Česnek - lokální superpotravina pro naše zdraví

24. 9. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 7 minut čtení

Na česnek lze pohlížet jako na vynikající koření i léčivou rostlinu. Starověcí Indové a Číňané věřili, že česnek prodlužuje život, císař Nero ho podával vojákům pro zvýšení výkonnosti, Pythagoras česnek nazýval králem koření a Galén všelékem chudých. V lidovém léčitelství se česnek historicky používal k čištění a hojení ran, pro podporu trávení, jako střevní antiseptikum i jako prostředek proti parazitům a mnoha dalším neduhům. Proč je česnek ve vztahu ke zdraví tak opěvovaný a s čím vám může konrétně pomoci?


Pozor na kvalitu česneku v našich supermarketech, vsadit na český český česnek se určitě vyplatí.
Zdraví prospěšné účinky česneku ovlivňuje i jeho kvalita, český česnek je coby lokální produkt ideální volbou.

Česnek lokální superpotravina pro naše zdraví

Česnek se dostal do Evropy z Asie asi před 5000 lety. Česnek setý (též česnek kuchyňský, lat. Allium sativa) je řazen do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae), kam patří také například bledule jarní či sněženka. Česnek je cibulová zelenina. To znamená, že konzumujeme jeho cibuli, zásobní část rostliny, která je většinou skrytá pod zemí, ale někdy přesahuje na povrch. K dalším zástupcům tohoto druhu zeleniny patří například pórek, cibule nebo pažitka. To, co označujeme v běžné mluvě jako česnek, jsou vlastně stroužky cibule česneku.

Čím si získal česnek svoji proslulost?

Česnek si vydobyl svoji pozici jako pozoruhodné přírodní léčivo, ale také svým nezaměnitelným zápachem nebo vůní, chcete-li (nemluvě o jeho magických vlastnostech, zejména schopnosti chránit před upíry a jinými škodlivými mýtickými bytostmi). Zápach je dán přítomností sloučenin obsahujících síru, z nichž jsou nejznámější alliin nebo allicin. Tyto látky ovšem také zesilují působení obsažených vitamínů.


Jaké látky česnek obsahuje?

Z hlediska vlivu na zdraví je z látek obsažených v česneku nejdůležitější zmíněný allicin, který způsobuje způsobuje specifickou chuť česneku. Je obsažen ve všech částech rostliny. Allicin má pro lidské tělo řadu příznivých účinků: přispívá ke správné funi imunitního systému, příznivě působí na správnou hladinu cholesterolu v krvi i na funci celého kardiovaskurálního systému. Během varu se allicin velmi rychle rozkládá. Česnek obsahuje ovšem mnohem větší množství významných přírodních látek. Na prvním místě je třeba zmínit vitamíny: A, B1 (thiamin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), biotin, vitamín C nebo vitamín E. Poslední dva jmenované vitamíny jsou řazeny mezi antioxidanty, látky, které přispívají k ochraně našeho organismu před vlivem škodlivých volných radikálů.

Z minerálů a stopových prvků obsahují stroužky česneku selen, jód nebo vzácné germanium. Selen patří k antioxidantům a jeho nedostatek může být jedním z faktorů, které mohou přispět ke vzniku kardiovaskulárních poruch. Jód je důležitý pro činnost štítné žlázy. O germaniu někteří odborníci tvrdí, že může pozitivně působit proti vzniku rakoviny či přispívat k podpoře imunity.  

Další látky obsažené v česneku

Česnek obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Z těch známějších je možné zmínit methionin, cystein či arginin. Methionin je známý jako prostředek pro regeneraci vlasů, nehtů a pokožky (v kombinaci s další zmíněnou aminokyselinou, cysteinem). Methionin také příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi. Cystein, který vzniká v organismu z methioninu, patří k antioxidantům. Dále česnek obsahuje inulin, což je rostlinná vláknina působící jako prebiotikum, tedy látka sloužící jako potrava pro bakterie střevní mikrobioty. Na závěr zmiňme ještě flavonoid kvercetin, což je látka se silnými antioxidačními vlastnostmi, která navíc pomáhá udržovat průchodnost cév.


Doplňky stravy s výtažky z česneku

Nejlepší je jíst česnek syrový, doporučená dávka je jeden stroužek denně (některé zdroje uvádějí dva až tři stroužky česneku denně. Kdo rád jí česnek syrový, měli by jej zajídat pšeničnými nebo ječnými výrobky). Konzumace syrového česneku ovšem nevyhovuje každému a také ze společenského hlediska je tato praxe poněkud problematická. Právě v tomto případě je možné doporučit doplňky stravy s výtažkem z česneku.


Dávkování u doplňků stravy s česnekem.
Při užívání doplňků stravy s česnekem nepřekračujte doporučené dávkování.

S čím nám doplňky stravy s česnekem mohou pomoci?

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost srdce - hladina cholesterolu
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální činnost srdce - hladina krevních lipidů
  • Normální činnost kardiovaskulární soustavy 
  • Přirozená obranyschopnost - antioxidant
  • Normální činnost cévní soustavy (těžké nohy)
  • Antioxidant
  • Normální činnost jater
  • Duševní pohoda - stres
  • Vylučování těžkých kovů, metabolismus cholesterolu, normální činnost oběhové a střevní soustavy
  • Normální činnost kardiovaskulární soustavy (srdce)

Nadměrná konzumace česneku

Na závěr doplňme, že i česnekem je možné se předávkovat. V tom případě se dostavuje nevolnost, nadýmání, výrazný zápach z úst, ztráta chuti k jídlu, bolesti svalů, alergické reakce nebo nízký tlak a závratě. Při užívání doplňků stravy s výtažky česneku nepřekračujte doporučené dávkování.

Česnek může ovlivňovat účinek léků

Pro milovníky česneku je důležité vědět, že česnek může ovlivňovat účinek jiných léčivých rostlin, přírodních látek, ale i léků. Nesmí se kombinovat s léky, které působí proti srážení krevních destiček (například kyselina acetylsalicylová, indometacin nebo dipyridamol), léky snižující srážlivost krve (nejznámější je warfarin) nebo inhibitory proteáz (léky používané k léčbě HIV).




Články k tématu Česnek - lokální superpotravina pro naše zdraví

  • Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

    Jednoduchá pravidla při boji s diabetem

    · 3 minuty čtení
    Správná skladba stravy a pohyb jsou základem pro úspěšnou léčbu diabetu. Pozitivní změnu může přinést dodržování už jen několika málo základních pravidel, která nejsou nijak složitá. Prvním, ale přitom velmi zásadním krokem, je na ně každý den „začít myslet“.
  • Výživu nepodceňujte ani v létě

    Výživu nepodceňujte ani v létě

    · 3 minuty čtení
    Význam pitného režimu je všeobecně známá věc a mnoho z nás si především v horkých letních dnech dostatečný přísun tekutin hlídá, množství bílkovin a ostatních živin již zdaleka tolik nevnímáme. Na výživu je však třeba být obezřetný, především u seniorů, pacientů po operaci nebo úrazu či při střevních potížích.
  • Zdravé letní osvěžení

    Zdravé letní osvěžení

    · 3 minuty čtení
    K pohodě letních dní patří i osvěžující drinky. V současné době jsou velkým trendem nealkoholické koktejly, na kterých si může bez obav pochutnávat celá rodina včetně dětí, které můžete zapojit i do přípravy. Při letním posezení s přáteli zase koktejly bez alkoholu přivítají třeba řidiči.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora