Jak vybrat dětské plenky?

3. 5. 2023 · 11 minut čtení
Jak vybrat dětské plenky. Velký rádce

Plenky jsou nezbytnou pomůckou při péči o miminko a po narození nového člena rodiny se přebalování na několik let stává každodenní rutinou. Jaké plenky vybrat, aby vše probíhalo co nejlépe? Látkové nebo jednorázové? Kalhotky nebo zapínací plenky? A co materiály, z nichž jsou plenky vyrobeny? Možností ke zvážení je opravdu mnoho. V našem nákupním rádci se dozvíte všechny základní informace, které vám s výběrem plenek pomohou.

Základní parametry pro výběr dětských plenek

Dětské plenky lze rozdělit na dvě hlavní kategorie jsou to plenky jednorázové a pleny látkové. Každé mají své výhody i nevýhody. Látkovým plenám jsme věnovali celý článek, kde se dozvíte více informací o látkování, tedy jejich používání.

Jednorázové plenky - velký rádce, jak vybrat dětské plenky

V tomto plenkovém nákupním rádci se ale budeme věnovat plenkám jednorázovým. Jednorázové plenky jsou praktické, moč absorbují velmi rychle a zadeček miminka díky tomu zůstává v suchu. Je tedy menší riziko vzniku opruzenin.

Pokud Vám kromě ochrany pokožky miminka záleží také na planětě, pak v nabídce jednorázových plenek hledejte ekologické plenky označené jako EKO, ty jsou vyráběny způsobem šetrným k životnímu prostředí a zároveň z materiálů, které jsou recyklovatelné nebo z velké části odbouratelné. I výrobci jednorázových plenek dnes smýšlejí stejně a usilují o to, aby plenky co nejméně zatěžovaly životní prostředí.


Materiál plenek

Z čeho jsou jednorázové plenky vyráběny? Jednorázové plenky mají obvykle tři vrstvy - horní, spodní a absorpční mezivrstvu.

Horní povrchová vrstva je ta, která se dotýká pokožky dítěte. Je měkká a zpravidla vyrobena z polypropylenu. Propouští vlhkost do vnitřku pleny a pomáhá udržovat pokožku suchou. Může obsahovat látky, které snižují podráždění a vyrážku v oblasti zadečku, např. aloe vera, alantoin nebo panthenol.

Jednorázové plenky - velký rádce, jak vybrat dětské plenky

Jádro pleny obsahuje směs celulózové buničiny a polyakrylátu sodného (SAP/SAP gel). Celulózová buničina je přírodní materiál, který dobře absorbuje tekutinu. Pokud chcete plenky ohleduplnější k životnímu prostředí, volte značky používající buničinu získanou z lesů spravovaných udržitelným způsobem. SAP je polymer, který absorbuje tekutinu až 300x převyšující jeho hmotnost. Kapalinu změní v gel, omezí vlhkost a uzamkne ji uvnitř plenky tak, aby zadeček zůstal v suchu a pohodlí.

Vnější vrstva brání úniku tekutiny z plenky. Obvykle je z polyetylenu, který nepropouští vodu. Některé pleny mají navíc další prodyšnou vrstvu z netkané textilie. Ekologické plenky na vnější vrstvu používají místo plastu přírodní materiály, vyrobené např. z kukuřičného škrobu.


Druhy plenek podle potřeb miminka i rodičů

Plenky můžeme rozdělit do několika kategorií, které zohledňují aktuální potřeby dítěte, ale i rodičů, kteří s plenkami musejí každý den mnohokrát manipulovat.

  • Plenky s rozepínacími pásky

    Výhodou rozepínacích plenek s bočními lepícími pásky je nesporně to, že můžete velikost upravit přesně tak, aby miminku byla plenka příjemná, a přitom obsah bezpečně zůstal uvnitř. Jsou vhodné pro miminka od narození. U aktivnějších miminek může být zpočátku manipulace s plenkou náročnější, ale nezoufejte, po pár dnech vše půjde jako po másle.

  • Plenkové kalhotky

    Výměna plenkových kalhotek je velmi jednoduchá, v podstatě ji lze zvládnout jediným pohybem. Plenkové kalhotky oceníte zejména u aktivnějších dětí a batolat, která s přebalování nemají trpělivost. Doporučují se také dětem, které se již učí chodit na nočník.

  • Noční plenky

    Noční plenky zajistí vašemu miminku klidnou noc. Pokud běžná plenka na celou noc nestačí, sáhněte po speciálních nočních plenkách. Mají vylepšenou absorpční vrstvu, díky které máte jistotu, že miminko zůstane v suchu až do rána.

  • EKO plenky

    Ohleduplnost k životnímu prostředí je v souvislosti s jednorázovými plenkami velmi diskutovaným tématem. Eko pleny využívají materiály, které jsou maximálně rozložitelné. To se týká i obalů.

  • České plenky

    Plenky vyráběně v České republice šetří životní prostředí tím, že je není třeba dopravovat z velké vzdálenosti.

  • Plenky pro větší děti při nočním pomočování

    Pro větší děti, které mají problémy s nočním pomočováním, můžete pořídit plenky, které jsou vyvinuty přímo k řešení tohoto problému. Existují varianty pro chlapce a pro dívky.

  • Koupací pleny

    Jestliže chodíte s miminkem plavat, jsou nezbytností koupací pleny, které nenasáknou vodou a udrží vše, co mají. Další variantou pro malé plavce jsou tzv. plenkové plavky pro opakované použití.

Jaké další pomůcky k přebalování koupit?

K přebalování kromě plenek potřebujete i další vybavení. Jsou to přebalovací podložky, vlhčené ubrousky a přípravky pro péči o pokožku v oblasti plenek.

  • Přebalovací podložky

    Přebalovací podložky zajistí při přebalování ochranu povrchu pod miminkem, můžete je použít i jako ochranu matrace na noc nebo na dobu, kdy je miminko bez plenky, protože dětská pokožka potřebuje každý den chvilku dýchat. Přebalovací podložky můžete pořídit jednorázové, které jsou kromě domácího přebalování ideální na cesty, anebo prací k opakovaném použití.

  • Vlhčené ubrousky

    K očištění pokožky při přebalování jsou vlhčené ubrousky opravdu neocenitelnou pomůckou. Pokožku nedráždí a čistí velmi jemně. Jsou určeny k jednorázovému použití.

  • Dětská kosmetika

    Pokožka v oblasti plenek je velmi citlivá a moč a zbytky stolice ji snadno podráždí. Výsledkem jsou nepříjemné opruzeniny. Při každém přebalování je proto důležité ošetřit zadeček ochranným krémem, který vytváří na pokožce ochrannou vrstvu a zabrání tak podráždění.

Rady a tipy k přebalování

Přebalování miminka není žádná věda a s trochou praxe ho zvládne opravdu každý. Zde je několik tipů, na které byste přesto neměli při výměně plenek zapomínat.

  • Pleny vyměňujte dostatečně často, aby nedošlo k podráždění pokožky. Některé jednorázové plenky jsou vybaveny tzv. indikátorem vlhkosti, zpravidla proužkem, který změní barvu, pokud je čas na přebalení. Po stolici vyměňte plenku co nejdříve.
  • Volte vhodnou velikost plenky orientujte se podle věku dítěte a hmotnosti.
  • Při každém přebalování očistěte pokožku vlhčeným ubrouskem nebo omyjte. U dívek očišťujte oblast plenek směrem od předu dozadu, u chlapců nezapomínejte na kůži pod šourkem a penisem.
  • Před nasazením nové plenky a ošetřením krémem nechte zadeček chvíli volně na vzduchu.
  • Plenka by neměla omezovat miminko v pohybu, pohyb kyčlí a kolenou musí být volný.
  • Pro novorozence jsou praktické plenky, které mají v pase otvor na hojící se pupíček.
  • Při přebalování nenechávejte miminko ani na okamžik samotné, mohlo by se na přebalovacím pultu přetočit a spadnout.
  • Jednorázové plenky ani vlhčené ubrousky nikdy nevhazujte do toalety. Patří do směsného odpadu.
  • Pokud plenky vybíráte podle ceny, propočítejte cenu plenky za kus v jednom balení.

Plenky vs. chlor, latex či parfemace

V souvislosti s plenkami se také hovoří o některých problematických složkách. Je to chlór, latex, ftaláty nebo parfemace. Jak to s nimi je?

  • Chlór - buničina v savé vrstvě plenek může být bělena za pomocí chlóru. U plenek vyrobených bez použití chlóru je buničina zpracována zpravidla za pomoci kyslíku.
  • Latex - plenky by obecně neměly obsahovat latex, který u některých lidí vyvolává alergické reakce. Většina výrobců plenek v současnosti používá pro výrobu pružných prvků plenek elastan či polypropylen.
  • Ftaláty - jsou látky obecně používané ke změkčování materiálů. V Evropské unii je jejich používání při výrobě přípravků pro děti zakázáno.
  • Parfemace - má za cíl přebít nepříjemné pachy. Bohužel řada vonných přísad může vyvolávat alergické reakce, proto zejména u miminek s citlivou pokožkou volte raději plenky bez parfemace.

Jak vybrat správnou velikost dětských plenek

Jakou velikost plenek vybrat pro vaše dítě?

Aby plenky perfektně plnily svou funkci, je třeba zvolit správnou velikost. Plenky nesmějí být příliš volné, ani příliš těsné. Mezi bříškem a plenkou by mělo být na prst místa. Pokud plenka neudrží obsah nebo lemy kolem nožiček začnou zanechávat viditelné stopy na kůži, pak je čas na přechod na větší velikost.

Plenky jsou označeny čísly 1 až 6, od novorozeneckého (newborn) věku až po větší batolata (junior). Pokud používáte plenky jedné značky, stačí jednoduše postupně přecházet z jedné velikosti na druhou.

Dalším parametrem, který najdete na každém balení plenek, je hmotnost dítěte.


Související témata

  • Péče o dětskou pokožku při koupání

    Jak často miminko koupat a posléze správně pečovat o jeho citlivou pokožku zajímá prakticky každou novopečenou maminku. Jaké zásady je potřeba při koupání vašeho drobečka dodržet i další informace kolem koupání novorozenců a miminek jsme pro vás shrnuli v přehledném článku.
    Péče o dětskou pokožku při koupání
  • Plenky jako pomocník pro všechny malé děti

    Pro miminko je toho třeba spousta, avšak naprosto nepostradatelnou součástí vašich každodenních radostí s miminkem jsou dětské plenky. Jaké dětské pleny používat, aby byly pro vaše děťátko nejvhodnější? Podle čeho je vybrat? Na které důležité věci se zaměřit?
    Plenky jako pomocník pro všechny malé děti
  • Kdy se zbavit plenek?

    Čas přechodu na plenky se může u dětí lišit až o dva roky. Kdy už ale neschopnost zbavit se plenky může ukazovat na možný problém? Existuje vůbec běžné počůrávání a jak ho odlišit od chronického pomočování, to je téma nového článku na Dr. Max BABY.
    Kdy se zbavit plenek?
  • Jak řešit opruzeniny u miminka

    Opruzeniny dokážou potrápit snad každé miminko. Pokožka kojenců je velmi tenká, jemná a citlivá. Plenky mohou často způsobit podráždění. Jak opruzeniny řešit a jak o citlivou pokožku miminek vhodně pečovat, poradíme v našem článku.
    Jak řešit opruzeniny u miminka