětu plic.


Jaká je inkubační doba psincového kašle?

Psi se běžně nakazí v místech, kde se jich shromažďuje velké množství, jako jsou útulky, psí hotely, výstavy psů, psí parky nebo výcvikové skupiny. Psi se mohou nakazit mezi sebou prostřednictvím kapének (pšíkáním), přímým kontaktem (např. dotykem nosů) nebo kontaminovanými povrchy (např. přes misky na vodu nebo potravu). Inkubační doba psincového kašle závisí na typu patogenu. Obvykle infekčnost trvá 2 až 10 dní, nicméně někteří psi mohou přenášet onemocnění měsíc, aniž by se u nich rozvinuly příznaky.

Psincový kašel a jeho léčba

Konkrétní léčbu by měl vždy určit veterinář po řádném vyšetření vašeho pejska. Ve většině případů postačí režimová opatření a podpůrná léčba. Doporučuje se pravidelně větrat a zvlhčovat místnosti, ve kterých se pes nachází. Vhodné je alespoň dočasně vyměnit při procházkách obojek za postroj, aby se co nejvíce snížilo riziko podráždění průdušnice vlivem tahání. Mezi režimová opatření patří rovněž klid, teplo, dostatek tekutin a měkká a vlažná strava.

Podpůrná léčba psincového kašle sestává z doplňků stravy, které podporují imunitu, jako jsou betaglukany a vitamin C. Ke správné funkci dýchacího a imunitního systému přispívá jitrocel, který lze podávat ve formě sirupu. Sirup však nesmí obsahovat xylitol, který je pro psy toxický. V případě, že se jedná o těžší průběh nemoci, je třeba nasadit léky. Podle konkrétního stavu může veterinář předepsat antibiotika, antitusika (léky na tlumení kašle), expektorancia (léky na podporu odkašlávání) nebo nesteroidní antiflogistika (proti zánětu, teplotě a bolesti).

Jak můžu psa před psincovým kašlem chránit?

Psincovému kašli se bohužel nelze úplně vyhnout. Nemoc se šíří velmi podobně jako nachlazení nebo chřipka mezi lidmi. Zejména v období nejčastějšího výskytu, tedy na jaře a na podzim, je vhodné se vyhýbat rizikovým místům (psí hotely, výstavy). Nejlepší prevencí proti psincovému kašli je očkování. Nechrání sice psa před infekcí a infekčností, protože jak již bylo zmíněno, onemocnění způsobují různé patogeny, ale zmírňuje nebo zcela potlačuje příznaky. Nejvyšší ochranu zajištuje kombinace injekčních a lokálních (nosních) vakcín.


Psincový kašel u štěňat

U štěňat může být průběh nemoci komplikovanější, protože ještě nemají zcela vyvinutý imunitní systém a hůře se s chorobou vyrovnávají. Onemocnění tak může vyústit až do vážného zápalu plic. Jako ochrana poslouží zmíněná vakcína, kterou je možné  aplikovat štěňatům od 2 týdnů stáří. Revakcinace se následně provádí až po jednom roce.

Vakcinace se zejména doporučuje pro psy v chovatelských a výcvikových zařízeních, psích hotelech, před hromadnými akcemi, tedy výstavami, svody, soutěžemi, srazy ale i kempováním, společnými dovolenými, zájezdy apod.

Je psincový kašel nebezpečný i pro člověka?

Viroví původci psincového kašle napadají pouze psy, člověk je pro dané patogeny nevhodným hostitelem, a vzájemný přenos proto není možný. Bakterie Bordetella bronchiseptica však může způsobit nebo zhoršit průběh kočičí rýmy, ale také rýmy u králíka a morčete. Na pozoru by se měli mít i starší lidé, těhotné ženy, malé děti a lidé užívající imunosupresiva.


Články k tématu Psincový kašel - příznaky a léčba

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora