Xylitol neboli „březový cukr“

3. 2. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 7 minut čtení

Chcete udělat něco pro své zdraví a nahradit běžný cukr alternativním sladidlem? Sáhněte po xylitolu nebo chcete-li březovém cukru. Prozradíme vám proč.


Co je to xylitol?

Xylitol neboli takzvaný březový cukr je sladidlo, jímž můžeme nahradit stolní běžný cukr, sacharózu. Jedná se o látku přírodního původu, což je jistě dobrá zpráva pro příznivce zdravého životního stylu. Na rozdíl od umělých sladidel, která jsou obsažena v např. v light nápojích (zejména aspartam), není třeba se obávat jeho vlivu na zdraví. Název xylitol pochází z řeckého slova xyl, což znamená dřevo,  a přípony itol označující cukerné alkoholy. Xylitol je někdy označován také jako dřevný cukr.

Čistý xylitol je bílá krystalická látka, která vypadá a chutná jako cukr. Jako přísada v potravinách má xylitol označení E 967. Jiné chemicky zpracované alternativy cukru mohou mít hořkou pachuť, která mění chuť potravin. To ale o xylitolu neplatí. Vypadá a chutná stejně jako cukr a dá se použít jako náhražka 1:1 v čaji a kávě, při pečení nebo vaření.


Jak se xylitol získává?

Jak napovídá jeho neformální označení, získává se toto alternativní sladidlo z březové kůry (často skandinávské). Patrně proto dosahuje nejvyšší obliby ve Finsku, kde je dostatek zdrojů k jeho získávání. Zdrojem ale může být i bukové dřevo. Kromě toho se vyskytuje také v zelenině nebo ovoci (švestky, maliny, jahody). Jako alternativní zdroj je někdy využívaný odpad při zpracování kukuřice. Vlastnosti xylitolu získávaného z kukuřice jsou stejné jako u toho z březové kůry -  výrobci tento technologický proces zdůvodňují tím, že je šetrnější vůči přírodě, neboť se zpracují jinak nevyužitelné zbytky. Možná vás překvapí, že xylitol umí vytvořit i náš organismus. Dospělý člověk může vyprodukovat až 15 gramů xylitolu denně.

Březový cukr versus běžný cukr

Ve srovnání s obyčejným cukrem má xylitol stejnou chuť, ale o 40 % méně energie. Jedna čajová lžička (5 ml) xylitolu má 9,6 kalorií, zatímco jedna lžička stolního cukru má kalorií 15. Tzv. březový cukr má navíc hodnotu glykemického indexu (zkratka GI) 7, což je velmi nízká hodnota např. oproti sacharóze, která má 68! Glykemický index je hodnota, o niž se zvedne hladina krevního cukru po konzumaci jídla s obsahem sacharidů, a následně se zase sníží, jakmile se inzulin postará o transport přijatého cukru do buněk. Na rozdíl od obyčejného cukru se xylitol vstřebává pomaleji, takže nemá za následek hyperglykémii způsobenou nedostatečnou odezvou inzulínu. 

Pro koho je xylitol vhodný a jak se používá?

Z výše uvedených důvodů je xylitol velmi vhodný pro diabetiky, kteří si musejí hlídat hladinu cukru v krvi. V některých zemích jej diabetici používají již od 60. let 20. století. Dále jej lze doporučit při redukčních dietách. Vhodný může být také pro lidi se sklonem k tvorbě zubního kazu či jiných problémů v oblasti ústní dutiny.

Používání xylitolu v kuchyni je velmi jednoduché. Na rozdíl od některých jiných sladidel se při vysokých teplotách nerozkládá, takže jej lze použít prakticky pro jakýkoliv recept. Kromě toho samozřejmě i ke slazení nápojů. Xylitol má v kuchyni jednu velkou výhodu oproti jiným sladidlům -  je stejně sladký jako cukr, takže se ho při vaření a slazení používá stejné množství jako běžného cukru.


Xylitol zubům neškodí, spíše naopak

Na rozdíl od běžného cukru xylitol nezvyšuje riziko vzniku zubního kazu. Bakterie, které se běžně nacházející v ústní dutině, ho nejsou schopny metabolizovat, takže nevzniká kyselé prostředí zodpovědné za narušení zubní skloviny. Právě proto je xylitol často používán jako sladidlo v různých žvýkačkách či jiných produktech. Jelikož xylitol je pro zuby vhodnější než cukr, je dnes běžnou součástí žvýkaček a bonbonů, které bývají označeny jako bez cukru. Žvýkání žvýkaček s xylitolem po jídle je doporučováno jako alternativa čištění zubů v průběhu dne.

Na co si u xylitolu dát pozor

Při vyšších dávkách může mít březový cukr projímavé účinky. Xylitol je velmi nebezpečný pro psy, protože jim může způsobit hypoglykémii. Proto si majitelé čtyřnohých mazlíčků musí dát pozor na to, aby jim omylem nedali jako pochoutku jakoukoliv potravinu s xylitolem.


  • 3.0
    (2)
    Nízkokalorické sladidlo. Vhodné i pro diabetiky nebo při dietě.
  • 5.0
    (1)
    Náhradní sladilo bez pachutí vhodné pro diabetiky i při redukci váhy.
  • Sladidlo z březové kůry se svěží chutí. O 40 % méně kalorií než cukr.


    Zdroje:

    Články k tématu Xylitol neboli „březový cukr“

    • Luxusní bezlepková vánočka

      Luxusní bezlepková vánočka

      · 5 minut čtení
      Co by byly Vánoce bez vánočky? Na naší luxusní kváskové vánočce ozdobené plátky mandlí si můžete pochutnat, i pokud držíte bezlepkovou dietu. Bude chutnat skvěle s kávou, čajem, máslem, marmeládou nebo jen tak. Stačí pořídit ty správně ingredience a pustit se do pečení!
    • O pár kilo lehčí…

      O pár kilo lehčí…

      · 7 minut čtení
      Shodit pár kilogramů je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jestliže jste se rozhodli udělat něco se svojí váhou i vy, rádi vás ve vašem úsilí podpoříme! Chcete-li si trvale udržovat optimální hmotnost, bez úpravy životního stylu se neobejdete. Vždy je třeba změnit stravovací návyky a zařadit do pravidelného režimu pohyb. 
    • Zdravé vaření – snadno, rychle, chutně

      Zdravé vaření – snadno, rychle, chutně

      · 4 minuty čtení
      Máte pocit, že zajistit rodině pravidelně zdravé, chutné a nutričně hodnotné jídlo je při současném životním tempu nadlidský úkol? Vyvedeme vás z omylu. Pokud pořídíte vhodné pomocníky do kuchyně, hravě zvládnete připravit zdravé svačinky i hlavní jídla pro celou rodinu – a možná i každý den.
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora